Erhverv

McDonald's anklages for store burgere i reklamer - men små i virkeligheden

Burgerkæden slæbes i retten af utilfreds forbruger, der hævder at burgerne er 15 pct. mindre i levende live.

Artiklens øverste billede
Er en BigMac og andre burgere lige så store i virkeligheden som i reklamerne? Det mener en utilfreds kunde i USA ikke og truer med en retssag for vildledning og kræver 354 mio.kr. i erstatning for falsk markedsføring. Foto: Gene J. Puskar/AP

De to burgerkæder McDonalds og Wendy’s trues med en retssag af en kunde, der beskylder kæderne for at snyde med størrelsen på deres burgere.

Den unavngivne mand fra New York anklager i et gruppesøgsmål de to kæder fra at producere vildledende reklamer om størrelsen på deres burgere, skriver BBC.

Af sagsaktierne fremgår det, at han og andre i søgsmålet hævder, at de burgere som kæderne serverer i virkeligheden er 15 pct. mindre i størrelse end dem, de viser i deres reklamer.

Burgerrivalen Burger King blev i marts ramt af et lignende søgsmål i Florida fra Justin Chimienti, der ligeledes er fra New York. Det er de samme to advokatfirmaer, der har taget begge sager.

Hverken McDonalds eller Wendy’s vil endnu kommentere søgsmålene.

Ifølge Mark Bartholomew, der er juraprofessor ved University of Buffalo i New York, er det op ad bakke for sagsøgerne at vinde en sag af den art.

Blandt andet fordi kæderne kan argumentere med, at reklamebilleder ofte overdriver produkternes udseende og at folk i almindelighed er klar over det.

»Mit gæt er, at sagssøgerne i virkeligheden blot søger et forlig, og at sagen aldrig når frem til en retssal,« siger Mark Bartholomew til BBC.

Manden fra New York har krævet 50 mio. dollars (354 mio. kr.) i erstatning til sig selv og andre ”kunder, der ligeledes er blevet vildledt”.

I Storbritannien forbød forbrugermyndighederne i 2010 en reklame fra Burger King, hvor kædens kyllingesandwich var væsentlig mindre i virkeligheden end i reklamerne.

Men det er relativt usædvanligt at se denne slags sager i USA, hvor mange reklamekonflikter opstår konkurrenterne i mellem.

De løses som regel stille og roligt gennem industriens egne organisationer.

»Mange af stridighederne kommer aldrig til offentlighedens kendskab,« siger Deborah Gerhardt, juraprofessor ved University of North Carolina-Chapel Hill til BBC.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.