Erhverv

Efter pandemien: Trods ny fremgang for turismen halter møder, messer og konferencer fortsat efter

Mens den brede feriebranche melder om ny optimisme efter coronatiden, er der i sektoren bekymring for erhvervsdelen i turismen. Branchen opfordrer til, at Danmark lægger billet ind på flere store, internationale konferencer og events.

Artiklens øverste billede
Konferencer, messer, store møder og erhvervsturismen samlet er ifølge branchen afgørende for bl.a. en stor del af landets hoteller. Foto: Stine Bidstrup.

Sammenlignet med 2020 og dermed det første coronaår er der atter fart i erhvervslivets store møder, konferencer og messer. Der er dog ifølge turistbranchen fortsat lang vej igen til, at den danske branche vender retur til niveauet fra før pandemien.

Nye tal fra turistorganisationen Visit Denmark viser, at i 2021 gik den danske møde- og turismebranche frem med 34 pct. i forhold til året før.

Der er dog fortsat et dyk på 38 pct. til 2019 og dermed før pandemien. Især ses et stort fald i de udenlandske forretningsovernatninger her i landet.

Det kan især mærkes i hovedstadsregionen, selvom der aktuelt er meldinger om høj aktivitet. Det er ifølge Kit Lykketoft, direktør for erhvervsturisme og events i organisationen Wonderful Copenhagen, nemlig ikke udtryk for, hvad der kan forventes fremover.

»Møde- og kongresbranchen blev meget hårdt ramt under pandemien. Kombinationen af rejseforbud og forsamlingsforbud nærmest satte hele branchen i stå. Vi brugte rigtig mange kræfter på at undgå aflysninger ved at få arrangørerne til at udskyde møder og kongresser. Det er bl.a. en del af den forretning, som vi ser bliver afholdt nu,« siger siger Kit Lykketoft. Hun fortsætter:

»Der er et opsparet behov for at mødes. Det aktuelle niveau er derfor heller ikke nødvendigvis et billede af, hvad vi automatisk kan forvente fremover.«

I erhvervsorganisationen Horesta peger politisk direktør Kristian Nørgaard Nielsen også på, at ovenpå fuld fart i booking af konferencer og møder efter genåbningen, er der nu tegn på en mindre afventning i markedet.

»Bekymringen for en recession samt mulige nye corona-runder betyder, at der igen er en vis usikkerhed om den nærmeste fremtid. Også selvom vi ser en branche, der har løftet sig og bekymringen for, at messer, møder og kongresser ikke ville vende retur, er gjort til skamme,« siger Horesta-direktøren.

Erhvervs- og mødeturismen i Danmark stod i 2019 ifølge organisationers analyser for en omsætning på 35,6 mia. kr., og tegnede sig for 26 pct. af hele dansk turisme. Omkring halvdelen af erhvervs- og mødeturismens omsætning lå det år i hovedstaden.

Hos det nationale udviklingsselskab MeetDenmark melder formand Pia Lange Christensen, at mange har indtryk af, at turismen er tilbage på niveauet fra før pandemien. Det gælder dog kun ferieturismen.

»For erhvervs- og mødeturismen der fortsat et godt stykke vej. Vi mærker stadig en del nervøsitet og tilbageholdenhed hos de internationale kunder. Kundernes efterspørgsel og adfærd har også ændret sig markant på kort tid,« mener formand Pia Lange Christensen, der også er adm. direktør for VisitAarhus.

Messer indgår som en vigtig del af dansk erhversturisme. Arkivfoto: Ida Munch.

Kristian Nørgaard Nielsen i Horesta har i den forbindelse et stort ønske til regeringen om netop at styrke den del af dansk turisme.

»Konkurrencen om de store internationale kongresser og events er hård globalt. Når Bella Center i København eller MCH i Herning er fyldt, smitter det af på områdets hoteller, restauranter og mange andre. Det har stor indflydelse på især i hotelbranchen, der har brug for en bund under aktiviteten i hele sæsonen og over hele ugen. Derfor håber vi på en offentlig tiltrækningspulje, som kan være med til at skaffe de store kongresser og møder til Danmark. Sådan foregår det ude i verden,« mener Kristian Nørgaard Nielsen.

Erhvervsminister Simon Kollerup har for få uger siden har lanceret en ny strategi for netop dansk turisme. Finans har uden held forsøgt at få kommentarer fra ministeren til det konkrete forslag fra Horesta om en eventpulje.

Erhvervsministeriet skriver via dets presseafdeling i en mail, at der tidligere på året sammen med bl.a. Københavns Kommune er lanceret en fælles plan under navnet ”Comeback Copenhagen”. Det sker for at trække nye begivenheder til hovedstaden. I planen indgår bl.a., at VisitDenmark og Wonderful Copenhagen er sammen om en indsats for 45 mio. kr. til markedsføring.

Hos Wonderful Copenhagen peger Kit Lykketoft på, at det internationale marked for møder og kongresser står forandret tilbage efter pandemien. Hun siger:

»Dels er de digitale mødemuligheder blevet etableret som et alternativ, og samtidig er der nu et forstærket fokus fra både arrangørerne og deltagere på faktorer som tryghed og bæredygtighed samt tidsforbrug. Det stiller selvfølgelig nye krav til os i en ny og skærpet konkurrencesituation.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.