Erhverv

Gazprom lukker for gassen til Ørsted

Den russiske energigigant Gazprom stopper onsdag morgen for leveringen af gas til Ørsted, meddeler Ørsted-ledelsen.

Artiklens øverste billede
Gazprom lukker onsdag morgen kl. 6.00 for levering af russisk gas til Ørsted. Foto/Illustration: Reuters/Dado Ruvic

Onsdag morgen kl. 6 er det slut med russisk gas til Ørsted. I morgen tidlig lukker Gazprom nemlig for gassen, lyder meldingen fra Ørsted-topchef Mads Nipper.

»Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler,« siger Mads Nipper i en meddelelse udsendt sent tirsdag eftermiddag.

Bruddet mellem Gazprom og Ørsted, som har aftaget russisk gas siden 2011, er kulminationen på et flere måneder langt tovtrækkeri mellem parterne udløst af et krav fra Gazprom om, at selskabets gaskunder fremover skal afregne for leveret gas i rubler.

Det er dog et krav, som Ørsted-ledelsen kategorisk har afvist igen og igen.

Vi står i Ørsted fast på vores afvisning af at betale i rubler.

Mads Nipper, adm. direktør i Ørsted

Så sent som mandag lød det fra Ørsted, at Gazprom, der har den russiske stat som største aktionær, godt kan skyde en hvid pil efter kravet om afregning i rubler.

»Gazprom Export fastholder kravet om, at Ørsted skal betale for gas i rubler. Det er vi ikke forpligtet til under vores kontrakt, og vi har gentagne gange meddelt Gazprom Export, at vi ikke vil betale i rubler. Betalingsfristen er den 31. maj, og Ørsted vil fortsætte med at betale i euro,« lød det i en meddelelse fra Ørsted-toppen.

Efterfølgende har Gazprom lukket for gasleverancer til Holland, hvor samarbejdspartnere også har afvist kravet om betaling i rubler.

I forvejen har den russiske energikæmpe afbrudt gasforsyningen til Polen, Bulgarien og Finland. Derfor kommer det heller ikke bag på Mads Nipper, at Ørsted nu er næste i rækken til at blive ramt.

»Vi har forberedt os, så vi forventer fortsat at kunne levere gas til vores kunder,« siger Mads Nipper i en kommentar til Gazprom-bruddet.

Ørsted har tidligere oplyst, at selskabet først og fremmest forsyner større erhvervskunder i Danmark og Sverige med gas.

Ørsted har samarbejdet med Gazprom siden juni 2006 og har en aftale om en årlig levering af op til 2 mia. kubikmeter gas frem til 2030.

Selv om Ørsted fremover står uden adgang til russisk gas, betyder det ikke, at selskabets kunder bliver ramt. I hvert fald ikke i første omgang. Den danske energikæmpe har således brugt den senere tid på at fylde gas på lagre i Danmark og Tyskland, ligesom Ørsted fremover vil købe ind direkte på det europæiske gasmarked, lyder det.

Præcis hvor store gaslagre Ørsted har opbygget, oplyses ikke, men Energistyrelsen har så sent som sidste uge meddelt, at skulle Gazprom lukke for gassen til EU, vil Danmark have gas til alle kunder koblet på gasnettet i forventelig 4-5 måneder.

Energistyrelsen er da også allerede ude med en melding om, at Gazprom-meldingen på ingen måde skaber panik.

»Vi har været godt forberedt i Danmark. Ikke mindst fordi vi er langt med den grønne omstilling, hvor vi har meget biogas, fjernvarme og vindmøller. Men vi er forberedte og har nødplaner klar, hvis der skulle komme egentlig gasmangel,« siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen, i en kommentar til situationen.

Selv om lukningen for gas til Ørsted optrapper gaskrisen mellem EU-landene og Gazprom, benytter Mads Nipper først og fremmest krisen som afsæt til at slå et slag for den grønne omstilling, som ifølge den tidligere Grundfos-topchef er eneste vej frem.

»Situationen understreger, at vi i EU skal være uafhængige af russisk gas ved at accelerere udbygningen af vedvarende energi,« siger Mads Nipper.

EU-landene har siden Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar iværksat en række sanktioner, som sigter mod, at EU skal blive uafhængig af russisk gas.

Seneste skridt er en melding fra EU-Kommissionen om, at de 27 medlemslande mandag har fundet sammen om at stoppe for al import af russisk olie leveret af søvejen. Det ventes, at EU-landene den vej rundt til lukke ned for omkring 66 pct. af den nuværende olieimport fra Rusland.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.