Mærsk tjener historisk meget – nu går Joe Biden til angreb på »eksorbitante gebyrer«
Joe Biden vil bremse inflationen på flere måder. Heriblandt ved at reparere de ødelagte forsyningskæder og slå ned på de priser, som udenlandske rederier som Mærsk tager for at flytte varer.
A.P. Møller - Mærsk har tjent danmarkshistoriske summer på de globale forsyningskæders kaotiske tilstande og deraf høje fragtpriser.
Hver dag i årets første kvartal tjente Mærsk i gennemsnit over 500 mio. kr.
Den slags vil USA’s præsident, Joe Biden, tilsyneladende ikke længere finde sig i.
I en klumme i Wall Street Journal proklamerer Biden, hvordan han vil bekæmpe den buldrende inflation. Blandt Bidens forslag er lavere priser for at få fragtet varer.
»Vi kan også reducere omkostningerne til daglige varer ved at rette op på ødelagte forsyningskæder, forbedre infrastrukturen og slå ned på de eksorbitante gebyrer, som udenlandske shippingselskaber tager for at flytte produkter,« skriver præsidenten i sin klumme.
Det er endnu uklart, hvordan Biden konkret vil slå ned på de priser, som shippingvirksomheder tager for at fragte varer. Ligesom det er uklart, om Biden mener, at rederierne tager for høje fragtrater, eller om hans kritik går på de gebyrer, som bliver lagt ovenpå fragtraterne, hvis der er ekstra liggetid på en havn.
Ifølge en ny rapport fra den amerikanske søfartsmyndighed FMC er der dog ikke fundet dokumentation for, at rederierne misbruger deres position til at tage for høje fragrater, skriver Shippingwatch.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Mærsk til angrebet fra Joe Biden.
Mærsk er verdens næststørste containerrederi efter MSC. De to virksomheder sidder på meget af det amerikanske marked sammen med andre udenlandske spillere som CMA CGM og Cosco.
Den danske shippinggigant har set indtjeningen eksplodere under coronapandemien, hvor forbrugerne ikke kunne bruge penge på rejser og oplevelser, men derimod vendte sig mod indkøb af fysiske produkter, som ofte skulle fragtes.
Det fik fragtpriserne til at stige voldsomt, hvilket flaskehalse i forsyningskæderne blot har pustet til.
Den gennemsnitlige pris pr. container steg med 71 pct. i 1. kvartal af 2022 sammenlignet med samme periode af 2021, selv om volumen faktisk er faldet med 6,7 pct.
Det vil altså sige, at Mærsk fragtede færre containere, men tjente langt flere penge på at flytte dem om bord på sine skibe.’
Mærsk satte i 2021 overskudsrekord for et dansk selskab. Overskuddet endte på svimlende 118 mia. kr.