Ambassadør spillede nøglerolle i anholdelsen af mistænkt milliardsvindler – sådan foregik det
Den danske ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater forudser, at udleveringssagen mod Sanjay Shah kan trække ud i månedsvis.
Udleveringen af den formodede hovedmand i sagen om påstået svindel med udbytteskat, Sanjay Shah, kan trække ud i måske helt op til et halvt år.
Det forudser Danmarks ambassadør i de Forenede Arabiske Emirater, Franz-Michael Mellbin, i et interview med Finans, efter at det fredag kom frem, at Shah er blevet arresteret af politiet i Dubai med henblik på udlevering til Danmark.
Ambassaden, der ligger i Abu Dhabi, og det danske konsulat i Dubai har været tæt involveret i Danmarks indsats for at få Shah stillet for en dommer i Danmark, og undervejs har de danske repræsentationer sammen med Justitsministeriet også forhandlet en udleveringsaftale på plads med emiraterne.
Nu ser bestræbelserne ud til at bære frugt.
»For os er højdepunktet, at han er blevet arresteret, for det fortæller, at myndighederne i Dubai nu selv vurderer, at sagen er stærk nok til, at han kan udleveres til Danmark,« siger Franz-Michael Mellbin.
Ambassadøren fortæller, at han blev informeret om anholdelsen, efter at den fandt sted tirsdag i denne uge. Han tilføjer, at han kun har fået at vide, at Shah blev anholdt i sit hjem, og at han ikke modsatte sig anholdelsen.
Nu sidderSanjay Shah så fængslet i Dubai, og ifølge Franz-Michael Mellbin kan Shah, der er britisk statsborger, forvente at blive stillet for en dommer inden for kort tid. Dommeren skal tage stilling til, om der er tilstrækkeligt grundlag til at udlevere ham. Derefter har både anklagemyndigheden og Shah 30 dage til at anke afgørelsen til Højesteret, hvor der er ventetid både i forhold til at få sagen berammet og behandlet.
Franz-Michael Mellbin vurderer, at der dermed kan gå fire-seks måneder, inden Shah assisteret af danske politibetjente sidder i et fly på vej til Danmark, med mindre han vælger at følge med frivilligt inden.
Sanjay Shah er allerede tiltalt og varetægtsfængslet in absentia i Danmark og skulle oprindeligt for retten i oktober, men ifølge hans danske forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, er status lige nu, at sagen ikke er berammet.
Straffesagen kan da heller ikke gennemføres, før han selv er til stede.
»I dansk ret kan en straffesag ikke gennemføres mod tiltalte in absentia. Så hovedforhandlingen må afvente, at Shah er overgivet til de danske myndigheder,« skriver professor emeritus i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet i en email.
Sagen om påstået svindel med udbytteskat kom frem i lyset i 2015, da det gik op for skattevæsenet, at et netværk af udenlandske selskaber og personer uretmæssigt havde fået refunderet udbytteskat for milliarder af kroner.
Siden er drænet i statskassen blevet opgjort til 12,7 mia. kr., og Sanjay Shah har været den suverænt største fisk i det retsopgør, som de danske myndigheder efterfølgende har indledt for at få flest mulige penge tilbage i statskassen og stillet de involverede til ansvar.
Shah har hele vejen igennem fastholdt sin uskyld og sagt, at han legalt har udnyttet et hul i skattelovgivningen.
Franz-Michael Mellbin fortæller, at ambassaden i Abu Dhabi blev engageret i sagen i 2017, og at den siden har arbejdet tæt sammen med de lokale myndigheder om at skaffe bevismateriale til straffesagen hjemme i Danmark. F.eks. har myndighederne i Dubai på dansk anmodning gennemført ransagninger og beslaglæggelser i Dubai, og det lykkedes også at få emiraternes tilladelse til, at folk fra bagmandspolitiet i Danmark i september 2019 rejste ned til Abu Dhabi for at gennemføre en afhøring af Sanjay Shah i ambassadens lokaler.
Også emiraterne så gerne en udleveringsaftale med Danmark, fortæller Franz-Michael Mellbin. Aftalen blev forhandlet på plads i marts i år, men for ikke at spilde dyrebar tid afleverede Danmark allerede sidste år en anmodning om at få Sanjay Shah udleveret, oplyser han.
Det skete, efter at Retten i Glostrup i foråret 2021 besluttede at varetægtsfængsle Sanjay Shah in absentia. Uden den afgørelse havde ambassaden intet grundlag at kræve Shah udleveret på, fortæller Franz-Michael Mellbin.
»Emiraterne har undervejs forsøgt at guide os. Nogle gange kunne man godt ønske sig, at retssystemerne arbejdede hurtigere, men vi er kommet i mål med de ting, vi ville, og nu er de skredet til anholdelse, så nu tror de selv på, at sagen er solid nok,« siger Franz-Michael Mellbin.
Sanjay Shahs advokat i Danmark, Kåre Pihlmann, bekræfter anholdelsen i Dubai, men han har ikke været i kontakt med sin klient, og han siger, at han heller ikke ved, om Shah vil lade sig udlevere til Danmark frivilligt.
»Det eneste, jeg kan sige, er, at han nu bistås af lokale advokater, og jeg går ud fra, at der er iværksat en sagsbehandling ved de lokale myndigheder, der skal vurdere om betingelserne for udlevering er opfyldt,« siger Kåre Pihlmann.