Erhverv

Eksplosivt stigende råvarepriser presser produktionen i 9 af 10 danske fødevarevirksomheder

Eksplosive prisstigninger på især landbrugsråvarer begrænser nu produktionen i næsten 9 af 10 danske fødevarevirksomheder.

Artiklens øverste billede
Stigende priser på korn og andre landbrugsråvarer begrænser produktionen i mange danske fødevarevirksomheder.

Stigende råvarepriser lægger stadig større pres på de danske fødevarevirksomheder.

Det seneste år er prisen på korn og stort set alle andre landbrugsråvarer tordnet i vejret til niveauer, der aldrig er set før. Det medfører stærkt stigende omkostninger hos fødevarevirksomhederne. Mange af virksomhederne har konstant været et eller flere skridt bagud i forhold til at få omsat de stigende omkostninger til stigende salgspriser.

Det afspejler sig tydeligt i en ny konjunkturmåling fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, L&F. Her svarer hele 86 pct. af virksomhederne, at stigende råvarepriser er en væsentligt begrænsende faktor i produktionen. De stigende råvarepriser udgør dermed den i særklasse største udfordring for sektoren.

I de knap 10 år, L&F har gennemført konjunkturmålingerne, er det aldrig tidligere set, at en enkelt faktor har udgjort så stort et problem for fødevareerhvervet.

»Stigende udgifter til råvarer lægger et enormt pres på indtjeningen i hele værdikæden. Presset på indtjeningen forstærkes af de stigende energipriser,« påpeger cheføkonom Martin Kristian Brauer fra L&F.

Prisen på landbrugsråvarer begyndte at stige allerede i sommeren 2020, fordi efterspørgslen voksede hastigt, da første bølge af coronanedlukningerne blev ophævet. Siden er efterspørgslen vokset hurtigere end produktionen, og de globale lagre af især korn og mejerivarer er blevet gradvist mindre.

Det har udløst voldsomme prisstigninger på de globale råvarebørser. Alligevel har landmændene foreløbig ikke øget produktionen, fordi stigende omkostninger til især foder, kunstgødning og energi har udhulet gevinsten fra de stigende priser.

Den manglende produktionsvækst har fået priserne på råvarebørserne til at stige endnu mere, og krigen i Ukraine har virket som raketbrændstof og har sendt priserne på korn og andre landbrugsråvarer op i luftlag, der aldrig er set før.

»Omkostningerne er blevet ved med at stige, og fødevarevirksomhederne har stadig et betydeligt efterslæb i forhold til at få sendt de stigende udgifter videre i værdikæden,« vurderer Martin Kristian Brauer.

Fødevarevirksomhederne indgår med faste intervaller aftaler med detailhandlen om den kommende periodes salgspriser. I slutningen af 2021, da aftalerne for 2022 blev indgået, ventede mange, at priserne på råvarer og energi havde toppet og låste salgspriserne ud fra den antagelse.

Siden er stort set alle typer af omkostninger hamret i vejret, og mange fødevarevirksomheder er fanget på mellemhånd med salgspriser, som er låst på et alt for lavt niveau.

»De stigende priser på især råvarer og energi har været en kæmpe udfordring, som har givet os grimme ridser i lakken gennem hele 1. halvår. Det er først nu i juli, at vi kan genforhandle vores salgspriser. Helt frem til nu har vi selv måttet stå på mål for de stigende omkostninger,« fortæller Flemming Paasch, adm. direktør i fødevarevirksomheden Easyfood.

Easyfood er ramt af eksplosive prisstigninger på bl.a. mel, smør, ost, vegetabilsk olie, kød, energi, emballage, transport og brug af frysehuse.

Hos Lantmännen Cerealia, som bl.a. producerer mel, gryn og müsli, udgør de stigende råvarepriser også en stor udfordring.

»Vi har fået hævet salgspriserne, men udfordringen er, at vores udgifter til korn, energi, emballage, transport m.m. er blevet ved med at stige. Det vil sige, at vi hele tiden er et par skridt bagefter i forhold til at få sendt regningen videre i værdikæden,« fortæller Kim Madsen, adm. direktør for Lantmännen Cerealia.

Han tilføjer, at volatiliteten og usikkerheden i markederne er vokset voldsomt.

»Omkostningerne er steget med en hast, som gang på gang har overgået vores forventninger. Hver gang vi har troet, at vi var på plads med salgspriserne, er vi blevet overhalet af nye omkostningsstigninger,« siger Kim Madsen.

De seneste måneders stærkt stigende forbrugerpriser viser, at det efterhånden er lykkedes for en del af fødevarevirksomhederne at sende noget af regningen videre i værdikæden.

Martin Kristian Brauer vurderer dog, at der stadig er lang vej i mål for mange virksomheder.

»På nuværende tidspunkt er omkring halvdelen af omkostningsstigningerne i fødevareindustrien og landbruget overvæltet i forbrugerpriserne. Derfor er det på ingen måde slut med inflationen på fødevarer. Priserne vil blive ved med at stige de kommende måneder. Vi venter, at forbrugerpriserne på fødevarer i år vil stige med 15 pct. – og måske op til 20 pct.,« siger Martin Kristian Brauer.

Han vurderer, at mange forbrugere i løbet af sommeren vil opleve, at madbudgettet pludselig ikke længere rækker måneden ud.

»Det får allerede nu nogle forbrugere til i højere grad at vælge billigere produkter og tilbudsvarer. Samtidig er det velkendt, at salget af højværdivarer som f.eks. dyre kødudskæringer er forholdsvis prisfølsomt – dvs. at de stigende priser vil få salget til at falde. Til gengæld er salget af basisvarer som mel og gryn mere robust, når priserne stiger,« siger Martin Kristian Brauer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.