Tysk benzinrabat ender i lommen på de forkerte
Ifølge den tyske minister på området er det berettiget, at bilisterne er vrede.
Bilister syd for grænsen må fortsat kigge langt efter billig benzin.
Stik imod ønsket fra den tyske regering er brændstofpriserne nemlig fortsat rekordhøje i landet.
Tyskland har ellers indført en midlertidig afgiftsnedsættelse på brændstof, som trådte i kraft 1. juni i år, og efter planen skal sikre billig benzin og diesel i sommermånederne.
Men i stedet for at tilgodese forbrugerne er den tyske brændstofsrabat endt i lommen på de forkerte. Det skriver flere tyske medier - heriblandt NDR, Der Spiegel og Die Welt.
»Tilsyneladende er det, som mange eksperter havde advaret om, sket. Olieselskaberne høster profit, mens forbrugerne ikke mærker noget til prisnedsættelsen,« siger Tysklands økonomi- og klimaminister, Robert Habeck.
Udviklingen møder stor kritik i Tyskland, hvor både bilister og politiske modstandere er utilfredse med den manglende effekt på regeringens afgiftnedsættelse.
Robert Habeck erkender også selv, at ordningen har slået fejl.
»Det, der skulle aflaste borgerne, ryger i olieselskabernes lommer. At man er sur over det, er helt klart berettiget,« siger ministeren.
Derfor vil han »hurtigst muligt« fremlægge en straming af antitrustlovgivningen, der skal sikre, at olieselskaberne ikke rotter sig sammen og holder priserne kunstigt oppe.
Ifølge Der Spiegel skal det give de tyske konkurrencemyndigheder mulighed for at gribe ind uden at skulle bevise en egentlig overtrædelse af konkurrencelovgivningen.
»Vi gør, hvad vi kan for at opnå klarhed og gennemsigtighed omkring prisfastsættelsen af olieselskaber. Imidlertid kan hverken Bundeskartellamt (de tyske konkurrencemyndigheder red.) eller nogen anden myndighed i Tyskland gennemtvinge prisnedsættelser. Vi er fast besluttet på at retsforfølge enhver ulovlig adfærd, vi måtte opdage under vores overvågningsaktiviteter,« udtaler Andreas Mundt, formand for Bundeskartellamt, i en pressemeddelelse.
Olieselskaberne selv forklarer, at de giver hele afgiftsnedsættelsen til bilisterne, og at den høje pris er et udtryk for, at råolieprisen er steget.
Den tyske brændstofsrabat gælder frem til 1. september i år, hvor afgifterne er sænket med henholdsvis 2,60 danske kr. pr. liter benzin og 1,26 danske kr. pr. liter diesel.