Erhverv

Tusindvis af coronalån sendt til tvangsinddrivelse: 5.155 virksomheder trues på livet af forfaldne kriselån

Den 1. april forfaldt coronalån for 21,6 mia. kr. til betaling. Nu viser nye tal, at 5.155 virksomheders milliardgæld er sendt til tvangsinddrivelse.

Artiklens øverste billede
Det bliver nu op til Gældsstyrelsen at inddrive forfaldne coronalån givet til knap 5.200 virksomheder, som har modtaget lånene gennem udskydelse af betaling af A-skat og moms under coronakrisen. Foto: JP

Tusindvis af virksomheder risikerer at ende i konkurs, hvis de ikke hurtigt indgår en afdragsordning eller finder pengene til betaling af 6.350 forfaldne coronalån.

Det viser en ny opgørelse fra Skattestyrelsen for 45.085 virksomheder med coronalån for i alt 21,6 mia. kr., der forfaldt til betaling den 1. april.

Af de 45.085 virksomheder har 89 pct. tilbagebetalt deres gæld eller indgået en afdragsordning. Tilbage er 5.155 virksomheder, hvor Gældsstyrelsen nu har fået til opgave at tvangsinddrive gælden, fordi virksomhederne ikke har taget skridt til at få afviklet de statslige kriselån.

»Det er en voldsom stor gruppe virksomheder, der desværre nu er et mulehår fra konkurs. Jeg frygter et stort hop i antallet af konkurser de kommende måneder,« siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark om den nye opgørelse.

Ifølge Skattestyrelsen er mere end halvdelen af de 5.155 virksomheder, der nu er sendt til Gældsstyrelsen, enkeltmandsfirmaer, mens 45 pct. er anpartsselskaber. Kun 3 pct. af virksomhederne er aktieselskaber.

I Sydbank peger erhvervsøkonom Morten Laugesen på, at det synes uundgåeligt, at »en del« af virksomhederne, der nu er kommet i Gældsstyrelsens søgelys, vil ende i konkurs.

»Grundlæggende forventer vi dog ikke, at vi står over for en stor konkursbølge, da der også er mange virksomheder, der er kommet stærkt igennem krisen,« siger Morten Laugesen.

Oprindelig rykkede Skattestyrelsen 7.500 virksomheder for tilbagebetaling af coronalån med forfald den 1. april.

At antallet af virksomheder, som har problemer med betalingen, nu er nedbragt til 5.155, får ikke Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionshuset BDO, til at juble.

Det er en voldsom stor gruppe virksomheder, der desværre nu er et mulehår fra konkurs.

Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark

De 5.155 konkurstruede virksomheder med forfaldne coronalån på i alt 1,3 mia. kr. er nemlig kun en del af udfordringen. Spørger man BDO’s coronalånsekspert er det helt store problem de mere end 15.000 virksomheder, der har set sig nødsaget til at indgå en afdragsordning.

I alt er der aftalt afbetalingsordninger for 5,8 mia. kr. af de 21,6 mia. kr., som forfaldt til betaling den 1. april. Men med en årlig rente på 8,4 pct. er en statslig afbetalingsordning ren gift for økonomisk pressede virksomheder, lyder meldingen.

»Jeg er desværre ikke den store optimist, da langt de fleste i denne gruppe formentlig kun har oprettet en afdragsordning, fordi de ikke har kunnet låne andre steder. Det er virksomheder med ingen eller begrænset egenkapital,« siger Henning Boye Hansen.

Han frygter derfor, at mange af de mere end 15.000 virksomheder med en afdragsordning også vil havne i Gældsstyrelsen med fare for at ende i konkurs.

Under coronapandemien har omkring 48.000 virksomheder optaget statslige kriselån for omkring 34 mia. kr. Foreløbig er der forfaldet coronalån til betaling i 2022 for 26,9 mia. kr. Den 1. november forfalder coronalån for endnu 2,5 mia. kr. til betaling.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.