Erhverv

Omfattende læk: Journalister er kommet et skridt tættere på Putins mystiske formue

En gruppe journalister har nu knyttet ejendomme og aktiver til en værdi af knap 32 mia. kr. til den russiske præsident.

Artiklens øverste billede
Vladimir Putin bliver nu beskyldt for at have samlet sig en enorm formue gennem virksomheder og personer, der er organiseret via et internetdomæne. Arkivfoto: Mikhail Tereshchenko/REUTERS

Der har været forskellige spekulationer om, hvor meget Vladimir Putin egentlig er god for.

Talrige forsøg på at knytte tråde mellem den russiske præsident og en række luksusboliger, yachts og vingårde er blevet gjort af journalister verden over. Men indtil videre har en række beredvillige, rige russere erklæret, at de er de egentlige ejere af ejendommene. Det har derfor ikke været muligt at fastslå Vladimir Putins egentlige forbindelser til stederne.

Blandt andet har en gruppe, som arbejdede for den nu fængslede oppositionspolitiker Alexei Navalny, forsøgt at knytte Vladimir Putin til en superyacht og et palads ved Sortehavet.

Nu er den internationale journalistiske gravergruppe Organized Crime and Corruption Reporting Project, eller OCCRP, imidlertid kommet tættere på præsidentens formue. Et digitalt spor af dokumenter kan nemlig koble en række steder og aktiver til en værdi af knap 32 mia. kr, som præsidenten har benyttet sig af, med en række personer og virksomheder.

Fælles for dem er, at de alle kan forbindes til det samme internetdomæne – LLCInvest.ru. Det skriver OCCRP på sin hjemmeside.

Domænet er ikke synligt for offentligheden.

Selvom virksomhederne er vidt forskellige, viser lækkede e-mails, at deres medarbejdere diskuterer fælles forretninger, som om de var en del af det samme system.

OCCRP skriver, at virksomhedernes ejere både tæller velhavende bankfolk og oligarker, men også børn af Putins venner og endda hans påståede elskerinde.

Til The Guardian udtaler en anonym anti-korruptionsekspert, at afsløringen rejser spørgsmål om, hvorvidt der var et niveau af ’fælles ledelse’ i forbindelse med domænet.

»LLCInvest ligner mest af alt et kooperativ eller en forening, hvor dets medlemmer kan udveksle fordele og ejendomme,« fortæller eksperten.

Mediet skriver, at Putin gennem næsten to årtier er blevet anklaget for i hemmelighed at have samlet sig en enorm rigdom gennem stråmænd. Beskyldningerne har været drevet af en række afsløringer såsom de lækkede Pandora papers.

Efter en årelang undersøgelse har OCCRP i samarbejde med det russisksprogede nyhedssite Meduza identificeret 86 virksomheder og NGO’er, der har benyttet sig af domænenavnet LLCInvest.ru - ofte i forbindelse med arbejdsmails.

Journalisterne lagde først mærke til LLCInvest.ru, efter at den ugentlige russiske avis Sobesednik i 2017 påpegede, at domænet blev brugt af et netværk af nonprofitorganisationer, der var grundlagt af Putins venner.

En lang række aktiver kan knyttes til virksomhederne. Det gælder bl.a. det palads, som Alexei Navalny sidste år hævdede, at præsidenten ejer samt et skisportsted, hvor Vladimir Ptuins datter blev gift i 2013.

The Guardian skriver, at LLCInvest-selskaberne også har snesevis af andre værdifulde ejendomme og virksomheder. Nogle er forbundet med Bank Rossiya, der også er kendt som ’Putins bank’.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.