Trods tre Michelin-stjerner: Noma har millionunderskud
René Redzepis hjertebarn, gourmetrestauranten Noma, er i en økonomisk klemme bl.a. som følge af tiden med corona.
Den danske gourmetsucces Noma fik sidste efterår tildelt titlen som verdens bedste restaurant ved kåringen af The World’s 50 Best Restaurants i Antwerpen. En titel, som restauranten har erhvervet sig flere gange. Men på trods af den flotte hædersbevisning afslører årsregnskabet for 2021 en blodrød bundlinje.
Restauranten, der fik sin tredje Michelinstjerne i september, har været ramt af coronanedlukningerne og kan derfor offentliggøre et underskud på 1,69 mio. kr.
På samme måde som de fleste restauranter herhjemme har kæmpet med at balancere finanserne under nedlukningerne, har også Noma modtaget coronakompensation.
»Som følge af Covid-19 har selskabet i regnskabsåret modtaget kompensation fra statens hjælpepakker, der har påvirket årets resultat positivt med t.kr. 10.915 før skat,« lyder det i regnskabet.
I 2020 formåede den berømmede restaurant lige nøjagtig at holde skindet på næsen med et positivt årsresultat på knap 40.000 kr.
Den seneste uge har udover et millionunderskud også budt på heftig kritik af arbejdsforholdene på restauranten. I Financial Times blev det bl.a. beskrevet, hvordan den berømte restaurant ansætter folk til en meget sølle løn.
Gourmetmæssigt var 2021 dog et forrygende år for Noma. Her modtog restaurenten sig tredje Michelinstjerne, efter den i 2007 fik sin anden.
Ved sidste års uddeling af stjerner i Stavanger i Norge var det en næsten mundlam René Redzepi, der er medejer og chefkok på Noma, som modtog beskeden.
»Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige... Jeg er ærligt talt totalt overrasket. Jeg føler noget, jeg ikke har følt før,« sagde en tydeligt rørt René Redzepi.
Michelin-guiden leverer da også et stærkt argument for den tredje stjerne:
»Med et team og en kulinarisk oplevelse, der fremstår stærkere end nogensinde efter nedlukningerne, når Noma toppen af verdensgastronomien. Restaurantens tætte forbindelse til naturen og holistiske tilgang resulterer i kreative og komplekse retter baseret på usædvanlige, sæsonprægede ingredienser.«
Noma har ikke ønsket at kommentere hverken årsregnskabet eller hvordan, de vil takle situationen med stigende råvare- og energipriser.