Erhverv

Måske fremtidens brændstof? Dansk virksomhed laver milliardomsætning på biodiesel

Den 180 år gamle familievirksomhed Emmelev, der specialiserer sig i biobrændsel, som er lavet af raps, har haft et forrygende 2021.

Artiklens øverste billede
Morten Simonsen, direktør og medejer i Emmelev ses her med et glas med rapskager, som er protienfoder til dyr og, et glas med biodiesel. Foto: Karsten Himmelstrup

Diesel, glycerin, olie, protein. Raps kan bare det hele. Det er i hvert fald udgangspunktet hos Emmelev, der med en omsætning på 1,7 mia. kr. og en bundlinje på 118 mio. kr. i 2021 har haft et rekordår.

Fabrikken, der nu bliver drevet i familien i 6. generation, oplevede et helt ekstraordinært godt fjerde kvartal. Ifølge direktør og medejer Morten Simonsen var én af grundene, at en fabrik, der producerer nogle af de samme produkter, måtte lukke efter en brand.

»Det gjorde, at markedet eksploderede prismæssigt. Herudover er protien til dyr, som er vores allerstørste produkt, steget meget i pris,« siger Morten Simonsen om de medvirkende faktorer til den velpolstrede bundlinje.

Foruden foder producerer Emmelev biodiesel, glycerinprodukter til medicinalindustrien og rapsolie. Alt sammen produkter, der stammer fra den raps, de behandler på fabrikken på Nordfyn.

»Vi er glade for resultatet. Men jeg tror, der er ekstramange virksomheder, der har haft et godt år.«

Virksomheden rundede en milliard i omsætning i 2019. Forventningen er, at man i 2022 vil nå 1,9 mia. kr. og tilføje godt 100 mio. kr. mere til årets resultat.

Morten Simonsen efterlyser en bekræftelse fra politisk hold angående de grønne ambitioner for Danmark. Hos Emmelev er man interesseret i at bygge en ny fabrik, men vil først lægge investeringen, når der er vished om, at der fremover vil blive brug for den biobrændsel, som den nye fabrik kan producere.

Han understreger, at han ikke efterlyser et grønt tilskud til hverken anlæg eller drift, men viden om de konkrete rammer for omstillingen frem til 2030, så man hos Emmelev ved, om der er et marked.

I 2021 skrev virksomheden under på en aftale med Circle K om at producere grønt brændstof fra flydende el – eller e-metanol – baseret på en vindenergiproduktion i Nordjylland. Processen er kendt som Power-to-X, og kontrakten løber fra slutningen af 2022 og fire år frem.

Selvom interessen for energikilder siden foråret er steget voldsomt, har omstændighederne ikke betydet en tungere ordrebog hos Emmelev:

»Efterspørgslen er ikke eksploderet, men der er da nogen, der begynder at kigge ind i forsyningsikkerhed og har spurgt, om de kan købe olie hos os, hvis de ikke længere kan få gas eller olie andre steder fra.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.