Erhverv

53.118 kr. for et ton: Prisen på mejerivarer stiger igen i Europa

Nu stiger prisen på mejerivarer igen i Europa - både i de aktuelle råvarehandler og på futuresmarkederne. Dermed vokser gabet til verdensmarkedet, hvor priserne rasler ned.

Trods voldsomme prisfald på verdensmarkedet, stiger prisen på mejerivarer fortsat i Europa.

Den seneste tid har råvarebørserne i Europa flere gange knaget under vægten af prispresset fra verdensmarkedet, men foreløbig holder bunden. Tilmed er der nu stigende priser på en række af de mest handlede produkter.

Både i de daglige handler og på futuresmarkedet peger pilen nu igen svagt opad for priserne i Europa.

Således er råvareprisen på smør steget igen i dag, og et ton smør er dermed blevet 100 euro dyrere i løbet af de seneste to uger. Prisen er nu 7.130 euro svarende til 53.118 kr. Dermed er prisen stort set tilbage på det historiske rekordniveau, der blev nået i juni.

Dette står i skærende kontrast til udviklingen på den toneangivende råvarebørs på verdensmarkedet, Global Dairy Trade, GDT. Her er prisen på mejerivarer i gennemsnit faldet 29 pct. siden marts, og prisen på et ton smør er faldet 27 pct. til 5.204 dollar svarende til knap 39.000 kr. Sødmælkspulver er faldet 28 pct. til 3.417 dollar (25.600 kr.) på GDT, mens prisen i Europa kun er faldet 5-7 pct. til 37.000 kr.

Gabet mellem Europa og verdensmarkedet bliver dermed større og større og har udvidet sig yderligere en smule i dag.

Den hollandske mejeriforening, Dutch Dairy Board, har netop hævet den officielle notering på samtlige kategorier af mejerivarer. Der er heller ikke megen trøst at hente på futuresmarkederne I Europa. Her er prisen på et ton smør til levering i november steget fra 6.700 euro til 7.050 euro i løbet af den seneste måned. Et ton skummetmælkspulver til levering i november er siden 9. august steget fra 3.300 til 3.650 euro på futuresmarkederne – alene i dag er prisen steget 25 euro.

Den voldsomme og helt usædvanlige forskel på verdensmarkedet og Europa skyldes flere forhold.

På verdensmarkedet bliver priserne trykket af en hård opbremsning i Kinas import. Samtidig har de høje priser tvunget flere udviklingslande til at reducere importen.

I Europa er landmændenes produktion af mælk vigende, fordi eksplosivt stigende omkostninger til foder, energi og gødning har udhulet gevinsten fra de stigende mælkepriser. Når landmændene reducerer leverancerne af mælk, må mejerierne skrue ned for produktionen, og det lavere udbud holder – foreløbig – en hånd under priserne.

Der er – som altid – to veje til prisfald: Enten skal produktionen af mælk øges, hvilket forudsætter, at mælkeafregningen til landmændene stiger yderligere, eller deres omkostninger falder. Alternativt skal forbrugerne skære ned på indkøbet af mejerivarer, så efterspørgslen møder udbuddet i et nyt og lavere prispunkt.

Normalt er det altid førstnævnte scenarie, der udspiller sig. Den aktuelle situation er imidlertid helt atypisk, så det bliver muligvis det andet scenarie – eller en kombination af de to – der på et tidspunkt tvinger priserne ned.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.