Erhverv

Salget falder: Danmark fører an i nedturen

Danmark er det EU-land, hvor salget i detailhandlen falder mest. I juli faldt salget målt i mængder med 7,7 pct.

De danske forbrugere forsætter med at spænde livremmen ind og købe færre varer. I juli faldt detailsalget med 7,7 pct. målt i mængder.

Det viser nye opgørelser fra Eurostat. 

Det fremgår, at Danmark i særklasse er det EU-land, hvor salget i detailhandlen falder mest opgjort i mængder.

Også set over de seneste tre måneder – maj-juli – er det de danske forbrugere, der har skåret mest ned på indkøbene. I perioden har detailsalget i Danmark i gennemsnit ligget 7,5 pct. lavere end de tilsvarende måneder i 2021. For de 27 EU-lande som helhed har der i maj-juli kun været tale om et fald på i gennemsnit 0,5 pct. i de solgte mængder.

Den hårde opbremsning i de solgte mængder viser, at de danske forbrugere ikke alene forsøger at kompensere for de voldsomme prisstigninger ved at vælge billigere varer – de køber samtidig færre pakker oksekød, færre liter mælk, færre poser kaffe osv. Faldet i salget afspejler blandt andet, at danskerne er blevet mere omhyggelige med at udnytte alle de indkøbte varer og undgå madspild.

I visse kategorier, hvor priserne er steget meget, er salget styrtdykket i de danske supermarkeder. Det gælder eksempelvis for salget af oksekød, som er faldet 25 pct. i sommermånederne.

Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at salget af tøj de seneste måneder er faldet 12-13 pct. målt i mængder. Salget af fødevarer og andre dagligvarer er faldet 5-6 pct. opgjort i mængder og sammenlignet med samme periode 2021. Målt i mængder er salget af fødevarer nu det laveste i de 22 år, statistikken rækker bagud.

Der er ikke tale om en acceleration af faldet i det samlede detailsalg – tværtimod var det sæsonkorrigerede fald i detailsalget en anelse lavere i juli end i juni.

Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor Danmark er det EU-land, hvor detailsalget er faldet mest. En medvirkende faktor kan dog være, at Danmark i mange år har haft de højeste forbrugerpriser i EU.

Det viser opgørelser fra Eurostat, som hvert år indsamler priser på mere end 2.000 forskellige varer og serviceydelser i EU-landene. Den nyeste opgørelse fra 2021 viser, at varer og ydelser, som i gennemsnit kostede 100 kr. i EU, kostede lige over 140 kr. i Danmark.

Danmark er eksempelvis det dyreste EU-land, når det kommer til hotelovernatninger eller restaurantbesøg. Danmark har også de højeste priser på tøj og sko og de næsthøjeste priser på fødevarer.

Ifølge Eurostat var inflationen i Danmark i juli 9,6 pct., hvilket stort set var på niveau med gennemsnittet i de 27 EU-lande.

I Danmark bliver de 9,6 pct. imidlertid lagt på toppen af priser, som i forvejen var de højeste i EU, hvilket kan være en medvirkende forklaring på den stærke forbrugerreaktion. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.