Salget falder: Danmark fører an i nedturen
Danmark er det EU-land, hvor salget i detailhandlen falder mest. I juli faldt salget målt i mængder med 7,7 pct.
De danske forbrugere forsætter med at spænde livremmen ind og købe færre varer. I juli faldt detailsalget med 7,7 pct. målt i mængder.
Det viser nye opgørelser fra Eurostat.
Det fremgår, at Danmark i særklasse er det EU-land, hvor salget i detailhandlen falder mest opgjort i mængder.
Også set over de seneste tre måneder – maj-juli – er det de danske forbrugere, der har skåret mest ned på indkøbene. I perioden har detailsalget i Danmark i gennemsnit ligget 7,5 pct. lavere end de tilsvarende måneder i 2021. For de 27 EU-lande som helhed har der i maj-juli kun været tale om et fald på i gennemsnit 0,5 pct. i de solgte mængder.
Den hårde opbremsning i de solgte mængder viser, at de danske forbrugere ikke alene forsøger at kompensere for de voldsomme prisstigninger ved at vælge billigere varer – de køber samtidig færre pakker oksekød, færre liter mælk, færre poser kaffe osv. Faldet i salget afspejler blandt andet, at danskerne er blevet mere omhyggelige med at udnytte alle de indkøbte varer og undgå madspild.
I visse kategorier, hvor priserne er steget meget, er salget styrtdykket i de danske supermarkeder. Det gælder eksempelvis for salget af oksekød, som er faldet 25 pct. i sommermånederne.
Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at salget af tøj de seneste måneder er faldet 12-13 pct. målt i mængder. Salget af fødevarer og andre dagligvarer er faldet 5-6 pct. opgjort i mængder og sammenlignet med samme periode 2021. Målt i mængder er salget af fødevarer nu det laveste i de 22 år, statistikken rækker bagud.
Der er ikke tale om en acceleration af faldet i det samlede detailsalg – tværtimod var det sæsonkorrigerede fald i detailsalget en anelse lavere i juli end i juni.
Der er ikke nogen entydig forklaring på, hvorfor Danmark er det EU-land, hvor detailsalget er faldet mest. En medvirkende faktor kan dog være, at Danmark i mange år har haft de højeste forbrugerpriser i EU.
Det viser opgørelser fra Eurostat, som hvert år indsamler priser på mere end 2.000 forskellige varer og serviceydelser i EU-landene. Den nyeste opgørelse fra 2021 viser, at varer og ydelser, som i gennemsnit kostede 100 kr. i EU, kostede lige over 140 kr. i Danmark.
Danmark er eksempelvis det dyreste EU-land, når det kommer til hotelovernatninger eller restaurantbesøg. Danmark har også de højeste priser på tøj og sko og de næsthøjeste priser på fødevarer.
Ifølge Eurostat var inflationen i Danmark i juli 9,6 pct., hvilket stort set var på niveau med gennemsnittet i de 27 EU-lande.
I Danmark bliver de 9,6 pct. imidlertid lagt på toppen af priser, som i forvejen var de højeste i EU, hvilket kan være en medvirkende forklaring på den stærke forbrugerreaktion.