• Opdateret 08/09/2022 kl. 14:08
Erhverv

Regeringen er klar med milliardhjælp til energiselskaber

Danske energiselskaber er så udfordrede af de høje energipriser, at der er brug for milliardgarantier. Derfor vil regeringen sammen med et bredt politisk flertal nu stille en ramme på op til 100 mia. kr. til rådighed.

Artiklens øverste billede
Foto: Magnus Holm

Den danske regering vil sikre landets energiselskaber, som bliver udfordret af de høje energipriser, ved at tilbyde en statslig garantiramme på 100 mia. kr.

Regeringen har netop indgået en bred politisk aftale om milliardhjælpen.

»De danske elselskaber spiller en meget vigtig rolle i samfundet, fordi de sikrer vores elforsyning. Derfor er jeg glad for, at vi nu sammen med et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at stille en milliardgaranti fra statens side, der giver ro for de vigtige aktører på elmarkedet,« siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Bag aftalen står foruden regeringen partierne: V, SF, R, K, DF, EL, Danmarksdemokraterne og Moderaterne.

Den danske aftale vil komme i halen på Sverige og Finland, der tidligere på ugen præsenterede hjælp til nødlidende energiselskaber på henholdsvis 173 mia. og 74 mia. kr.

Der er tale om en låneramme på op til 100 mia. kr., som vil dække 80 pct. af energiselskabernes nyudlån, mens en långiver skal dække minimum 20 pct.. Elselskaber vil skulle betale, hvad banken vurderer er risikoomkostningerne ved lånet, for at benytte ordningen.

Energiselskaber er udfordrede af de høje energipriser, da det er påkrævet, at man stiller sikkerhed, når der handles energi. Den sikkerhedsstillelse følger energiprisen og frigives, når en kontrakt udløber. Da sikkerhedsstillelserne er steget voldsomt i takt med priserne, udfordrer de store låste beløb energiselskabers likviditet.

I sidste ende kan det medføre til lammelse af energimarkedet og konkurser hos centrale aktører i energisektoren.

Branchedirektør i Dansk Industri, Troels Ranis, understreger, at den statslige milliardgaranti er absolut nødvendig.

»Vi hilser det meget velkommen, at regeringen nu kommer energiselskaberne til hjælp. Der er brug for at sikre, at vi ikke løber ind i regulære konkurser blandt energiselskaberne. Det vil kunne true ikke bare forsyningssikkerheden her i landet, men sprede sig til andre sektorer og i sidste ende også blive en finansiel krise,« siger Troels Ranis.

Det er de voldsomme prisstigninger på energi, som nødvendiggør, at den danske regering nu på lige fod med bl.a. Sverige kommer med milliardhjælp til sektoren.

Der er brug for at sikre, at vi ikke løber ind i regulære konkurser blandt energiselskaberne

Branchedirektør for energi i DI, Troels Ranis

»Vi har ikke bare en dansk, men en europæisk energikrise,« siger Troels Ranis.

Brancheorganisationen Green Power Denmark roser ligeledes Christiansborg for at handle hurtigt og gribe fat i det rette værktøj for at rette op på situationen på elmarkedet. Det kan redde danske energiselskaber og sænke strømpriserne.

»Sikkerhedsnettet er både til gavn for energivirksomhederne og forbrugerne. Den risiko og de store usikkerheder, der er, når man skal stille økonomisk sikkerhed i milliardklassen, kan øge markedsprisen på el og reducere aktiviteten på markedet,« siger adm. direktør, Kristian Jensen.

Erhvervsminister Simon Kollerup slår fast, at det ikke vil være muligt for rene elhandlere, der ikke har en forsyningskritisk funktion, at få adgang til milliarderne.

»Vi er blevet enige om, at vi afgrænser kredsen af modtagere af statsgarantien til elselskaber, som har produktion og handelsselskaber med produktionsbalanceansvar. De rene handelsselskaber er som udgangspunkt ikke med i ordningen,« siger ministeren.

Sikkerhedsnettet er både til gavn for energivirksomhederne og forbrugerne

Adm. direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen

I de andre nordiske lande har man sammenlignet den nuværende situation på elmarkederne med starten på finanskrisen.

»Dette har ingredienserne til at blive energisektorens Lehman Brothers,« sagde Finlands økonomiminister Mika Lintila, da man i søndags præsenterede den finske hjælp til energisektoren.

Frygten er, at hvis en større aktør på energimarkedet går teknisk konkurs, og man ikke kan stille sikkerhed for den energi, man har handlet, kan det sprede sig til andre sektorer. Det skal de milliardstore lånerammer dæmme op for.

»Hele energibranchen står lige nu i en ekstraordinær situation, som påvirker alle aktører. Det gælder naturligvis også Andel-koncernen,« sagde kommunikationsdirektør Danmarks største energiselskab, Andel, Rikke Harbo Trikker, i mandags adspurgt om, hvorvidt man ser behov for milliardgarantier til energisektoren i Danmark.

Garantier under ordningen vil løbe i maksimalt fem år, og der vil kunne ydes nye garantier frem til 1. april 2024.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.