Erhverv

Energikrise og inflation: Danske slagtere og bagere på stribe lukker lige nu

De seneste par måneder er 10 slagterbutikker og 16 bagere rundtom i landet lukket – flere af dem gennem konkurser. Ifølge branchens organisationer kan endnu flere stå over for lukning som konsekvens af den aktuelle situation.

Artiklens øverste billede
Slagter Laustsen i Assens på Fyn har otte ansatte til at betjene kunderne, der ifølge slagtermesteren fortsat kommer i butikken trods inflationen og de stigende priser. Foto: Kim Frost

En større mængde slagterbutikker og bagerforretninger rundtom i landet har de seneste måneder været tvunget til at lukke. I detailbranchen er der frygt for endnu flere lukninger den kommende tid.

Energikrisen, høj inflation og tilbageholdende forbrugere rammer nemlig hårdt og hurtigt de mindre virksomheder i fødevaresektoren, som allerede før den aktuelle situation havde pres på økonomien

Samme vurdering lyder fra Leif Wilson Laustsen, der driver slagterbutik i den vestfynske havneby Assens.

»Vi har reduceret energiomkostningerne så meget som muligt og sat priserne op. Alligevel hænger det ikke sammen. Det næste bliver at reducere antallet af ansatte. Jeg har otte medarbejdere og behov for dem, men må nu vurdere, hvad vi gør også på det område,« siger Leif Wilson Laustsen. Han fortsætter:

»Min månedlige elregning er steget fra 30.000-35.000 kr. til over 100.000 kr. Det får vi aldrig hentet hjem, så jeg tærer på egenkapitalen. Kolleger, der ikke har en sådan, må jo optage gæld eller opgive.«

Leif Wilson Laustsen er formand for landets slagtermestre og driver selv butik i Assens. Han har bl.a. lukket et af sine to kølerum for at holde energiomkostningerne nede. Foto: Kim Frost

Leif Wilson Laustsen er også formand for Danske Slagtermestre og organisationen FødevareDanmark. Han siger:

»Vi er i fødevareerhvervet fastlåst af lovgivning om bl.a. køl og frost ud fra fødevaresikkerhed. Derfor kan vi ikke lukke mere ned, end det som allerede er gjort. Alle butikker har været igennem en gennemgribende energibesparelse den seneste tid. Jeg har selv både lukket det ene af to kølerum og slukket vores klimaanlæg. Jeg kan ikke finde mere på den front.«

Ifølge adm. direktør Torsten Buhl i FødevareDanmark har 10 af de 214 medlemmer hos landets slagtermestre lukket butikkerne siden den 1. juli – en del af dem gennem konkurs. For 10 år siden var der 285 medlemsbutikker.

»Der har over årene været lukninger af slagter og fødevarebutikker, men tempoet lige nu er helt ekstraordinært. De tiltag, som er lavet på Christiansborg med at kunne udskyde energiregningen, nytter desværre ikke. Slagterne har store omkostninger i el og energi til at holde butikkerne kørende. De små, som ikke har en økonomisk buffer, er meget sårbare i en så vild tid som den aktuelle,« mener Torsten Buhl.

Ifølge brancheorganisationen Bager- & Konditormestre i Danmark, BKD, har der i år været 23 reelle nedlukninger og konkurser blandt de ca. 800 danske bagerbutikker. 16 af dem de seneste to måneder, da energipriserne skød i vejret.

»Vi er ramt af den perfekte storm. Allerede i slutningen af februar steg priserne på hvede, korn og smør markant efter Ruslands invasion i Ukraine. I de seneste måneder er energipriserne eksploderet, så omkostningerne er steget med 300-400 pct.,« fortæller direktør Henrik Mühlendorph, BKD.

Han fremhæver, at bagermestrene – på linje med bl.a. slagterbutikker – har store udgifter til el og er nødt til at tænde for ovnene, når der skal bages brød. Udgiften varierer, men for en typisk håndværksbager er elregningen ifølge BKD steget fra 20.000 kr. om måneden til mellem 60.000 og 80.000 kr.

»Det er et hårdt slag for bagerforretningerne, som typisk drives af mand og kone. Som situationen er nu, taber de mellem 1.000 og 5.000 kr., hver dag de går på arbejde. Det er ikke holdbart,« siger Henrik Mühlendorph.

Fra både bagernes brancheorganisation (BKD), FødevareDanmark og andre dele af detailhandlen – bl.a. købmændene – har det de seneste uger været forsøgt at lægge pres på regeringen og Folketinget for at få krisehjælp til de ramte. Eksempelvis med krav om et prisloft for energi, mens bagerne har efterlyst, at afgiften på chokolade fjernes.

Det blev dog ikke en del af den politiske vinterpakke, og i den kommende tid er Folketinget præget af valgkamp.

Til gengæld melder fødevarebutikkerne om fortsat støtte fra danske forbrugere trods energikrisen. Også til butikker der har valgt at indføre energitillæg.

»De lokale bagerier har mødt en fantastisk opbakning i lokalsamfundene, hvor de sammen med købmanden ofte er den eneste tilbageværende butik. Der har været flere indsamlinger for at støtte bageren, og kunderne har vist stor forståelse for prisstigningerne,« siger Henrik Mühlendorph.

Han frygter dog, at det får en ende, når forbrugerne for alvor begynder at mærke konsekvenserne for deres egen privatøkonomi. Direktøren siger:

»Jeg kan godt forstå, hvis en hårdt presset forbruger pludselig kan blive tvunget til at vælge et discountprodukt på nederste prishylde.«

Leif Wilson Laustsen, der er formand for landets slagtermestre, vurderer, at økonomien er hårdt presset i landets små fødevarebutikker. Foto: Kim Frost

I Assens melder slagter Leif Wilson Laustsen om fortsat tilstrømning af kunder til slagterbutikken. Men han er alligevel stærkt bekymret for efteråret og vinteren.

»Forbrugerne accepterer, at vi har måttet hæve priserne. Men der er en øvre grænse. Især når kunderne nu selv bliver økonomisk hårdt presset og må tære af opsparing eller pension for at få privatbudgettet til at hænge sammen samt energiregningen betalt. Så er der ikke råd til dyre madvarer. Kunsten er nu, at vi ikke jager kunder og familien Danmark væk fra vores butikker,« siger Leif Wilson Laustsen.

Ifølge SMVDanmark, der repræsenterer 18.000 mindre virksomheder, er situationen kritisk og uoverskuelig for mange.

»Selskaberne er dobbelt ramt, fordi omkostningerne til energi er steget voldsomt, og samtidig køber forbrugerne mindre. Vi får masser af opkald fra dybt frustrerede kunder,« fortæller Jakob Brandt, adm. direktør i SMVDanmark.

Han tilføjer, at en stor del af de mindre firmaer er personligt ejede, og de har svært ved at låne penge i banken i krisetider.

Frederik Jepsen er en af de otte ansatte hos Slagter Laustsen i Assens på Fyn, der som andre i erhvervslivet kæmper med konsekvenserne af energikrise og høj inflation. Foto: Kim Frost

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.