Tovejs-opladning: Fremtidens elbiler gemmer på nøglen til billige frikadeller
Fra 2023 vil Volkswagen som standard udstyre elbiler med løsninger, så bilerne f.eks. kan levere al strøm til en husstand i timer med skyhøje elpriser.
I en tid med skyhøje elpriser peger bilindustrien nu på, at elbiler takket være nye teknologiske løsninger vil åbne for adgang til billig strøm og dermed store gevinster for ejerne.
»Helt lavpraktisk åbner det her for, at man kan tanke strøm på elbilen om natten, hvor strømmen gerne er billig, og så bruge den i hjemmet når elpriserne topper typisk ved spisetid, når alle har gang i komfuret og frikadellerne,« siger Mads Rørvig, adm. direktør i De Danske Bilimportører (DBI).
Løsningen, som bildirektøren taler om, er en teknologi kaldet V2G – vehicle to grid, som betyder, at elbiler ikke kun kan tanke strøm, men også kan sende lagret strøm retur til f.eks. elnettet eller husstanden.
Teknologien er allerede kendt i markedet, men kun i begrænset omgang. Dels er det langt fra alle elbiler på vejene i dag, som er V2G-parate, og dels er løsningen, som kobler elbilen til husstandenes elnet, endnu ikke en attraktiv hyldevare.
Men alt det vil ændre sig det næste år til halvandet, lyder det fra De Danske Bilimportører.
»Det er en teknologi, som vil indtage markedet nu. Bare de næste 12 måneder vil vi se en lind strøm af nye elbiler med den nye V2G-teknologi,« siger Mads Rørvig.
Tyrkertroen på, at 2023 bliver året, hvor elbiler kan få en helt ny rolle i danskernes hverdagsliv, deles af Thomas Hjortshøj, pressechef i Volkswagen Danmark.
»Volkswagen ser V2G-teknologien som en vigtig feature i fremtidens elbiler, og fra 1. kvartal næste år vil alle nye elbiler fra Volkswagen-koncernen baseret på MEB-platformen (ID.3, ID.4 og ID.5 samt elbiler fra Audi, Seat og Skoda, red.) understøtte denne teknologi. For at udnytte muligheden kræver det bare, at man køber en omformer, der sættes i bilens ladestik. Og så skal du selvfølgelig have et hus, der kan håndtere løsningen,« siger Thomas Hjortshøj.
Især det sidste har hidtil været en udfordring især på grund af prisen.
»Men vi ved, at den nødvendige hardware er på vej til priser, som gør det her til en realistisk mulighed for mange husholdninger i en tid, hvor elprisen flere timer i døgnet er skyhøj,« siger Mads Rørvig.
Selv tror han på, at udviklingen hurtigt vil gå i retning af, at elbil-købere tilbydes simple pakkeløsninger, så man sammen med en ladeboks i carporten tilbydes en opkobling, så elbilen kan forsyne husstanden med el i timer med dyre elpriser.
»Det er min klare forventning, at der om et år vil være en hel del danskere, som gør brug af den her løsning,« siger DBI-direktøren, som fredag vil sætte fokus på fremtidens elbil-marked på bilimportørernes årsmøde.
Det bliver samtidig startskuddet til, at bilimportørerne vil bringe sagen om brug af elbiler som strømkilde i husholdninger ind på politikernes bord.
Skal elbiler fremover indgå som en aktiv del af den grønne omstilling af elforsyningen, kræver det ifølge Mads Rørvig, at partierne på Christiansborg spiller med, så løsningen kan implementeres rent systemisk uden store ekstraregninger til elbil-ejerne.
I dag betaler f.eks. solcelleejere for at sende overskudsstrøm ud i elnettet, men det vil være helt urimeligt, hvis elbil-ejere havner i samme bås, lyder det fra Mads Rørvig.
De danske bilkøbere vil gerne tænke mere grønt og køre i miljøvenlige biler, men det økonomiske aspekt er helt afgjort en vigtig faktor i bilkøbernes motivation for at skifte til elbil.
»Samfundsøkonomisk er der store gevinster ved det her. Fremover kan elbiler jo være med til at balancere elnettet, og dermed kan man undgå eller udskyde nogle af de investeringer i elnettet, som et stigende elforbrug ellers vil kræve,« siger DBI-direktøren og fortsætter:
»Derfor håber jeg også, at vi banker en åben dør ind, når vi kommer til Christiansborg med krav om, hvad vi teknisk har brug for at løsninger for at få det her til at flyve,« siger Mads Rørvig.
VW-koncernen er langt fra ene om at skrue op for satsningen på V2G-teknologien.
Bilfabrikker som Hyundai og Kia leverer allerede elbiler med V2G-teknologi, mens Ford bryster sig af, at den eldrevne pickup, F-150 Lightning, kan forsyne et hus med et typisk elforbrug i op til tre dage, før batteriet er fladt.
Volvo-koncernen har også set V2G-lyset.
Ifølge chefen for koncernens Electrification Ecosystem, Olivier Loedel, vil den kommende elbil, Volvo EX90, indvarsle en ny æra for koncernens elbiler.
»Vi tror på en fremtid, hvor vores kunder kan understøtte elnettet ved hjælp af denne teknologi, da det muliggør en mere effektiv brug af elektricitet i hverdagen,« siger Olivier Loedel som optakt til EX90-lanceringen i begyndelsen af november.
Ligesom VW-koncernen og Mads Rørvig ser Volvo Cars store muligheder i muligheden for at lade elbiler indgå i elsystemet gennem tovejs-opladning.
»Du kan udnytte energien på mange måder - fra at lade din elcykel op i hverdagen til at tilslutte elektrisk kogegrej på din campingtur i weekenden. Du kan endda bruge energien til at forsyne dit hus i de timer, hvor efterspørgslen og prisen på el er på sit højeste,« siger Olivier Loedel i en pressemeddelelse.
Ud over at sikre elbil-ejere billig strøm i timer med høje markedspriser ser VW-gruppen også V2G-teknologien som en vigtig brik i den grønne omstilling af energiforsyningen.
»Det her åbner jo for, at man i perioder med f.eks. masser af vindenergi kan lagre den grønne strøm i elbilerne, og så kan man sende strømmen tilbage i elnettet, hvis behovet opstår. I VW har vi en holistisk tilgang, som betyder, at en elbil ikke bare er en elbil. Den er en brik i et elektrisk økosystem. Derfor er det nødvendigt, at tingene hænger sammen,« siger Thomas Hjortshøj om VW-koncernens beslutning om, at MEB-elbilerne fremover er udstyret med V2G-teknologien som standard.
Han erkender imidlertid samtidig, at det næppe er den holistiske tilgang, der vil sælge elbiler i stor stil, men nok mere købernes udsigt til at få en grøn bil, der bl.a. kan bruges til at høste besparelser på elregningen.
»De danske bilkøbere vil gerne tænke mere grønt og køre i miljøvenlige biler, men det økonomiske aspekt er helt afgjort en vigtig faktor i bilkøbernes motivation for at skifte til elbil. Og her kan der være en gevinst både for den enkeltes økonomi og klimaet generelt ved at tilbyde V2G-tekologi på elbilerne,« siger Thomas Hjortshøj.
De seneste markedstal viser, at der i dag kører mere end 100.000 elbiler rundt på vejene, efter at bestanden af elbiler alene det seneste år er mere end fordoblet. Målet fra politisk hold er at nå mindst 775.000 eldrevne biler på vejene i 2030.