Erhverv

Dødsfald sår tvivl om retssag mod tidligere Hummel-direktør

Thor Stadil kan ikke se, at dødsfald ændrer noget, men tidligere anklager forstår godt, hvorfor Østjyllands Politi er gået i gang med at revurdere straffesag mod tidligere Hummel-direktør Søren Schriver.

Artiklens øverste billede
I over 23 år var Søren Schriver adm. direktør i sports- og modevirksomheden Hummel. I 2017 blev han bortvist og meldt til politiet for bl.a. returkommission. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Straffesagen mod den tidligere Hummel-direktør Søren Schriver er endnu en gang kastet ud i uvished.

Politiets hovedvidne i sagen, den tyrkiske direktør og tidligere Hummel-partner Zeynel Akbulut, er nemlig afgået ved døden, og det skaber usikkerhed om bevisernes styrke, når Schriver efter planen skal møde i Retten i Aarhus i januar 2023, hvor han er tiltalt for bedrageri og returkommission.

Specialanklager ved Østjyllands Politi Jesper Rodkjær siger til Finans:

»Jeg er ved at revurdere sagen, idet hovedvidnet fra Tyrkiet er afgået ved døden, og hvilken betydning det kan få for gennemførelsen af sagen.«

Kan det betyde, at sagen falder?

»Jeg kommer ikke med spekulative kommentarer, inden jeg har været det hele igennem og har truffet min afgørelse,« siger Jesper Rodkjær, der forventer at meddele sagens parter sin afgørelse inden for de kommende to uger.

Sagen stammer helt tilbage fra februar 2017, da Søren Schriver under stor dramatik blev bortvist efter mere end 23 år som direktør for det kendte sports- og modebrand.

I første omgang lød forklaringen blot, at han havde gennemført »groft illoyale« dispositioner i Hummels tyrkiske selskab, men siden kom det frem, at Søren Schriver ifølge Hummels ejer, Christian Stadil, bl.a. havde forsøgt at tjene millioner af kroner til sig selv gennem Zeynel Akbulut og virksomheden Akbulut Tekstil, som Hummel ejede i fællesskab med ham.

Østjyllands Politi rejste først i 2021 tiltale mod Søren Schriver, og han er tiltalt for tre forhold:

 • Returkommission, fordi Søren Schriver ifølge anklagemyndigheden fik oprettet et tyrkisk konsulentfirma, der skulle have andel i indtægter hos Hummels tyrkiske samarbejdspartner, Akbulut Tekstil, der producerede og solgte Hummel-tøj på licens.
 • Bedrageri, fordi han ifølge anklagemyndigheden havde fået Hummel til at betale 27.400 kr. for sit eget fødselsdagsarrangement under påskud af, at det var et arrangement for ledergruppen og hustruer.
 • Forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed, fordi han ifølge anklagemyndigheden havde forsøgt at snyde sig til en ejendomsgevinst på en tyrkisk lagerbygning på Hummels bekostning.
 • Sagen er blevet forsinket flere gange, men i sommer lykkedes det langt om længe at få retssagen berammet i Retten i Aarhus til januar.

  Christian Stadil driver sine virksomheder i tæt samarbejde med sin far, Thor Stadil, og sidstnævnte kan ifølge eget udsagn »slet ikke se, at det ændrer en tøddel« ved sagen, at Zeynel Akbulut ikke kan afgive forklaring i rettten.

  »Han har jo allerede været i Danmark og har afgivet en udtømmende forklaring til politiet. Det samme har en tyrkisk advokat, som har sagt præcis det samme som Zeynel,« siger han.

  »Og så eksisterer der jo alt det skriftlige materiale, båndoptagelser og al mulig anden dokumentation. Det er en sag, der efter min opfattelse ligger lige til højrebenet,« siger Thor Stadil, der vil protestere kraftigt, hvis Østjyllands Politi opgiver sagen.

  Ifølge tidligere anklager og vicestatsadvokat Per Justesen, der i dag er forsvarsadvokat, er det imidlertid en rigtig god idé, at anklageren overvejer dødsfaldets betydning for sagen.

  Ifølge retsplejeloven kan vidneforklaringer i form af eksempelvis politirapporter kun bruges som bevismateriale i en straffesag, hvis parterne er enige derom, eller hvis retten »undtagelsesvist tillader dette«.

  Og selv da må man ifølge Per Justesen forvente, at bevisværdien er svækket, fordi forsvaret ikke har haft mulighed for at stille sine egne spørgsmål.

  »Der skal helst være noget andet, der understøtter en forklaring fra en politiafhøring, og derfor giver det god mening, at anklageren lige tænker sig om,« siger han.

  Søren Schriver har under hele sagen fastholdt, at han er uskyldig. Han har ingen kommentarer til den seneste udvikling i sagen.

  Top job

  Forsiden lige nu

  Anbefalet til dig

  Giv adgang til en ven

  Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
  Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

  Giv artiklen via:

  Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

  Du kan ikke give flere artikler

  Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

  Teknisk fejl

  Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

  Ingen internetforbindelse

  Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

  Denne funktion kræver Digital+

  Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

  ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

  Denne funktion kræver abonnement

  Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

  Teknisk fejl

  Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

  Forsøg igen senere.

  Del artiklen
  Relevant for andre?
  Del artiklen på sociale medier.

  Du kan ikke logge ind

  Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

  Du kan ikke logge ud

  Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.