Erhverv

Danbred kunne være sluppet for millionpakke til fyret direktør

Det havde formentlig været juridisk holdbart for avlsselskabet Danbred at bortvise topchefen efter flere sager om seksuel chikane. I stedet fik direktøren en fratrædelsespakke i millionklassen.

Artiklens øverste billede
Daværende bestyrelsesformand Christian Junker (th.) gav DanBred-topchef Thomas Muurmann Henriksen en fratrædelsespakke på 6,8 mio. kr. Men meget tyder på, at selskabet kunne have bortvist direktøren. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Collage: Anders Thykier

Avlsselskabet Danbred havde formentlig haft juridisk grundlag for at bortvise en tidligere adm. direktør, der havde udsat kvindelige kolleger for krænkende adfærd, og dermed reduceret fratrædelsesbetalingen betydeligt. I stedet valgte bestyrelsen at give direktøren en fratrædelsespakke til knap 7 mio. kr.

Betingelsen for at kunne bortvise en medarbejder er, at der har været tale om grov misligholdelse af ansættelsesforholdet. Det kræver en grundig undersøgelse af de konkrete begivenheder, men to advokater med speciale i ansættelsesret vurderer over for Finans, at seksuel chikane ofte vil kunne berettige til bortvisning.

»Det primære er, om det er væsentlig misligholdelse eller ikke væsentlig. Og selvom der er klare interne retningslinjer, skal man stadig lave væsentlighedsvurderingen. Men hvis der er tale om befølinger, gentagne forhold og det er mod personers ønske, vil vurderingen formentlig være, at det er væsentligt og kan berettige en bortvisning,« siger Jakob S. Johnsen, partner i advokatfirmaet HjulmandKaptain og ekspert i ansættelsesret.

Han understreger, at han ikke forholder sig til den konkrete sag, men de generelle regler.

Danbred fyrede for et år siden den adm. direktør Thomas Muurmann Henriksen, efter at en intern undersøgelse havde fastslået, at direktøren havde udvist upassende adfærd over for en række kvindelige kolleger.

I et klagebrev til selskabets bestyrelse beskrev en gruppe mellemledere kvindernes oplevelser til Danbred-fester, hvor direktørens ”hånd placeres på deres knæ eller ryg, og inden de når at fjerne den, glider ned til numsen eller ind på inderlåret til skridtet”.

Finans kunne for nylig fortælle, at Thomas Muurmann Henriksen fik en fratrædelsespakke med bl.a. to års løn og bonus med en samlet værdi på op til 6,8 mio. kr.

Bjarke Oxlund, der er professor og forsker i ligestilling og ligebehandling på Københavns Universitet, betegner fratrædelsesgodtgørelsen til Thomas Muurmann Henriksen som »lidt af en falliterklæring«.

»Hvis jeg var én af kvinderne, ville jeg føle mig meget forurettet. Det gyldne håndtryk, direktøren har fået, står i skærende kontrast til den godtgørelse, som er standardiseret, når man har været udsat for sexchikane,« siger Bjarke Oxlund.

Han henviser til, at tortgodtgørelsen for sexchikane i Ligebehandlingsnævnet ligger omkring 35.000 kr.

Bortvisning indebærer, at lønudbetalingerne fra virksomheden stopper øjeblikkeligt og betyder typisk et langt mindre samlet fratrædelsesbeløb end en regulær fyring.

En bortvisningsgrund kan også være et groft brud på arbejdspladsens interne regler.

I Danbreds personalehåndbog fra 2021 hedder det: ”Mobning og enhver form for chikane og sexchikane i Danbred er uacceptabelt og kan få konsekvenser for ansættelsesforholdet”.

»I sexchikanesager er det ikke afgørende, om der er interne retningslinjer, for det er lovbestemt, ulovlig adfærd. Men det er en skærpende omstændighed, hvis tingene står beskrevet i de interne regler,« siger Jakob S. Johnsen fra HjulmandKaptain.

Christian Junker, der var bestyrelsesformand i Danbred sidste år og indgik fratrædelsesaftalen med Thomas Muurmann Henriksen, vil ikke kommentere sagen over for Finans.

Jens Bigum, der var den ene af Danbreds to daværende næstformænd, pointerer, at Thomas Muurmanns fratrædelsespakke svarer til vilkårene i hans kontrakt.

»Er det en helt usædvanlig kontrakt? Med det kendskab jeg har, og med den viden jeg har, som ikke er detaljeret, er der ikke noget usædvanligt i, at det er sådan. Men det er selvfølgelig altid træls, når den form for jura indtræder, og heldigvis er der også langt imellem. Men det sker jo en gang imellem, at det, der står med småt, kommer til at gælde,« siger Jens Bigum, der også er medejer af Danbred.

Man kunne vel også have overvejet at bortvise direktøren?

»Det har jeg ingen kommentarer til,« siger Jens Bigum.

Den anden daværende næstformand, Ove Thejls, oplyser, at han ikke havde alle oplysninger på det tidspunkt, hvor fratrædelsesaftalen med Thomas Muurmann Henriksen blev indgået.

»Hvis forholdene var så alvorlige, at der har været tale om bortvisningsgrund, så skulle man have gjort det. Men det har været vurderingen på daværende tidspunkt, at det var der ikke. Og jeg er enig med Jens Bigum i, at en kontrakt er en kontrakt, og hvis man ikke bortviser, må man holde sig til kontrakten,« siger Ove Thejls.

Som bestyrelsesmedlem var det vel netop din opgave at tage del i den vurdering?

»Jeg står ved min egen vurdering ud fra de oplysninger, jeg var i besiddelse af på daværende tidspunkt. Jeg kan så konstatere efterfølgende, at de oplysninger ikke har været fyldestgørende. Så det er en rigtig træls situation at være i som bestyrelsesmedlem,« siger Ove Thejls.

Med de oplysninger, du har i dag, tænker du så, at han skulle have været bortvist?

»Det ville jeg nødig dømme i. Men jeg kan sige, at der er kommet nogle ting frem, som i hvert fald har gjort det til en relevant overvejelse,« siger Ove Thejls.

Hvis jeg var én af kvinderne, ville jeg føle mig meget forurettet.

Bjarke Oxlund, professor og forsker i ligestilling, Københavns Universitet

En bestyrelse kan altid vælge at bortvise en direktør, men det kan blive dyrt for selskabet, hvis der efterfølgende ikke viser sig at være juridisk grundlag for en bortvisning.

»Alle taler om, at de har nultolerance over for sexchikane. Og hvis man har nultolerance, må man også, i det øjeblik der er så god dokumentation, som der er her, bortvise,« siger Bjarke Oxlund fra Københavns Universitet.

Han mener, der ligger et vigtigt signal til omverdenen i, hvordan sager om seksuel chikane bliver håndteret af virksomheder.

»Det betyder meget, fordi sagerne, der kommer frem, bliver pejlemærker. Der er ikke mange medarbejdere, der læser op på regelsæt og ligestillingsdirektiver på daglig basis. Vi orienterer os efter de offentlige sager, og det betyder enormt meget, at konsekvenserne bliver synlige,« siger Bjarke Oxlund.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Thomas Muurmann Henriksen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.