Nu falder prisen på en af de afgørende ingredienser i fødevarekrisen
Prisen på kunstgødning styrtdykker nu fra sommerens rekordhøje niveauer. Vigende efterspørgsel og øget produktion har sendt priserne nedad, hvilket også - med en vis forsinkelse - kan føre til lavere fødevarepriser.
Prisen på kunstgødning rasler nu ned på råvarebørserne og i handlen ud til landmændene. Det kan lægge en dæmper på den globale fødevarekrise og dermed inflationen.
»Vi har haft en periode med ekstremt høje priser på kunstgødning, hvilket er en af de faktorer, der har udløst den globale fødevarekrise og prisboble. Det er positivt, at prisen på kunstgødning nu falder og lukker luft ud af boblen,« siger seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.
Over en periode på to år frem til dette efterår blev prisen på kunstgødning næsten firedoblet. Det var i høj grad en konsekvens af de stærkt stigende priser på naturgas, der tegner sig for omkring 90 pct. af de variable omkostninger ved produktion af kunstgødning. Samtidig forstærkede branchens sværvægtere - som norske Yara - prisstigningerne ved at lukke en række fabrikker og reducere produktionen.
Resultatet blev et begrænset udbud, der blev solgt til astronomisk høje priser.
»Den meget dyre gødning øgede landmændenes omkostninger eller resulterede i lavere udbytter, hvis de sparede på gødningen. I begge tilfælde var konsekvensen højere fødevarepriser,« konstaterer Henning Otte Hansen.
Nu synes den onde cirkel at være brudt.
»Prisen på 100 kilo kunstgødning har været helt oppe at vende i 750 kr. Nu er prisen nede omkring 520 kr. Især de seneste to uger er prisen på gødning faldet drastisk,« fortæller markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.
Flere faktorer har sendt prisen nedad – den ene er efterspørgslen:
»Køberne har gennem en længere periode hamstret kunstgødning, og nu er efterspørgslen simpelthen gået død. Dels fordi lagrene er fulde, dels fordi de høje priser har kvalt en del af forbruget. Jeg venter, at prisen på gødning vil falde yderligere og i løbet af 2023 nå ned under 300 kr. pr. 100 kilo standardblanding,« siger Palle Jakobsen, Agrocom.
Han understreger, at der på vejen nedad kan komme perioder med prisstigninger.
Ifølge markedsanalytiker Ole Schou, Kornbasen, skyldes de store prisfald på kunstgødning dels, at gasprisen den seneste tid er faldet markant, dels at kunderne i store dele af Europa er holdt op med at købe kunstgødning.
»Det er en slags protest mod de høje priser. I Tyskland tales der om en decideret køberstrejke,« fortæller Ole Schou.
Trods den seneste tids prisfald er de europæiske priser på kunstgødning fortsat de højeste i verden.
»Det får forbruget til at bremse op og tiltrækker varer fra andre verdensdele, hvilket nedkøler markedet. Det bekræfter blot, at det bedste middel mod høje priser er høje priser,« påpeger Ole Schou.
Han vurderer, at de danske landmænd på nuværende tidspunkt har købt langt størstedelen af den gødning, de skal bruge i foråret 2023.
»De har købt til priser, der hænger fint sammen med de priser, som 2023-høsten lige nu kan sælges til i futuresmarkederne,« siger Ole Schou.
Mens efterspørgslen efter kunstgødning viger på grund af fyldte lagre hos kunderne, får de faldende gaspriser industrien til at øge produktionen, hvilket sender priserne yderligere nedad. Da gaspriserne toppede, var op mod 70 pct. af produktionskapaciteten i Europas kunstgødningsindustri lukket ned.
Nu er mange af fabrikkerne igen taget i drift, og ifølge en ny analyse fra AgroMarkets produceres der nu »væsentligt større mængder end for bare tre måneder siden.«
Den øgede produktion i EU presser priserne, og på verdensmarkedet forstærkes prispresset af stigende leverancer fra Nord- og Sydamerika, Mellemøsten og Kina. Tidligere i år indførte Kina, som er storleverandør til verdensmarkedet, eksportrestriktioner, som var med til at sende priserne i vejret. Nu er restriktionerne fjernet, og Kina eksporterer igen store mængder.
»Kina er igen begyndt at eksportere gødning, hvilket kan få priserne til at falde yderligere på verdensmarkedet. I Europa vil det få større betydning, hvis Rusland igen begynder at eksportere gødning, fordi de producerer den type, vi primært bruger. Selv hvis vi ikke køber gødning fra Rusland, vil deres eksport sænke markedspriserne og dermed de priser, vi kan købe til,« siger analytiker Henrik Mulvad Madsen, AgroMarkets.
I forhandlingerne om den såkaldte kornaftale, der gør det muligt for Ukraine at eksportere korn via Sortehavet, indgår det som et element, at Rusland vil have mulighed for at genoptage sin eksport af ammoniak via en rørledning gennem Ukraine. Ammoniak er den vigtigste og mest energikrævende komponent i produktionen af kunstgødning, og FN’s generalsekretær har oplyst, at organisationen er »fuldt ud engageret i at fjerne de tilbageværende forhindringer for Ruslands eksport af fødevarer og gødning«.
Hvis eksporten via rørledningen genåbnes, vil det alt andet lige udløse nye prisfald på kunstgødning. I Europa sker 50 pct. af fødevareproduktionen på basis af produkter, der har fået tilført kunstgødning.