• Opdateret 01/12/2022 kl. 13:44
Erhverv

Politiet opgiver at forfølge nordjysk storfisker efter klokkeklart nederlag i retten

Det krævede en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet for at komme i Højesteret. Det har anklagemyndigheden opgivet.

Artiklens øverste billede
Henning Kjeldsen blev i november frifundet i en sag om brud på kvotekoncentrationsreglerne. Foto: Betina Garcia

Storfisker Henning Kjeldsen fra Skagen kan beholde sine millioner og behøver ikke længere at bekymre sig om beskyldninger om, at han har brudt reglerne for, hvor mange kvoter en fisker må købe og eje.

Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) har opgivet at forfølge sagen yderligere, efter at den særlige anklagemyndighed i november led et klokkeklart nederlag i Vestre Landsret, hvor Henning Kjeldsen og en stribe fiskere og rådgivere var tiltalt for brud på de såkaldte kvotekoncentrationsregler.

»Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet har efter nærlæsning af dommens præmisser vurderet, at afgørelsen ikke giver grundlag for, at anklagemyndigheden søger Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret,« bekræfter vicestatsadvokat Kristian Kirk Petersen i en skriftlig udtalelse til Finans..

Landsretsdommen underkendte en dom fra december 2021 i Retten i Holstebro, hvor Kjeldsen personligt blev idømt en bøde på 54 mio. kr., ligesom han skulle tilbagebetale et trecifret millionbeløb i ulovlige udbytter.

Byretsdommen lagde til grund, at Kjeldsen havde brugt stråmænd til at erhverve alt for mange kvoter i forhold til, hvad der var lovligt, og da den blev afsagt, forlod fiskeren rasende lokalet med ordene:

»Hvordan fanden kan du blive dommer?«

Dommen blev anket, men netop som sagen skulle behandles igen, afgjorde landsretten, at der slet ikke var noget grundlag for sagen.

Den lovgivning, der gjaldt, da de påståede lovovertrædelser fandt sted, gav nemlig slet ikke mulighed for at straffe Kjeldsen m.fl., konkluderede landsretten, som efterfølgende frifandt alle tiltalte, inden ankesagen for alvor var kommet i gang.

Eftersom sagen allerede har været behandlet ved to retsinstanser, kræver det en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet at få sagen i Højesteret, men det har SSK altså nu opgivet.

Advokat Olaf Koktvedgaard repræsenterede de tiltalte fiskere, herunder Henning Kjeldsen. Han siger, at fiskerne er glade for, at sagen endelig har fundet sin afslutning.

»Sagen skulle aldrig have været ført. Det har været et kæmpe ressourcespild fra anklagemyndighedens side, fordi man ikke fik afklaret spørgsmålet om strafbarhed på forhånd, og det har været en kæmpe belastning for fiskerne,« siger han.

Henning Kjeldsen regnes som Danmarks rigeste fisker, men dommen i byretten fik ham til at sælge ud af sine fiskekvoter. Han udlagde selv udsalget som en reaktion på det, han opfattede som en politisk hetz imod ham.

Han ejer en række selskaber gennem sit holdingselskab, der i 2021 bogførte et overskud på 76 mio. kr. og en egenkapital på 2,6 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.