Erhverv

Dødsboer er ramt dobbelt hårdt af nedturen i 2022

2022 bliver et hårdt år for de virksomheder, der bliver presset gennem et generationsskifte, fordi ejeren dør. Værdierne af aktierne styrtdykker, men skatten og arveafgiften skal falde med det samme. Emnet er blevet en del af de aktuelle regeringsforhandlinger.

Artiklens øverste billede
Ejvind Pedersen, rød trøje, blev nødt til at lukke en ny storinvestor i ejerkredsen, fordi arvingerne efter hans ven og medstifter Klaus Sell ikke kunne skaffe penge til arveafgift og skat på anden vis. Foto: Stine Bidstrup

Ejerledede virksomheder, hvor et pludseligt dødsfald nødvendiggør et generationsskifte, risikerer store tab i 2022.

Værdien af aktierne er styrtdykket, men arvingerne tvinges til at sælge alligevel, fordi staten skal have både skat af arvens værdi og en arveafgift.

Det mærker bl.a. Jesper Sell og hans søster, der mistede deres far, Klaus Sell, i 2020. Han var sammen med makkeren Ejvind Pedersen stifter af Scanmetals, der har rundet en milliard kroner i omsætning,

De ville gerne have beholdt en stor ejerandel i den virksomhed, der var farens livsværk. Men de blev nødt til at sælge ud for at betale skat og arveafgift.

»Det, min far efterlod, er resultatet af hele hans professionelle liv, som vi nu bliver tvunget til at sælge ud af blot for at betale nogle afgifter, selvom vi helst ville beholde det,« siger Jesper Sell, der derfor er ked af salget.

Netop den situation og økonomiske klemme, som Sell-familien står i, er ifølge flere medier en del af de aktuelle regeringsforhandlinger. Og Venstre vil meget gerne have ændret reglerne.

»Vi er gået til valg på , at vi gerne vil have, at man ser på det,« siger Louise Schack Elholm, Venstres skatteordfører. Hun vil ikke bekræfte, at emnet er en del af regeringsforhandlingerne.

»Men der er ingen tvivl om, at vi jo vil kæmpe for det, vi er gået til valg på. Vi har især været bekymret for, at danske virksomheder ender med at blive solgt til udenlandske hænder, og at danske arbejdspladser derfor forsvinder,« siger hun.

Da de to Sell-børn arvede faren, skulle de både lægge 42 pct. af værdien af en række ejendomme og deres andel af virksomheden Scanmetals. Derefter skulle de betale 15 pct. i arveafgift. Det endte med, at de solgte stort set alle ejendommene og reducerede deres ejerandel i Scanmetals fra 23-24 pct. til 11-12 pct.

Ved handlen blev Scanmetals samlet værdisat til 2,5 mia. kr.

Det er ikke fordi, Jesper Sell synes, man skal have ondt af ham og søsteren. Men de var tvunget til at sælge aktiverne på et tidspunkt, hvor både aktier og ejendomme er styrtdykket i værdi.

»Jeg er født ind i et rimeligt forkælet liv, og jeg kommer ikke til at mangle noget. Men for andre, der bliver tvunget til at sælge familiesommerhuset eller en mindre virksomhed for at betale afgifterne, synes jeg, det er urimeligt,« siger Jesper Sell.

Ejvind Pedersen er lidt skarpere. Han er adm. direktør og storaktionær i Scanmetals, og han er dybt frustreret over, at han er endt med at lukke endnu en stor investor ind i virksomheden, som han egentlig syntes havde den perfekte ejerkreds.

Inden dødsfaldet ejede Ejvind Pedersen og Klaus Sell tilsammen 60 pct. af Scanmetals, mens Kirk Kapital ejede 40 pct. efter at have købt sin ind i 2019.

»Men da min gode ven døde, var hans arvinger nødt til at sælge ud af aktierne for at betale afgift og skat. Kirk Kapital ville ikke op og eje mere end 50 pct., og jeg havde ikke pengene til at købe de 10 pct., der skulle sælges. Derfor blev vi enige om at få en ny ejer ind. Men det har været et helvede at gennemføre handlen i år,« siger Ejvind Pedersen.

Den nye investor er Vellivs nye bæredygtige kapitalfond Core Sustainability Capital, som nu ejer 33 pct. Og Ejvind Pedersen understreger, at han ikke har noget imod dem.

»Men pga. arveafgiften har vi været nødt til at sælge nu til en pris, der efter min vurdering er 50 pct. lavere end for otte-ni måneder siden,« siger Ejvind Pedersen.

Ejerkredsen i Scanmetals er ikke de eneste, der har været ramt i det, som Karina Hejlesen Jensen fra PWC kalder en catch 22.

»Ved generationsskifter skal der både betales skat af selve virksomhedsandelens værdi og arveafgift. Det er ikke særligt attraktivt at skulle ud i det nuværende marked og sælge aktiver med historisk store aktiekursfald og fald i ejendommes værdi,« siger Karina Hejlesen Jensen, partner i PWC.

Hun understreger, at hun ikke kender den konkrete sag.

»Hvis ikke boet har andre aktiver end virksomhedsandelen, kan arvingerne blive tvunget til at sælge ud af virksomheden, og det er heller ikke optimalt lige i øjeblikket,« siger Karina Hejlesen Jensen.

Michael Serup, partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, peger på, at man både skal betale de 42 pct. i skat og arveafgiften på 15 pct., uanset om man faktisk har solgt virksomheden og derfor har pengene i hånden - eller om værdierne er bundet i virksomheden, som tilfældet var i Scanmetals.

Han oplever også arvinger, der i det seneste års tid er blevet ramt ekstra hårdt, fordi værdien af aktiverne er faldet markant. På den ene side slipper de billigere i skat af en lavere værdi. På den anden side kan de være tvunget til at sælge på et uheldigt tidspunkt.

Samtidig kan virksomheden blive ramt af situationen, fordi det er her, arvingerne er nødt til at hente pengene.

»Hvis arvingerne bliver eneejer af virksomheden, kan de trække pengene ud af virksomheden ved udbytte eller salg af aktier. Men dermed skal virksomheden bruge penge til skat og arveafgift i stedet for at investere pengene i virksomhedens fremtid, eller den skal ud at låne pengene,« siger Michael Serup fra Bech-Bruun.

Det var netop udfordringen for Scanmetals, der derfor måtte tage en ny storaktionær ind i ejerkredsen.

»Hvis vi havde købt aktierne i firmaet tilbage, skulle Scanmetals låne i banken. Så kunne vi godt skyde en hvid pind efter fabrikken, vi er ved at bygge i Spanien og gennemføre vores store ekspansionsplaner. Hvis vi skulle låne 150 mio. kr. til at købe aktierne, ville banken låne os færre penge til det, vi gerne ville med virksomheden,« siger Ejvind Pedersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.