Teknologisk gennembrud åbner verdensmarkedet for ferskt dansk svinekød
Slagterigiganten Danish Crown er ved at teste en teknologi, der skal gøre det muligt at sælge fersk dansk svinekød overalt i verden. Det kan bane vejen for danske forædlingsfabrikker i Japan og på andre oversøiske markeder.
En ny teknologi kan gøre det muligt at sælge fersk dansk svinekød til forbrugere på fjerne markeder som Japan.
Køleteknologien, som Danish Crown er ved at teste, vil for første gang nogensinde gøre det muligt at transportere det danske svinekød om på den anden side af kloden uden, at det skal fryses ned.
»Teknologien vil gøre det muligt for os at transportere fersk kød over meget længere afstande, end det hidtil har været muligt. Vi holder varerne ferske, men på en meget lav temperatur. Det vil give os nye muligheder for at bearbejde de oversøiske markeder, hvor vi hidtil har været henvist til at levere frostvarer,« fortæller Tim Ørting Jørgensen, koncerndirektør hos Danish Crown.
De danske slagterier eksporterede i 2021 svinekød til en værdi af omkring 33 mia. kr. Heraf blev varer til en værdi af 19 mia. kr. sendt til fjerne markeder uden for EU. Denne fordeling giver en fornemmelse af, hvor stort potentiale det rummer at kunne sende varerne fersk over længere afstande.
»Der er tale om en særlig køleteknologi og en særlig transportteknologi, som vi sammen med eksterne partnere arbejder på at teste. Der er tale om kendte teknologier, som før har været anvendt på andre typer af produkter, men det er nyt at bruge det i forbindelse med transport af fersk kød,« fortæller Tim Ørting Jørgensen.
Af konkurrencemæssige årsager vil han ikke oplyse nærmere om teknologien.
Resultatet af de foreløbige test er lovende, og forventningen er, at Danish Crown i foråret vil gennemføre egentlig prøveproduktion. Hvis alt klapper, er der lagt op til en hurtig opskalering, og det står allerede nu klart, hvor i verden, det vil være mest oplagt at afprøve potentialet i den nye teknologi.
»Japan,« siger Tim Ørting Jørgensen.
I årtier har Japan været et af de største og mest værdifulde fjernmarkeder for danske slagterier. Hidtil har Danish Crown imidlertid været henvist til en rolle som underleverandør af dybfrosset svinekød til fødevareindustrien i Japan.
Med en teknologi, der gør det muligt at levere ferske varer til Japan, åbner der sig en række helt nye muligheder.
»Det vil være epokegørende. Med leverancer af ferske varer til Japan kan vi komme ind i helt andre segmenter og forbrugsområder, som åbner mulighed for mere forædling, højere salgspriser og en bedre forretning. Vi har kunderne i fødevareindustrien med os i Japan. De har testet vores produkter og vil rigtig gerne være med, Vores grisekød, der har været kølet og fragtet med den nye teknologi, har samme kvalitet og funktionalitet, som hvis det var opskåret og solgt ferskt i Danmark,« fortæller Tim Ørting Jørgensen.
Den nye teknologi åbner tilmed mulighed for at tage yderligere et par trin opad i værdikæden – væk fra rollen som underleverandør og ind i en ny rolle som lokal fødevareproducent.
»Hvis vi kan få fersk dansk svinekød til Japan, kunne man jo forestille sig, at vi selv begyndte at forædle det færdigt derude. Med lokal produktion ville vi komme endnu længere frem i værdikæden og endnu tættere på forbrugerne, hvilket præcis er vores strategiske ambition,« forklarer Tim Ørting Jørgensen.
Den økonomiske drivkraft bag denne ambition er enkel og velkendt: Det er sårbart at være underleverandør af uforarbejdet svinekød til fødevareindustrien. I den branche er marginerne under enormt pres og prisudsvingene store. I de sidste led af værdikæden, hvor råvarerne forædles færdige til forbrugerne, er fortjenesten generelt højere og mere stabil.
Derfor ville det give rigtig god mening for Danish Crown at etablere en fabrik i Japan tæt på forbrugerne i et af verdens største og mest købedygtige markeder.
»Vi vil gerne forædle vores danske råvarer så meget som muligt, og – hvor det giver forretningsmæssig mening – så tæt på slutforbrugerne som muligt. Lokal produktion har en værdi både som salgsargument og rent praktisk i forhold til hurtigt at kunne skrue produktionen op og ned eller omstille den i forbindelse med eksempelvis kampagner,« forklarer Tim Ørting Jørgensen.
Hvis den nye transport- og køleteknologi lever op til forventningerne og forløser potentialet i Japan, venter andre fjerne markeder.
»Hvis det går, som vi håber, vil vi på lidt længere sigt opskalere og bringe teknologien i anvendelse på andre oversøiske markeder. Det her kan potentielt styrke vores konkurrenceevne substantielt allerede på relativt kort sigt,« vurderer Tim Ørting Jørgensen.