Coop-topchef Kræn Østergaard Nielsen om inflationsår: 2022 ender med et af de dårligste resultater nogensinde
Det forløbne år har kostet dyrt i dele af den danske dagligvarehandel. Forbrugerne søger mod discount og lavpris. Det belaster regnskaberne hos både Coop Danmark og Salling Group.
Inflationskrisen og dermed også krigen i Ukraine vil udløse det allerdårligste resultat i nyere tid for Coop Danmark, når regnskabet for 2022 gøres endeligt op.
På linje med andre i dagligvarehandlen er Coop markant ramt af dyk i forbrugertilliden og hurtigt ændrede købsvaner blandt danskerne. Det siger Kræn Østergaard Nielsen, som er koncernchef for Coop Danmark med omkring 1.000 butikker rundt om i landet.
Ifølge ham ender det forløbne år med et historisk indtjeningsfald for hele branchen. Forbrugerne er søgt mod discount og med stor vægt på pris. Den omvæltning kommer efter et par år under coronakrisen, hvor netop dagligvareselskaber meldte om vækst og fremgang på bundlinjen.
»Vi kom ud af de seneste par år med de bedste resultater nogensinde. Nu laver vi i Coop i 2022 et af de dårligste nogensinde,« siger Kræn Østergaard Nielsen.
Han ønsker ikke at præcisere tallene yderligere for nuværende. Der lægges dog med meldingen op til et underskud for dagligvareselskabet Coop Danmark, der indgår i den medlemsejede andelskoncern Coop med også en række andre aktiviteter.
Målt over de seneste 20-25 år havde dagligvareselskabet Coop Danmark et af de hidtil dårligste resultater i 2002, da bundlinjen viste et underskud på 141 mio. kr.
Hele dagligvaresektoren har henover efteråret ikke lagt skjul på, at den høje inflation har lagt pres på især supermarkederne, mens discountbutikker tager salg. Coop har nu omstillet discountkæden Fakta til koncernens nye på området, Coop 365discount, men har også afgørende salg i supermarkedskæder som SuperBrugsen, Kvickly og Dagli’Brugsen.
»Vi har set en markant migration fra supermarkedet til discount og er virkelig glade for vores udvikling der med den nye kæde. Men alle supermarkeder er under hårdt pres. Året har desuden været præget af høje omkostninger til energi og med prisstigninger på varer, som vi desværre ikke har set de sidste af,« siger Kræn Østergaard Nielsen.
I Salling Group, der er landets største dagligvarekoncern med Netto, Føtex og Bilka, har adm. direktør Per Bank for kort tid siden fastslået overfor Finans om udsigten til årets udvikling:
»Vi kommer til at levere væsentligt under resultatet i fjor og formentlig på niveau med det dårligste siden 2012. Vi ser nok ind i det dårligste driftsresultat i 10 år, men vi håber selvfølgelig at redde lidt til julehandlen. Og vi kommer fortsat til at have overskud.«
Udover påvirkning fra energiomkostningerne og inflationen peger han som Kræn Østergaard Nielsen på, at året har budt på store ændringer i forbrugernes kanalskift i indkøbene samt en øget tilbudsandel.
På samme tid sælger kæderne nu flere af de billigste, egne varer – såkaldte private label-produkter. De giver faktisk giver en mindre indtjening for kæderne end de dyrere mærkevarer.