Erhverv

Flere hundrede tons gammelt kød beslaglagt hos slagterikoncern

Slagterikoncernen Skare har kort før jul fået beslagslagt 250 tons kød af Fødevarestyrelsen. Der er tale om kød, der er op til 13 år gammelt.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Skaaning

12 timer og 40 minutter. Så lang tid tog Fødevarestyrelsens kontrolbesøg hos Skare Meat Packers i Vejen og det frysehus, virksomheden benytter sig af kort før jul. 

I den forbindelse stødte kontrollen, som foregik på flere adresser og med flere kontrollører involveret, på flere opsigtsvækkende - og meget gamle - fund, herunder entre cote steaks fra 2014, striploin steaks fra samme år, okse striploins fra 2011 og oksestege fra 2010.

Michael Rosenmark, som er chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, var ikke selv med på kontrollen, men siger til FødevareWatch om beslaglæggelsen af de 250 tons frossent kød:

”Jeg må sige, at det er en sjælden sag. Jeg kan ikke komme på, at vi har fundet så store mængder gammelt kød, også i forhold til den manglende sporbarhed,” lyder det. 

Rejseholds-chefen understreger, at det ikke i sig selv er ulovligt at opbevare kød uanset alderen på varerne. Det, der i denne sammenhæng kan gøre kødet ulovligt, er, at Skare Meat Packers ikke kan fremvise dokumentation på kødet og dermed sporbarhed. Og det er ulovligt i fødevaresammenhæng.

”Derfor har vi givet virksomheden frem til 1. februar til at fremskaffe fakturaer. Og vi har forklaret dem, at så længe man har kødvarer i omløb, så skal man jo kunne dokumentere sporbarheden, fordi hvis nu at nogen skulle blive syge på et tidspunkt, så skal vi jo kunne spore kødet tilbage til producenten og finde ud af, hvor der ellers er leveret varer, og så trække alle varene tilbage,” siger han.

Skare Meat Packers henholder sig, ifølge Michael Rosenmark, til det, de kalder ”almindelige bogføringsregler”, og derfor har virksomheden, ifølge ham, ikke gemt fakturaer på varer, der er mere end fem år gamle, og altså således ikke på varer, der er tilbage fra før 2017. 

Det har dog ifølge chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold ikke forhindret Skare i at bruge af det gamle kød så sent som i 2022. 

”Det, vi kan se, er, at man i sidste år jævnligt, faktisk mange gange, har brugt af de varer, der er mere end fem år gamle, og flyttet det fra frysehuset over i produktionen, og der har vi jo så bedt virksomheden om at fortælle, hvad har de har brugt det til.”

Og hvis virksomheden ikke kan redegøre for, hvad kødet er brugt til, så er det altså ulovligt, ifølge Rosenmark.

Derudover fremgår det af kontrolrapporten, at Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrollen blev nægtet adgang til produktionslokalerne og først blev lukket ind, da de kontaktede politiet. På det tidspunkt var der gået mere end en halv time fra kontrollørerne var ankommet.

”Det vil jeg sige, det sker meget sjældent i veletablerede virksomheder, at vi ikke får lov til at komme ind og udføre vores arbejde,” siger Michael Rosenmark.

Og han tilføjer:

”Jeg ved, hvor meget man kan nå at rette op på 32 minutter, så derfor kan jeg ikke sige, at vores kontrol er retvisende i denne her omgang.”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Skare Koncernens ledelse, men af kontrolrapporten fremgår det, at ”virksomheden er ikke enig i gennemførelsen af kontrollen.”

Artiklen er publiceret i samarbejde med FødevareWatch

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.