Erhverv

Krisen indhenter salget af brugte biler: Danskerne jagter billigere biler

Salget af brugte biler er banket tilbage til 2014. Samtidig jagter køberne i stigende grad mindre og billigere biler.

Artiklens øverste billede
Salget af brugte biler tog et markant dyk i 2022, viser nye markedstal. Foto: Peter Hove Olesen

Energi- og inflationskrisen sætter en stopper for syv års konstant fremgang i brugtbilsalget.

Nye tal fra Bilbasen viser, at der sidste år blev solgt 381.000 brugte biler. Det er knap 15 pct. færre end i 2021 og betyder, at brugtbilsalget i ét hug er banket tilbage til 2014.

I Dansk Bilforhandler Union (DBFU), der organiserer brugtbilforhandlere, er direktør Jørgen Bomberg ikke overrasket over faldet. Til gengæld kommer det bag på ham, hvor hurtigt forbrugerne har trådt på bremsen.

»Jeg er forbavset over tempoet i opbremsningen. Men der er jo ikke noget at sige til det. Når man sidder i en husholdning og ser, at f.eks. gas- og elregningen stikker fuldstændig af, så er bilkøbet en af de ting, man holder igen på,« siger Jørgen Bomberg.

Af samme grund venter han, at danskernes købelyst fortsætter i det nuværende spor svarende til, at der i indeværende år vil blive solgt 380.000-390.000 brugte biler.

Der vil dog være stor forskel på, hvilke biler der ryger over disken, hvis man spørger Jørgen Bomberg.

»Jeg tror, at folk vil holde fast i den nuværende bil i længere tid, og når der så endelig skal skiftes ud i carporten, falder valget ikke på biler i prisklassen 300.000-350.000 kr., som vi har set i de senere rekordår,« siger den erfarne branchedirektør.

I stedet venter han, at den almindelige bilkøber igen vil rette blikket mod biler i niveauet 250.000 kr.

Allerede nu viser tal fra Bilbasen, der er Danmarks største elektroniske markedsplads for brugte biler, at jagten er gået ind på mindre biler.

Med afsæt i de prisreguleringer vi har set i markedet, er min umiddelbare vurdering, at tiden med store prisjusteringer er forbi. Men jeg kan jo tage gruelig fejl.

Jørgen Bomberg, direktør i Dansk Bilforhandler Union

Mens der i 2021 og første halvdel af 2022 især var efterspørgsel på store SUV-modeller, steg antallet af søgninger på minibiler med 17 pct. i december. Det er fjerde måned i træk med en markant stigning i søgningen på mindre biler. Samtidig finder man tre minibiler blandt de fem hurtigst handlede bilmodeller.

Skiftet i brugtbilmarkedet betyder ikke kun færre solgte biler og øget fokus på mindre og billigere biler. Det har også sat en stopper for halvandet års prisfest på brugte biler.

Lange leveringstider på fabriksnye biler har betydet, at nyere brugte biler både i 2021 og frem til august sidste år ofte stod til priser, der lå markant højere end for en tilsvarende fabriksny bil.

»Vi har set salg af mikrobiler med 45.000 kørte kilometer til 130.000 kr., selv om en tilsvarende ny kan fås for 120.000 kr. Det har godt nok været vildt at være vidne til,« forklarede Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen, i oktober til Finans om den særegne prisudvikling.

Af samme grund kommer det ikke bag på Jørgen Bomberg, at brugtbilpriserne er faldet det seneste halve år i takt med, at krisen har fået tag i danskerne, og der samtidig er begyndt at komme flere nye biler i udstillingslokalerne hos landets bilforhandlerne.

Prisfaldet begyndte i august, men tog for alvor fart hen over efteråret, hvor et fald på 3,9 procentpoint i oktober var det største siden januar 2018.

I november fortsatte faldet, mens december endte med et prisfald på 3,6 procentpoint. En udvikling Bilbasen forklarer med en stigning i udbuddet af brugte biler.

»I forsommeren sidste år var der et historisk lavt udbud til salg med omkring 48.000 brugte biler. Ved årsskiftet var udbuddet steget til 59.000 biler, og det er forventningen, at udbuddet holder sig relativt konstant i den kommende tid,« skriver Bilbasen i en ny markedsrapport offentliggjort sidste uge.

Af samme grund venter Jørgen Bomberg, at priserne på brugte biler har nået bunden.

»Med afsæt i de prisreguleringer vi har set i markedet, er min umiddelbare vurdering, at tiden med store prisjusteringer er forbi. Men jeg kan jo tage gruelig fejl,« siger DBFU-direktøren.

Han forklarer forbeholdet med de øjeblikkelige kampagnetilbud på nye biler, som flere bilmærker skilter med.

I flere tilfælde er der tale om markante rabatter, og bliver den udvikling toneangivende for 2023, kan det sætte spor i brugtbilpriserne, lyder meldingen.

»Bliver nye biler billigere igen, så skal brugtvognsmarkedet på en eller anden måde reagere, og det har vi ikke set endnu,« siger Jørgen Bomberg.

Selv om der langt fra er dækket op til et prangende brugtbilsalg i 2023, er optimismen i behold, når det gælder salget af elektriske biler.

Især salget af nye og nyere elbiler er braget frem i 2022. Ved indgangen til 2023 kørte der mere end 112.000 elbiler rundt på vejene. For et år siden var tallet blot 66.610, og den udvikling har – krise eller ej – bidt sig fast, lyder meldingen.

»Grønne biler vil helt automatisk fylde mere i statistikken. Der er større og større efterspørgsel på de grønne biler, og det vil vores forhandlere reagere på. Selvfølgelig vil de det,« siger Jørgen Bomberg.

I december steget antallet af søgninger på brugte el- og plug-in-hybridbiler på Bilbasen med 24 pct., samtidig med at den hurtigst handlede bil var Tesla Model Y.

Det er ikke kun brugtbilsalget, der er ramt af energi- og inflationskrisen. Sidste år blev der ifølge De Danske Bilimportører indregistreret 148.296 fabriksnye personbiler. Det er laveste antal siden finanskrisen ramte i 2009.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.