Chefen for Lars Larsen Group: Priserne for opkøb har været høje
Familiekoncernen bag Jysk og en lang række andre selskaber er klar til ekspansion med endnu flere investeringer. Samlet er der 20 mia. kr. i kassen til det.
Prisen på opkøb af selskaber har i en periode været for høj, og det har kølnet investeringslysten hos Lars Larsen Group. Familiekoncernen, der har en ramme på omkring 20 mia. kr.til det, varsler dog flere investeringer, samtidig med at der er lagt en ny intern struktur.
Lars Larsen Group har detailselskabet Jysk som største aktivitet, men rummer også en stribe andre virksomheder og investeringer. Vækst og opkøb er en del af strategien.
I regnskabsåret 2021/22 overtog datterselskabet Actona Group således møbelkonkurrenten Sits i Polen med 2.000 ansatte samt 1 mia. kr. i omsætning. Desuden er der gennemført flere andre handler med selskaber samt ejendomme.
Koncernchef Jesper Lund erkender dog, at tempoet for nye investeringer har været lidt nedsat en periode.
»Dels har vi haft stort fokus på det eksisterende, men har dels også bevidst lige klappet hesten lidt. Prisniveauet for investeringer skal tilpasses bedre til den aktuelle situation. Det har været højt, men er nu på vej til at stabilisere sig lidt. Vi er og skal være købmænd, så der kommer bestemt noget for os at investere i.«
Egenkapitalen i Lars Larsen Group, der totalt har 40.000 ansatte, er det seneste år steget til 32,5 mia. kr., hvilket er 1,8 mia. mere end året før. Der er ikke lagt skjul på, at der i familiekoncernen er forankret en ramme for nye investeringer og opkøb på omkring 20 mia. kr.
Ud over tilkøb af selskaber og nye aktiviteter er strategien også at investere i egen forretning for at holde væksten. Eksempelvis er målet for Jysk at udvide med mange nye butikker og koble flere markeder end de 48 eksisterende på. Detailselskabet åbner således i Tyrkiet om få måneder.
Jesper Lund fastslår, at der samtidig er løbende sonderinger om muligheder for nye opkøb:
»Vi har hele tiden noget i pipeline. Der kan godt komme mere til i det aktuelle regnskabsår. Der bobler konstant nogle ting.«
Nyt regnskab fra selskabet bag Jysk : Aktienedtur giver milliard-overskud et ordentligt dyk
Lars Larsen Group har i forbindelse med præsentationen af regnskabet for 2021/22 fremlagt den fremtidige struktur i koncernen. Alle aktiviteter inden for detailhandel – med Jysk i spidsen – lægges under en kasse med navnet Lars Larsen Group Retail, mens de øvrige placeres under Lars Larsen Group Investments.
Detailbenet udgjorde det seneste år 40,4 mia. kr. af omsætningen på 44 mia.
Jan Bøgh, der er adm. direktør for Jysk, bliver fremover chef for den samlede detailforretning. Til gengæld trækker Jesper Lund samt bestyrelsesformand Jacob Brunsborg sig ud af bestyrelsen for netop detailselskaber og skal fokusere på holdingkoncernen.
»Detail er rygsøjlen i vores koncern, som er skabt ud af og omkring Jysk. Formålet er at sikre, at vi får tænkt strategisk udvikling af de forretninger og optimeret synergier i koncernen. Den nye struktur er en naturlig forlængelse af det,« fortæller Jesper Lund.
Over en årrække har Jysk-familien været i gang med en forenkling af koncernen med færre selskaber. Den opgave er lagt i hænderne på netop Jesper Lund, der tiltrådte i jobbet for tre år siden.
Det aktuelle regnskab for Lars Larsen Group er stykket sammen af tal fra fire selskaber. Målet er at komme ned på ét koncernselskab.
»Vi er på sporet, men det tager tid, da vi skal flytte selskaber rundt. Vi har de seneste år valgt at lave et samlet, frivilligt regnskab for Lars Larsen Group. Strukturen i 2020, da jeg kom til, var med 10 juridiske enheder for koncernen. Nu er vi nede på fire. Om halvandet til to år er vi nede på et – og dermed i mål.«