Erhverv

Tab på aktier og obligationer rammer bundlinjen hos Lars Larsen Group

Omsætningen voksede det seneste år med 12 pct. i koncernen bag Jysk og andre selskaber trods inflationskrisen. Til gengæld var der et større dyk i indtjeningen.

Artiklens øverste billede
Lars Larsen Group med detailkoncernen Jysk i spidsen har salg i mange lande samt en omsætning i fjor på 44 mia. kr. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Milliardomsætningen vokser til rekordhøjde, mens indtjeningen dykker, og udsigten for det igangværende år er lidt tåget.

Sådan lyder meldingen fra den danske familiekoncern Lars Larsen Group, der netop har præsenteret regnskab for det forskudte år 2021/22. 

Koncernen, der ejes af Brunsborg-familien, består af en lang række selskaber med detailigiganten Jysk som suverænt størst. Omsætningen i Lars Larsen Group voksede i året med 12 pct. og nåede 44 mia. kr. 

Indtjeningen før skat endte på 4,3 mia. kr. Det er et dyk på 2,1 mia. kr. i forhold til året før. Alligevel er koncernchef Jesper Lund tilfreds og konstaterer, at de 4,3 mia. kr. er det næsthøjeste resultat nogensinde i koncernens historie.

»Vi er godt tilfredse med en vækst på over 12 pct. i omsætningen i tider som disse med inflationskrise, krig og andre udfordringer. Vores driftsindtjening er fortsat stigende, selvom vi investerer meget i vækst. Men på bundlinjen er der dyk,« siger Jesper Lund. Han fortsætter:

»Vi har større poster i børsnoterede aktier og obligationer, som gav os medvind i 2021, men det seneste år i stedet modvind. Netto er forskellen ca. 2 mia. kr., som vi dog tager stille og roligt. Det ændrer ikke på vores strategi eller investeringslyst.«

Koncernen opgør, at dens forretning inden for detailhandel – med Jysk, Ilva, Bolia, Sengespecialisten og Sofacompany – havde en indtjening før skat på 4,5 mia. kr. og en omsætning på 40,4 mia. kr. 

De øvrige aktiviteter, som er samlet under betegnelsen Lars Group Investments og spænder fra selskaber til bl.a. ejendomme og mere passive investeringer, havde en omsætning på 3,6 mia. men et underskud på 243 mio kr. før skat.

»Hovedparten skyldes negativt afkast i aktier og obligationer, mens vi også har underskud i nogle af de små selskaber, der dog ikke fylder så meget i regnskabet. Vi har faktisk desuden en lang række passive investeringer, som går godt, men det drukner lidt i de negative afkast,« siger Jesper Lund.

Chefen for Lars Larsen Group fastslår, at strategien for det igangværende regnskabsår fortsat er vækst også i omsætningen. Den vil ifølge ham dog nok ikke som hidtil blive tocifret, når 2022/23-tallene gøres op.

»Vi er i stormfuldt farvand, hvor forbruget er under pres. Vi har mere fokus på den reelle markedsudvikling end budgetterne. Jeg er fuld af fortrøstning baseret på vores forretningsstrategi. Vi er i en gunstig situation med en finansiel ballast, som er de færreste forundt. Og kan hele tiden tænke langsigtet uden at skulle spørge andre.«

Jesper Lund fastslår samtidig, at en kombination med økonomisk krise, krig i Europa og klimaudfordringer spiller en stor rolle lige nu.

»De tre ting tilsammen skal vi vel en hel del årtier tilbage for at måle os med i relation til uforudsigelighed om, hvad der ligger ret forude. Vi skal passe på, at dommedagsprofeter ikke vinder, men i stedet tro på, at der også er muligheder, og at vi har tillid til hinanden,« mener Jesper Lund.

Jesper Lund er adm. direktør for Lars Larsen Group. Foto: Joachim Ladefoged

Lars Larsen Group ejes af Brunsborg-familien og dermed anden samt tredje generation efter stifteren, afdøde Lars Larsen. 

Strategien i koncernen er som udgangspunkt, at hovedparten af overskuddet bliver geninvesteret, mens der trækkes 25 pct. ud i udbytte til ejerne. Det svarer til, at familien for 2021/22 får et udbytte på 869 mio. kr. mod 1,3 mia. kr. året før.

Årsregnskab:

Lars Larsen Group (mio. kr.) 2021/22 2020/21
Omsætning 44.017 39.090
Driftsindtjening (ebit) 4.945 4.882
Resultat før skat 4.307 6.450
Årsresultat 3.477 5.142

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.