Norlys giver milliardrabat til elbilister
Energikoncernen Norlys afsætter en mia. kr. til at sætte prisen for leje af ladeboks markant ned. Forrige år afsatte koncernen en mia. kr. til at opsætte offentlige ladestandere.
Energikoncernen Norlys kaster sig nu helhjertet ind i kampen om den voksende andel af elbilisters gunst.
Det gør man ved at afsætte 1 mia. kr. til at give rabatter.
»Som koncern er vi sat i verden for at lave grøn omstilling og digitalisering. De meget høje energipriser truer med at bremse accelerationen i væksten af elbiler, og der synes vi, at det er vigtigt, at vi understøtter med det, som vi kan,« siger direktør for Norlys Energi, Mads Brøgger.
Milliarden finansieres gennem Norlys Holding og bruges på at nedsætte prisen på leje af ladeboks på privatadressen fra 199 kr. per måned til 79 kr. per måned. I første omgang gives rabatten blot til Norlys’ 800.000 andelshavere, men det er planen, at det udrulles til hele landet i løbet af andet kvartal.
Siden Norlys i sommeren 2021 lancerede sine planer om at gå ind på markedet for ladeløsninger til elbiler, har koncernen nu afsat to mia. kr. til opsætning af ladestandere. I april 2022 annoncerede Norlys, at man ville bruge en mia. kr. på at etablere offentlige ladestandere.
Voldsomme, men nødvendige udgifter, pointerer Mads Brøgger. Markedet har historisk set været domineret af to spillere, tyske E.on., og Norlys’ konkurrent, Andels ladeløsning, Clever.
»Vi har en klar ambition om at blive blandt de førende på markedet. Det er et stærkt konkurrencepræget marked, som vi kun har været i i et par år. Så det kræver investeringer,« siger direktøren, som har en ambition om at Norlys skal ende i en markedsledende position.
»Men vi skal også være realistiske. De store benzinkæder kommer også ind nu og udfordrer.«
Hvis Norlys havde spillet sine kort en smule anderledes, havde man allerede den position. Indtil 2017 havde SE og Eniig, selskaberne som fusionerede til Norlys, nemlig en ejerandel af Clever på 47,45 procent. Man valgte dengang at afhænde sin ejerandel til Seas-NVE, der senere hen blev til Andel. Også Energi Fyn valgte at sælge sin ejerandel på 5,1 pct., mens aarhusianske NRGi valgte at beholde sine 5,1 procent af Clever.
»Nu er ladepunkterne i vid udstrækning på plads over hele Danmark, og Clever går ind i en ny fase. Der er ikke længere samme behov for, at alle fem selskaber er involveret i selve anlægsopgaven,« sagde Norlys’ topchef, Niels Duedahl dengang.
For Norlys har ambitionen med prisnedsættelsen først og fremmest været at gøre det billigere for egne andelshavere, siger direktøren.
»Hvis vi derigennem skaber øget fokus og interesse for prisen på grønne løsninger, så er det naturligvis også godt. Når der er fuld konkurrence på området, så vil vi også se andre selskaber komme med lignende initiativer, tror jeg,« siger Mads Brøgger
I en tid med energikrise kunne I jo også have brugt en mia. på at hjælpe andelshavere, som måske har lidt mere brug for hjælp end ejeren af en Tesla. Hvorfor gør I ikke det?
»Det har vi også gjort med vores tarifnedsættelse i december og vores initiativ Sluk for Danmark, hvor vi støttede landets svageste. Derudover tror jeg ikke, at dette kommer til at ramme socialt skævt. Jeg tror, at alle vil vælge en grøn bil som sin næste bil ,og dermed vil rabatten komme alle til gavn.«
Konkurrencemæssigt kan man tænke sig, at det er unfair, at I som en stor andelskoncern benytter andre dele af forretningen til at give milliardrabat. Hvad siger I til det?
»Min holdning er, at det er et kommercielt marked, hvor vi håber, at kunderne vælger det bedste tilbud. Det er et nyt marked, hvor der er meget fokus på, hvad prisen for denne type produkt egentlig er. Der vil vi gerne skabe en debat gennem skarpe priser og konkurrence, som vi håber vil komme kunderne til gavn,« siger Mads Brøgger.