Erhverv

Appelsinjuicen 'Simply Orange Juice' indeholdt alt for høje mængder PFAS-stoffer: Sagen er nu for retten i USA

Samtidig med at der i Danmark er fundet PFAS i økologiske æg, kører en retssag i USA mod selv samme stoffer, der er fundet i juice fra Coca-Cola.

Artiklens øverste billede
Appelsinjuicen 'Simply Orange Juice' fra Coca-Cola indeholder PFAS. Foto: Ritzau Scanpix // Lisa Baertlein.

En retssag omkring PFAS-stoffer udspiller sig lige nu i USA, hvor Coca-Cola er blevet sagtsøgt. Virksomhedens appelsinjuice ’Simply Orange Juice’ indeholder nemlig et alt for højt niveau af de giftige PFAS-stoffer. 

Det giftige fund bliver endnu mere problematisk, fordi Coca-Cola hævder, at juicen er sund og ’all natural’ (helt naturlig, red.)

Derfor er Coca-Cola hevet i retten af amerikanske borgere, der mener, at virksomheden har bedraget kunderne, når der på juicen bl.a. står skrevet »intet at skjule«, »kun naturlige ingredienser« og »filtreret vand«. 

Det skriver The Guardian

En test af juicen viser, at mængden af PFAS er »hunredevis af gange« over den vejledende nationale grænse for drikkevand i USA. 

Hvordan de giftige stoffer er endt i juicen, er uklart. Kemikalierne kan både komme fra vandet, der er blandet i juice, frugten eller emballagen. 

Sagsøgerne beder om at få en økonomisk kompensation, og at der tages andre passende skridt, som følge af fundet af PFAS. 

I Danmark har en ny undersøgelse fra DTU vist, at der er PFAS i økologiske æggeblommer fra hele landet. Mængderne er så høje, at de kan udgøre en trussel mod sundheden, hvis man indtager for mange æg. 

PFAS-stofferne menes at komme fra den fiskemel, som de økologiske høns bliver fodret med. Fundet har allerede fået ægproducenter til at droppe melet, det skriver Danske Æg, der repræsenterer 90 pct. af ægproducenterne. 

PFAS er en gruppe af fluorstoffer, som man har brugt siden 1950’erne. Stofferne har fx været brugt i fødevareemballage, plejeprodukter og brandslukningsskum. Stofferne er meget svære at nedbryde, og derfor går de også under navnet ’evighedsstofferne’, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.