• Artiklen opdateres
Erhverv

Retssag mellem Kasper Würtz og Christian Bitz afgjort: Bitz skal betale millioner i erstatning

Nu er der afsagt dom i erstatningssagen mellem keramikeren Kasper Würtz og Christian Bitz, hvor Würtz krævede 40 mio. kr. i erstatning.

Artiklens øverste billede
Christian Bitz er blevet dømt for at plagiere keramikerens Kasper Würtz stel. Nu er der faldet dom i erstatningssagen. Foto: PR.

Den lange strid om plagiat mellem Christian Bitz og keramikeren Kasper Würtz har fået en afgørelse. 

Denne gang er der afsagt dom i den fire dage lange retssag om erstatning for bl.a. krænkelse af ophavsret, der kørte i Sø- og Handelsretten i november i 2022. 

Her er det afgjort, at Christian Bitz og hans to selskaber samlet skal betale 6,4 mio. kr. til Kasper Würtz samt betale sagsomkostningerne, der samlet set lyder på 1,7 mio. kr. 

Kasper Würtz krævede omkring 40 mio. kr. fra Christian Bitz og virksomhederne F&H A/S og Bitz A/S, viser påstandsdokumenterne fra retssagen, som Finans har fået aktindsigt i. 

Retten konkluderer derfor, at Würtz har tabt den del af sagen, og i dommen står der, »han må derfor i beløbsmæssig henseende anses for at have tabt denne del af sagen«. 

Desuden bliver der konkluderet, at keramikeren ikke har kunnet godtgøre, at der et afsætningstab, som overstiger 4 mio. kr.

»Retten har herved lagt vægt på de forskelle, der er på Würtz’ og Bitz’ kundegrupper, afsætningskanaler, priser og kvalitet, samt på de mange øvrige konkurrenter på markedet,« står der i dommen. 

På baggrund af det har Kasper Würtz fået tilkendt 2,4 mio. kr. i erstatning for markedsforstyrelser som følge af krænkelsen. 

Christian Bitz, F&H A/S og Bitz A/S har fremsat påstande om, at Kasper Würtz har overtrådt straffeloven og markedsføringsloven, men begge dele er han nu blevet frifundet for. Påstandene og frifindelsen »har medført en væsentlig forøgelse af sagens omfang,« konkluderes der i dommen. 

Den sagsøgte Christian Bitz mente ikke, at der ikke var grundlag for erstatning og kom med et modkrav, »således at sagens resultat bliver en ”nulløsning”, står der i påstandsdokumenterne. Ifølge Horsens Folkeblad sagde Christian Bitz’ advokat, Frank Bøggild,følgende under retssagen: 

»Vi mener, det er os, der har krav på erstatning fra Kasper Würtz, men vi skal lande den, og efter vores oplevelse er en nulløsning et godt sted at lande, så det går vi efter«. 

Det har de ikke fået medhold i og skal altså betale 6,4 mio. kr. i samlet erstatning til keramikeren fra Horsens. Beløbet skal betales inden 14 dage, står der i afgørelsen. 

Tilbage i maj 2021 havde Kasper Würtz både Sø- og Handelsretten samt Østre Landsrettens ord for, at Christian Bitz og firmaet F&H A/S havde kopieret keramikerens Skjalm P.-stel og krænket hans rettigheder efter både ophavsretsloven og markedsføringsloven. Ifølge afgørelsen har F&H sammenlagt kopieret 5 produkter og produceret dem i tre forskellige farver. 

Firmaet F&H og Christian Bitz forsøgte efter afgørelsen i Østre Landsretten at få sagen til Højesteret, men det afviste Procesbevillingsnævnet, og derfor endte det med en erstatningssag, der nu er afgjort i Sø- og Handelsretten. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.