Erhverv

Konkursramt chokoladeverdensmester hæfter for stort beløb: »Jeg er super ked af situationen«

Mikkel Friis-Holm håber fortsat at kunne redde det prisvindende, danske chokoladebrand Friis-Holm Chokolade.

Artiklens øverste billede
Mikkel Friis-Holm har de seneste år produceret verdens bedste chokolade fra egen fabrik i Herslev. Arkivfoto

Han bliver hyldet som verdens bedste. 

Alligevel må den danske iværksætter Mikkel Friis-Holm se sig slået og står tilbage med en milliongæld. Onsdag blev hans prisvindende selskab Friis-Holm Chokolade erklæret konkurs, efter det syv år i træk var blevet kåret som verdensmester i chokolade ved International Chocolate Awards.

»Jeg er super ked af, at vi er endt i den her situation. Det var selvsagt ikke det, der var planen. 2022 var det år, hvor ikke alt for optimistiske budgetter endelig skulle give os sorte tal, men energipriser - især el-priserne - og generelt forhøjede indkøbspriser på emballage og kakao udhulede muligheden for overskud,« udtaler Mikkel Friis-Holm. 

Han understreger samtidig, at afdrag på coronalån, høje renteforpligtelser og faldende salg har været medvirkende til, at selskabet må dreje nøglen om og nu leder efter nye måder at drive det verdenskendte brand videre på. 

Ifølge kurator Anders Hauge Gløde er der gæld i Friis-Holm Chokolade for omkring 10 mio. kr. 

En stor del af den gæld hæfter Mikkel Friis-Holm ifølge ham selv for. Præcis hvor meget vil han ikke sige, men chokolade-iværksætteren fortæller, at der er tale om et »stort beløb«.

»Jeg har investeret mit liv, min viden og mit navn i brandet, og så investerede jeg min gamle virksomhed og dens omsætning, da vi stiftede Friis-Holm Chokolade A/S. Hvad, jeg hæfter for, bliver min privatøkonomiske hovedpine,« siger han.

Det er ledelsen selv, der har begæret Friis-Holm Chokolade konkurs. 

Selskabet blev etableret i 2014 med hjælp fra mindre investorer og Vækstfonden. 

Ifølge Mikkel Friis-Holm er det bl.a. mindre private lånegivere, en række leverandører, Vækstfonden og selskabets bank, der er blandt kreditorerne. 

»Jeg håber på og arbejder med at finde en vej gennem konkursen, så vi igen får mulighed for at lave verdens bedste chokolade i Danmark,« siger Mikkel Friis-Holm, der indtil konkursen har produceret sin chokolade i egen fabrik i Herslev.

Selskabet er ifølge cvr-registeret er aldrig lykkedes med at tjene penge. De seneste fem år har Friis-Holm Chokolade tabt over 5,5 mio. kr. efter skat. 

Friis-Holm Chokolade har omkring 40 chokoladebarer og sælges af en lang række danske forhandlere. 

Derudover har firmaet bl.a. leveret til kendte restauranter som Henne Kirkeby Kro, Relæ og Alchemist.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.