Erhverv

Historisk ubalance: Danskerne strømmer mod udenlandske webshops

Nye tal fra Nationalbanken viser, at underskuddet på den danske e-handelsbalance er rekordstort - og ifølge en analyse fra DI og Epinion er årsagen, at danskerne især køber ind fra én bestemt udenlandsk webshop.

Artiklens øverste billede
Zalando indtager førstepladsen på listen over danskernes mest benyttede webshops. Arkivfoto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix

Når danskerne handler online, er de i langt størstedelen af tilfældene på udenlandske webshops, hvilket har bidraget til et rekordstort underskud på e-handelsbalancen i 2022. Det viser en ny analyse fra DI og Epinion.

Tal fra Nationalbanken viser, at e-handelsbalancen i Danmark landede på -57,6 mia. kr. i 2022 i forhold til -55,2 mia. kr. i 2021. Underskuddet er historisk stort, og det er der en bestemt årsag til, ifølge den nye analyse.

For en af de mest populære webshops i Danmark er tyske Zalando med en markedsandel på 7,1 pct. Det samme var den i 2021 med en andel på 5,3 pct. Til sammenligning indtager danske Matas andenpladsen med en andel på 2,1 pct, mens H&M deler tredjepladsen med Coop med 1,7 pct.

Jacob Kjeldsen, branchedirektør for DI Handel og chef for e-commerce i DI, bemærker, at det ikke i sig selv er et problem, at danskerne er glade for at handle i udenlandske webshops, men at det ville være en bedre, hvis det udlignede sig og udlandet også handlede i danske webshops.

»Der er store gevinster og dermed store eksportindtægter at hente, hvis vi kunne blive bedre til at lokke udlandet ind i danske webshop,« siger Jacob Kjeldsen i en kommentar til den nye analyse fra DI og Epinion.

Han bider mærke i, at 70 pct. af de danske forbrugere svarer, at den seneste webshop, de handlede i, var dansk, men det tal måske er lidt misvisende, da de udenlandske webshops såsom Zalando har været dygtige til at skabe en stærk lokal tilstedeværelse i Danmark. F.eks. skaber webshops en lokal tilstedeværelse ved at oversætte siderne.

»Det er Zalando tydeligvis dygtige til, for noget tyder på, at danskerne måske endda mener, at Zalando er dansk og derfor ser vi en så høj andel af danskere, der svarer, at de handler dansk, når de handler online,« siger Jacob Kjeldsen og tilføjer, at mange måske ikke ved, at Zalando er tysk.

»Danske virksomheder kan sagtens lade sig inspirere af Zalando, som i øvrigt er en af Europas allerstørste webshops,« siger branchedirektøren.

For ikke så længe siden annoncerede Matas, at den åbner en webshop i Norge og Sverige, og ifølge analysen fra DI og Epinion vil det måske bidrage til, at e-handelsbalancen retter sig mere mod dansk favør i år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.