30 mio. kr. er forsvundet fra stormomsust energiselskab
Bedragerimistænkte Martin Storms kuratorer stiller skarpt på kæmpe hul i kassen i Fauna Energi.
Elselskabet Fauna Energi gik konkurs med udækkede krav for 41 mio. kr. Men i en vurdering af selskabets økonomi er kuratorerne nået frem til, at der reelt var tale om en sund forretning. Nu forsøger de at følge pengesporet for at finde mulige stjålne millioner.
»Efter vores opfattelse har der været en positiv drift i selskabet. Derfor har vi meget svært ved at forstå, at selskabet gik konkurs med udækkede krav for 41 mio. kr.« siger kurator Peter Krarup fra Mazanti-Andersen.
Uden at ville komme op med konkrete tal konstaterer han, at meget store beløb - specielt i selskabets sidste levemåneder - blev betalt til selskaber kontrolleret af Martin Storm Rasmussen eller personer tæt på ham.
»Det er vores arbejdshypotese, at der blandt andet kan være tale om overfakturering. Efter vores overbevisning mangler der 30 mio. kr. eller måske mere i selskabet,« siger Peter Krarup.
Elfirmaet er et af en stribe selskaber og virksomheder, der gik ned i forbindelse med sagen om Martin Storm Rasmussen, der siden i sommer har siddet varetægtsfængslet sigtet for bedrageri for 307 mio. kr.
Mistanken går på, at han har lånt penge af venner, bekendte og familiemedlemmer til at investere i konkursboer til gengæld for tårnhøje afkast. Men pengene blev tilsyneladende aldrig investeret, og nu er kuratorerne i gang med at undersøge pengestrømme for at finde ud af, hvor de så er blevet af.
Martin Storm Rasmussen ejede og var selv direktør i Fauna Energi, der blev erklæret konkurs i april 2022 og efterlod en kreds af kreditorer, herunder skattevæsenet og leverandører af el.
El-leverandørerne var de største tabere med ubetalte regninger for 19 mio. kr. for strøm, der blev leveret på kredit.
Den sidste kreditorgruppe står lidt i modsætningsforhold til den historie, som Martin Storm fortalte til en privat långiver.
Långiveren begærede i december 2021 Martin Storm Rasmussen konkurs på baggrund af et tilgodehavende på 13 mio. kr., men det lykkedes Storm Rasmussen at overbevise ham om at trække begæringen tilbage.
Ifølge långiverens forklaring til Finans havde Martin Storm forklaret, at han var kommet økonomisk i klemme, fordi el-leverandørerne krævede, at han betalte forud for el-leverancerne, mens kunderne først betalte efter at have fået leveret strømmen.
»Han manglede jo et cashflow ad pommern til. Så det kunne vi godt følge,« fortæller långiveren.
Mens Martin Storm Rasmussen forsøgte at overtale långiveren til at trække konkursbegæringen tilbage, fik Fauna Energis daværende bestyrelsesformand, advokaten David Nikolaj Nielsen (tidligere David Rachat-Nielsen), en anden privat långiver overtalt til at udlåne 11 mio. kr. til Martin Storm Rasmussen.
»Lånet var til Fauna Energi, der havde et likviditetsbehov i en kort periode, fordi de ikke havde fået faktureret korrekt for en måned. Eller det var i hvert fald den fortælling, advokaten fremlagde,« forklarer långiveren, der nåede at få nogle af millionerne tilbagebetalt, inden selskabet blev erklæret konkurs.
Få måneder senere gik David Nikolaj Nielsen til bekendelse og fortalte, at han i samme periode selv havde hævet mere end 20 mio. kr. fra en klientkonto og viderelånt størstedelen af beløbet til Martin Storm Rasmussen.
I tiden mellem Martin Storm Rasmussen blev begæret konkurs, og indtil advokaterne overtog styringen, nåede han uden kreditorernes viden at sælge Faunas Energis samtlige 15.486 kunder til ærkerivalen Velkommen for 40 kr. per styk. I gennemsnit havde de betalt et indskud på 1.250 kr. for at blive kunder hos Fauna Energi.
Købesummen blev dog aldrig betalt.
»Vi mener, at prisen var alt for lav. Og at vi i den forbindelse har et betydeligt krav mod Velkommen,« siger Peter Krarup.
Det er dog ikke et synspunkt, som man er enige i hos Velkommen, hvor direktør Thomas Søgaard-Andersen siger, at handlen foregik til en ordentlig pris fastsat efter en række møder med såvel Martin Storm Rasmussen som Fauna Energis bestyrelsesformand David Nikolaj Nielsen.
»Velkommen A/S tilbød at overtage kunderne (hos Fauna Energi, red.) og sikre, at deres forudbetalinger på ca. 15,3 mio kr. kunne anvendes hos Velkommen A/S fremadrettet, hvorved kunderne ikke led tab. Der blev aftalt en pris, som afspejlede dette, som Velkommen A/S vurderer er fuldt ud i overensstemmelse med markedsprisen henset til Fauna Energi A/S’ situation, churn på kunderne og lovligheden af de foretagne salg,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Thomas Søgaard-Andersen.
Pengene for købet af selskabet er man ifølge Thomas Søgaard-Andersen klar til at betale i forbindelse med en afklaring af et juridisk hængeparti mellem de to selskaber, som er på vej.
For Fauna Energi undlod at møde til en erstatningssag anlagt af Velkommen mod selskabet ved Københavns Byret med påstand om, at de på uretmæssig vis havde taget kunder fra Velkommen blandt andet ved at fortælle selskabets kunder, at Velkommen var gået konkurs.
Da Fauna Energi ikke havde indleveret svarskrift på Velkommens stævning inden for fristens udløb, valgte Københavns Byret den 7. januar i år at dømme Fauna Energi til at betale en erstatning inklusiv sagsomkostninger på 10,3 mio. kr. Et beløb, som Velkommen har anmeldt som krav mod Fauna Energis konkursbo.
Finans har fremlagt Peter Krarups vurdering af, at der mangler 30 mio. kr. i Fauna Energis konkursbo, over for Martin Storm Rasmussens forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann.
»Det er mig bekendt ikke noget, der er rejst sigtelse om mod min klient. Ud over det har jeg ingen yderligere kommentarer,« siger Kåre Pihlmann.