»Hammerirriteret« minister måtte sætte guldrandet havvind-ordning på pause
Erhvervsorganisationerne er rasende, og selskaberne er forbløffede. Mandag satte klimaministeren en enorm mængde havvindparker uden statsstøtte på pause, da de kan være så profitable, at det kan være i strid med EU-ret.
Ked af det, vred, overrasket og chokeret. Blodet kom i kog hos selv de mest kølige hoveder i energisektoren på, hvad flere beskriver som en sort dag for den grønne omstilling.
Mandag klokken 11 fik flere selskaber nemlig oplyst, at i alt 33 ansøgninger om at opføre op mod 21 gigawatt havvind, en 10-dobling af Danmarks nuværende mængde havvind, uden at modtage så meget som én krone i statsstøtte, foreløbigt ikke vil blive behandlet.
»Jeg er målløs over lemfældigheden i forhold til klimakatastrofen, vi står overfor,« siger adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.
»Jeg mener, at regeringen og myndighederne vildleder ved at pege på havvind gennem offentlige udbud og private tiltag som den helt centrale løsning på den grønne omstilling i Danmark.«
Det havde selskaber brugt hundredvis af millioner på at undersøge muligheden for at handle på gennem den såkaldte åben dør-ordning, påpeger DI’s topchef. En ordning, som har eksisteret i næsten 25 år, men nu indtil videre sættes ud af funktion.
Erhvervsorganisationerne beskriver det som et historisk tilbageslag for den grønne omstilling.
»Det passer som en boksehandske på et blåt øje til de danske klimaambitioner,« siger en chokeret adm. direktør for Green Power Denmark, Kristian Jensen.
Ordningen, som nu er blevet sat på pause, var tiltænkt som en ekstra måde for private aktører at kunne opføre havvind i Danmark på udenom de klassiske statslige udbud. Ordningen har i størstedelen af tiden ligget ganske ubrugt hen, men i sommer strømmede det pludseligt ind med ansøgninger.
Det blev fremstillet som et triumfridt for den grønne omstilling, men det havvindeventyr er altså foreløbigt sat på pause.
Myndighederne og regeringen oplyser nemlig, at man er i tvivl om, hvorvidt ordningen kan være i strid med EU’s regler for statsstøtte, da man giver tilladelse til at opføre havvind uden at afkræve betaling.
Kristian Jensen er både skuffet, men også forundret af flere grunde.
For det første har åben dør-ordningen eksisteret i knap et kvart århundrede. For det andet lægger EU op til at sende mange milliarder i statsstøtte til etablering af grøn energi for at sikre europæisk energiuafhængighed og konkurrencedygtighed. For det tredje: Da man for blot et enkelt år siden i forbindelse med den seneste justering af ordningen undersøgte, hvorvidt der var EU-retlige aspekter i ordningen, blev det konkluderet, at det var der ikke.
»Derudover kunne man have fortsat med arbejdet, mens man undersøger, om det er i strid med reglerne. Men det gør man ikke. Man lukker arbejdet helt ned. Man smider bare alle projekterne i dybfryseren,« siger Kristian Jensen.
Det ærgrer selskaberne bag. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsted står bag størstedelen af de nyeste projekter gennem ordningen.
»Jeg er overrasket. Og lidt ked af det,« siger global public affairs chef hos CIP Lars Lose.
»Nu må vi se, hvordan vi kommer videre herfra. Vi må gøre det, vi hele tiden har gjort. Nemlig at forlade os på argumenternes vægt om, hvorfor udbygningen er vigtigt, og hvorfor det er vigtigt at få den hurtigt.«
Hvem skal de argumenter leveres til?
»Mange, mange år i centraladministrationen har lært mig, at man skal passe på med at spekulere,« siger Lars Lose, der har været departementschef i Udenrigsministeriet.
Lignende toner lyder fra partneren Ørsted, hvor regulatorisk chef Ulrik Stridbæk først og fremmest er overrasket.
»Allermest fordi vi mener, at åben dør-projekterne vil accelere den grønne omstilling for Danmark og Europa, og vi har set en EU-Kommission, som er betydeligt mere villig til at se med nye øjne på statsstøttereglerne end tidligere,« siger han med henvisning til EU’s seneste industriplan og REPowerEU.
Begge vil pumpe milliarder og atter milliarder af kroner i form af statsstøtte ind i den grønne sektor, hvorfor det virker mærkværdigt, at det skulle være i strid med reglerne at få lov til at bygge havvind uden at betale statskassen, pointer flere industrikilder.
Samtidig har flere selskaber inklusiv Ørsted tilbudt at betale til statskassen for at få lov til at opføre havvind gennem ordningen.
Så hvem kommer modstanden til ordningen fra?
»Det spekulerer jeg ikke i. Vi betragter det som et spørgsmål om, at man vil sikre, at sagsbehandlingen er, som den skal være. Og så vil vi ikke spekulere i, hvad der måtte ligge bag,« siger Ulrik Stridbæk.
Morten Helveg Pedersen (R) er EU-Parlamentets havvindmølle-ordfører. Han beskriver det som mærkværdigt, hvis det skulle være Bruxelles, som ender med at stå i vejen for danske klimaambitioner.
»Det går stik imod den ånd og intentioner, vi har i parlamentet og kommissionens side i forhold til, at vi har tæsketravlt med at få udbygget den vedvarende energi. Jeg forstår ikke, hvis EU’s statsstøtteregler skulle spænde ben, især når det allerede er blevet undersøgt tidligere,« siger Morten Helveg Pedersen.
Også han fremhæver de mange milliarder, som EU med en række pakker og initiativer har sendt mod grønne industrier på kontinentet.
»Når man ser på, hvor meget statsstøtte der bruges i øjeblikket, synes jeg, det er svært at forstå, hvordan i alverden det er i modstrid, at man vil bygge havvind gennem åben dør-ordningen.«
Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard (M) deler frustrationen over, at de store mængder havvind sættes på pause.
»Jeg er fundamentalt hammerærgerlig og hammerirriteret. For jeg vil gerne have mere vedvarende energi op,« siger ministeren.
»Jeg deler også store dele af forundringen, hvilket er årsagen til, at jeg bedt om at få en redegørelse.«
Især det faktum, at man så sent som i februar 2022 vurderede, at der ikke var noget EU-retligt aspekt i åben dør-ordningen, undrer ministeren. Siden vurderingen er blevet foretaget, har myndighederne dog modtaget 46 ansøgninger i 2022 gennem ordningen, hvilket har ændret situationen.
»Antallet af ansøgninger er eksploderet. Det indikerer, at der er noget værdi at gå efter. At arealet på havbunden er noget værd, og eftersom areal er en begrænset ressource, åbner det spørgsmålet om statsstøtte,« siger Lars Aagaard.
»Derudover foreligger der en juridisk vurdering af, hvorvidt det er i orden, at det er en først til mølle-ordning. Men jeg stiller mig det samme spørgsmål, som du og andre stiller. Nemlig hvorvidt man burde have vidst det på et tidligere tidspunkt, hvilket er årsagen til, at jeg har bedt om en redegørelse.«
Ministeren slår samtidig fast, at der ikke var nogen anden mulighed end at lukke ordningen foreløbigt og stoppe sagsbehandlingen.
»De danske myndigheder lavede den vurdering, at vi står på den gale side af stregen på det her spørgsmål, og det er jeg nødt til at reagere på,« siger Lars Aagaard.
»Nu har jeg fokus på at få en dialog videreført med kommissionen. Jeg ringede til Margrethe Vestager (EU’s konkurrencekomissær, red.) i går. Vi skal have set på den bekymring, som der er. Kan den afgrænses? Kan vi justere ordningen, så den er lovmedholdelig? Jeg er i gang med at kigge på, hvad løsningsrummet er.«
Der er derfor ikke nogen tidshorisont på, hvornår der er en afklaring for de mange havvindprojekter.
Hvorfor lukker man ordningen fuldstændig i stedet for at fortsætte sagsbehandlingen af projekterne?
»Jeg er blevet oplyst, at den juridiske vurdering er, at man ikke har grundlag for andet end at stoppe det nu, og så få afklaret med EU-Komissionen, om vi kan fortsætte.«
Det arbejde slår både Green Power Denmark og Dansk Industri fast, at man gerne vil medvirke konstruktivt til, mens Ørsted og CIP meddeler, at man stadig tror på projekterne.
»Det er klart, at vi havde håbet på en bedre start på ugen. Det er der ingen tvivl om. Men nu er det bare op på hesten, og så slås vi videre,« siger Lars Lose.
»Derfor sætter vi også pris på ministerens udtalelser, hvor han virker lige så forbandet, som vi er.«