Erhverv

Skare-kurator blev udskiftet efter mistillid og mulig inhabilitet

Kort efter konkurstidspunktet i kødkoncernen Skare blev advokat Jan Bruun Jørgensen fjernet som kurator.

Artiklens øverste billede
Skare-koncernen har siden december været i offentlighedens søgelys, efter at et kontrolbesøg fra fødevaremyndighederne afslørede uregelmæssigheder og gammelt kød hos Skare Meat Packers. Foto: Casper Dalhoff

Den omdiskuterede kødkoncern Skare med mere end 50 år bag sig kæmper for overlevelse. 

Otte af koncernens selskaber er under konkurs, pålægsvirksomheden Defco og ejerselskabet Skare Food er solgt fra, og direktør og ejer Kurt Skare risikerer at gå personligt konkurs. Men det er ikke kun hos kødkoncernens selskaber, at der er knas i kulissen.

Nye dokumenter viser, at de advokater, der oprindeligt blev udpeget til at behandle den omfattende Skare-konkurs, har »mistillid« til hinanden. Samtidig kan den nu fjernede kurator Jan Bruun Jørgensen ifølge retten i Esbjerg være inhabil i sagen. 

En aktindsigt, som Finans har fået, viser at skifteretten i Esbjerg allerede dagen efter afsigelse af de mange konkursdekreter blev opmærksom på, at kurator Jan Bruun Jørgensen og kurator Corna Levin Munch ikke »havde den fornødne tillid til hinanden«.

De to advokater var udpeget som kuratorer af Skare-selskaberne selv. Jan Bruun Jørgensen er på baggrund af oplysningerne blevet afsat og udskiftet med kammeradvokat Boris Frederiksen.

»Allerede dagen efter afsigelsen af dekreterne modtog skifteretten ad flere omgange telefoniske henvendelser fra de to kuratorer (Jan Bruun Jørgensen og Corna Levin Munch red.) , hvoraf det tydeligt fremgik, at kuratorerne ikke havde den fornødne tillid til hinanden, og at samarbejdet tilsyneladende ikke fungerede, idet der efter det oplyste blandt andet var uenighed om, hvorvidt driften i Skare Meat Packers K/S eventuelt skulle videreføres eller straks lukkes ned,« fremgår det af dokumenterne.

Samtidig udtrykte Corna Levin Munch ifølge retten frustration over, at hun af Jan Bruun Jørgensen hverken var blevet orienteret om konkurserne, eller i øvrigt var blevet involveret i den indledende bobehandling. 

Det fik skifteretten til at konkludere, at der er »mistillid« mellem de to kuratorer. Retten i Esbjerg kan samtidig ikke afvise, at »der kan foreligge inhabilitet«, fordi Jan Bruun Jørgensens advokatselskab, Andersen Partners, siden juni 2022 har ydet bistand til Skare-koncernen. 

Jan Bruun Jørgensen oplyser til Finans, at han ikke har yderligere kommenterer til sagen.

Ifølge Kurt Skare er det manglende likviditet, efter koncernens tidligere bankforbindelse, Nykredit, trak sig, som har ført til de otte konkurser. Det betyder, at Skare-koncernen ifølge direktøren ikke længere har mulighed for at købe råvarer, så der er varer at sælge. Derfor så Kurt Skare til sidst ikke anden udvej end konkurs. 

»Vi har 375-400 medarbejdere, og vi har mange opgaver, der skal løses. Bl.a. likviditet. I nogen tid har vi haft dårlig likviditet, efter vores tidligere bank opsagde vores aftaler. Vi har været fleksible og forsøgt at finde andre løsninger, men i mellemtiden er vores likviditet blevet så anstrengt, at det var nødvendigt at foretage ekstraordinære tiltag, hvor vi prøver på at få forberede kapitalgrundlaget,« sagde han kort efter konkurserne i et interview med Finans. 

»Vi mente, at det var bedre, at vi selv gik ind og lavede konkursbegæringerne så hurtigt som muligt. Så har vi selv kommunikationen med de kuratorer, der blev sat på sagen,« lød det fra Kurt Skare.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.