Slår alle rekorder: Så mange penge hiver oliegiganterne hjem
Fem af verdens største olieselskaber har de seneste uger fremlagt deres regnskaber for 2022. Aldrig nogensinde har de tjent så mange penge - og det har vakt kritik fra flere sider.
Sidste år blev et rekordår for verdens absolut største olieselskaber, Exxon Mobil, Chevron, TotalEnergies, BP og Shell, der næsten bogstaveligt talt svømmede i penge som følge af de enorme prisstigninger på olie og gas.
For oliemastodonterne havde et overskud på intet mindre end 196,3 mia. dollars svarende til 1.360 mia. kr. i alt i 2022. Således står klart, efter det franske olieselskab TotalEnergies offentliggjorde sit årsregnskab onsdag.
Årsregnskabet afslørede, at TotalEnergies’ overskud blev fordoblet til 36,2 mia. dollars sidste år. For få dage siden fremlagde Exxon Mobil, verdens største olieselskab målt på markedsværdi, også sit årsregnskab, som viste et overskud på 56 mia. dollars, hvilket svarer til 388 mia. kr.
Her var der tale om den største indtjening for et enkelt selskab nogensinde i den samlede vestlige olieindustri, skriver CNBC.
Presset er efterfølgende vokset på olieselskaberne, der især har brugt de kolossale overskud til at belønne investorerne med aktietilbagekøb og udbytteudbetalinger, hvilket organisationer og politikere har kritiseret.
Tirsdag nat dansk tid kaldte USA’s præsident, Joe Biden, i sin ”State of the Union”-tale olieselskabernes rekordoverskud for »skandaløse«. På samme tid kritiserede præsidenten dem for ikke at skrue tilstrækkeligt op for deres olieproduktion for at holde energipriserne nede i USA.
»I stedet har de brugt de rekordstore overskud til at købe deres egne aktier tilbage og belønne deres adm. direktører og aktionerer,« lød det fra Joe Biden, som i samme ombæring foreslog at firedoble skatten på aktietilbagekøb for at lokke selskaberne til at investere mere langsigtet.
Generalsekretæren i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, Agnès Callamard, betegner i en officiel udmelding olieselskabernes overskud som »uberettigede« og »katastrofale«:
»De milliarder af dollars i overskud, som disse olieselskaber har opnået, skal beskattes tilstrækkeligt, så regeringerne effektivt kan håndtere de stigende leveomkostninger for de mest sårbare befolkningsgrupper og bedre beskytte menneskerettighederne i lyset af flere globale kriser.«
Wael Sawan, der er adm. direktør i Shell, har i et interview med CNBC svaret på den hårde kritik. Han slår fast, at mere beskatning vil afholde olieselskaberne fra et investere i energisikkerheden og grøn omstilling.
»Skatterne er i sidste ende spørgsmål, som regeringerne skal tage stilling til. Vi engagerer os selvfølgelig og giver perspektiver, og det centrale perspektiv, vi forsøger at give, er, at selskaber som os selv, som skal investere adskillige milliarder dollars for at støtte energiomstillingen, kræver et sikkert og stabilt investeringsklima,« sagde han til CNBC.