Erhverv

Gode barselsvilkår er blevet et vigtigt konkurrenceparameter for virksomhederne

Yngre medarbejdere kræver gode barselsvilkår på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse, som har undersøgt, hvilken rolle barselsforhold spiller for virksomhedernes profil og for deres medarbejdere.

Artiklens øverste billede
Undersøgelsen viser, at det særligt er storby-fædrene, som vil bruge de 11 uger øremærket barsel.

Barsel er blevet et vigtigt konkurrenceparameter for virksomhederne i Danmark. Det viser en ny undersøgelse fra fagforeningen Lederne. 

I undersøgelsen har over 1.000 ledere fra alle lag af det private erhvervsliv svaret på, hvor vigtigt et konkurrenceparameter barsel er for deres virksomhed. I nogen til meget høj grad svarede halvdelen af lederne, at barsel med fuld løn i 11 uger til hver forældre er et konkurrenceparameter, både ved rekruttering og til fastholdelse af medarbejderne. 

»Det er super positivt. Som vi ser det, kommer det til at være endnu mere forretningskritisk, at man tilbyder gode barselsvilkår til både mænd og kvinder. Det er noget de unge efterspørger i højere grad fra virksomheder,« siger uddannelses- og ligestillingspolitisk chef ved fagorganisationen Lederne, Christina Laugesen.

Ifølge Christina Laugesen kommer ønsket om bedre barselsforhold til begge forældre særligt fra de unge medarbejdere, som har mere fokus på, at det ikke kun er kvinderne, der skal tage barsel. Derfor er det blevet et vigtigt parameter for virksomhederne at kunne profilere sig på. 

»Der er mangel på arbejdskraft, og mange yngre medarbejdere vil ikke ansættes i en virksomhed, der ikke rummer det hele menneske. Derfor er det klogt, at virksomheder stiller de bedste vilkår og en sund kultur til rådighed. Det betyder noget både for rekruttering og fastholdelse af talenter,« siger Christina Laugesen. 

I samme undersøgelse svarer 71 pct. af lederne, at de forventer, at deres mandlige medarbejdere vil tage en del eller alle 11 uger af den øremærkede barsel. 

Egmont Fonden undersøgte i sommer mænds villighed til at tage barsel, og undersøgelsen kunne konkludere, at syv ud af ti mænd vil tage de 11 ugers øremærket barsel. 

Resultaterne af undersøgelsen viser også, at det særligt er mændene med lange eller mellemlange uddannelser samt byboerne, som vil benytte sig af de reserverede barselsugerne. Kun 12 pct. af mændene bosat i Hovedstaden vil fravælge de 11 uger, hvor tallet i landdistrikter og mindre byer er cirka dobbelt så højt. 

Ifølge psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, er det positivt, at flere fædre på sigt vil være mere sammen med deres børn i den første tid af deres liv. Der vil stadig være en gruppe fædre, som vil vælge barslen fra, men det handler ifølge Svend Aage Madsen om tilvænning. 

»På den ene side er det et glædeligt resultat, fordi det betyder, at langt flere børn i fremtiden får længere orlovstid med deres far. På den anden side vil der hvert år være en betydelig gruppe, der vælger denne mulighed fra, og hvor nogle af de øremærkede uger ikke bliver udnyttet – i hvert fald indtil de nye regler er blevet den nye norm,« skriver han i undersøgelsen. 

Undersøgelsen fra Egmont viser også, at vi i Danmark halter efter sammenlignet med vores skandinaviske nabolande, sriver rapporten med udgangspunkt i udgivelsen i sommeren 2022. I Island og Sverige tager mændene 30 pct. af barslen, i Norge 20 pct., hvor mændene i Danmark kun tager 10 pct. 

Tal fra 2020 viser, at danske fædre i gennemsnit holdte fem ugers barsel pr. barn. 

Undersøgelsen peger på en række parametre, der kan være udslagsgivende i forhold til, at faren ikke benytter sig af de øremærkede barselsuger. Hvis barnet ikke var planlagt eller bliver født for tidligt, hvis forældrene er gået fra hinanden, eller faren ikke kender andre fædre, der tog barsel i længere tid, er der betydeligt flere fædre, der vælger barslen fra. 

De nye barselsregler gælder for børn født efter d. 1. august 2022. Reglerne kommer på baggrund af et direktiv fra EU, som øremærker 11 ugers barsel til hver forældre, Derudover har forældrene 13 uger, som de kan dele imellem sig. 

Skulle den ene forældre ikke have lyst eller mulighed for at bruge de 11 uger, kan de ikke overdrages til den anden forældre, og dermed frafalder de. 


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.