- Opdateret 03/03/2023 kl. 15:09
Magasins tyske ejer har økonomiske problemer
Magasin du Nord har siden 2021 været del af en tysk koncern, som nu rammes af pres på detailhandlen. Ledelsen fastslår, at en tysk rekonstruktion ikke omfatter de danske stormagasiner.
Den tyske ejer bag de danske Magasin-stormagasiner er ramt af udfordringer og må derfor indlede en rekonstruktion.
Den danske ledelse af Magasin du Nord fastslår dog, at det udelukkende er de tyske aktiviteter hos ejeren, som er påvirket.
Magasin du Nord blev i maj 2021 - efter år med hård turbulens - overtaget af tyske Peek & Cloppenburg. Den familiejede Düsseldorf-koncern driver omkring 140 modebutikker i 15 lande samt flere internationale webshops.
De danske stormagasiner var tidligere ejet af den britiske detailkoncern Debenhams. Men da den koncern kollapsede, var Magasin du Nord i en periode til salg og reelt ejet af et administrationsselskab.
Fredag skriver flere tyske medier, at Peek & Cloppenburg Düsseldorf har økonomiske udfordringer.
Oplysningen bekræftes af Magasin du Nords danske ledelse med adm. direktør Peter Fabricius i spidsen.
Han skriver i en meddelelse til Finans, at Magasin fredag er orienteret om, at P&C Düsseldorf har valgt at gøre deres lokale, tyske aktiviteter til genstand for en rekonstruktion.
»Rekonstruktionen omfatter kun de lokale, tyske P&C forretninger, og vil derfor ikke påvirke Magasin i Danmark, der er en selvstædig, juridisk enhed,« skriver Peter Fabricius.
Han oplyser samtidig, at alle Peek & Cloppenburgs internationale selskaber fortsætter driften uændret.
»Magasin er velkonsolideret, har et stærkt cash-flow, ligesom vi har haft et positivt og tilfredsstillende resultat i 2022. Hvorfor vi også trygt kan sige, at situationen i Tyskland ikke vil påvirke vores leverandører, medarbejdere og øvrige samarbejdspartnere,« skriver Peter Fabricius.
Coronakrisen og derefter høj inflation samt økonomisk usikkerhed har ramt dele af detailhandlen og modeindustrien - ikke mindst i Tyskland.
Den familieejede Peek & Cloppenburg-koncern er ikke kendt for at udtale sig flittigt til medier. Det tyske medie Handelsblatt skriver dog fredag, at Peek & Cloppenburg KG selv har anmodet om økonomisk rekonstruktion ved skifteretten i Düsseldorf.
Det understreges, at alle selskabets 67 tyske modebutikker og onlinesalget fortsætter uændret. Proceduren om rekonstruktion er ifølge selskabet »nødvendig for at tilpasse sig de ændrede markedsforhold i Tyskland«.
En talsmand fra koncernen udtaler til det tyske medie, at først et par år med coronakrisen, og derefter udviklingen i forbrugsmarkedet siden den russiske invasion i Ukraine for et år siden, har ført til fald i salget. Det har belastet virksomhedens likviditet hårdt.
Her i landet købte Magasin du Nord med den nye, tyske ejer i ryggen i efteråret 2022 fire ejendomme retur for et ukendt milliardbeløb. Blandt de var den klassiske bygning på Kgs. Nytorv i København, der med sine 43.000 kvadratmeter huser selskabets største og ældste stormagasin. Dertil ejendommene i Lyngby, Aarhus og Odense, hvor Magasin har butikker.
I det seneste offentliggjorte regnskab, der dækkede over 16 måneder fra september 2020 til udgangen af december 2021, omsatte Magasin du Nord for 3,5 mia. kr. Driftsresultatet i 2020/21 nåede 249 mio. kr. Dermed lå overskudsgraden over året før, da coronakrisen satte ind.
Magasin du Nord med syv danske stormagasiner og webshop har en historie tilbage til 1886, da den første butik blev etableret.
Magasin har i nyere tid været gennem år med usikkerhed. Det i kraft af tidligere udenlandske ejere - bl.a. fra 2004 islandske investorer.
Det danske detailselskab blev i 2009 overtaget af britiske Debenhams for 100 mio. kr. Den danske stormagasinvirksomhed på det tidspunkt kæmpede med underskud og var tæt på at gå konkurs.
Britiske Debenhams kom dog selv senere gennem en længere periode ud i store økonomiske udfordringer, og endte i foråret 2019 under betalingsstandsning og rekonstruktion.
I 2021 blev Magasin du Nord derfor afhændet videre til den tyske detailkoncern inden for mode. Meldingen lød da fra den danske ledelse, at stormagasin-selskabet nu »var kommet i sikker havn«.