Erhverv

Efter gyldent år på energimarkedet: Tilsyn efterforsker mistanker om urent trav

Allerede inden månedens udgang forventer Forsyningstilsynet at kunne afsløre indholdet af den første af en række sager om markedsmisbrug på energimarkedet.

Artiklens øverste billede
Handel med energi har været en gylden forretning i 2022 på grund af store prisudsving. Foto: Janus Engel

Efter et ekstraordinært år på energimarkederne, der har forgyldt særligt tradingselskaber, har Forsyningstilsynet iværksat efterforskning af en række sager, hvor der er mistanke om markedsmanipulation og insiderhandel. 

Det fortæller Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet, der har opgaven med at sikre, at der ikke foregår noget ulovligt på det danske energimarked. 

»Vi har haft skærpet opmærksomhed på engroshandel med energi på grund af de særlige forhold, der har været på el- og gasmarkedet, og vi har en række sager, som vi forventer at afslutte i 2023,« siger han.

Energipriserne steg til himmels i 2022 af flere årsager - herunder krigen i Ukraine - og som Finans beskrev tirsdag, har de voldsomme prisudsving været en gave til danske energikøbmænd såsom Danske Commodities, Norlys Energy Trading og Energi Danmark. 

I nogle selskaber har indtjeningen været så voldsom, at det ifølge kilder i de mest ekstreme tilfælde løber op i både to- og trecifrede millionbeløb. 

Forgyldte energikøbmænd

Mens forbrugerne har været ramt af voldsomme prisstigninger på energi, har det været gyldne tider for dem, der handler på energimarkederne. I denne artikelserie sætter Finans fokus på energikøbmændene.

Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235.

Carsten Smidt forventer at kunne offentliggøre den første sag allerede i indeværende måned, men han vil ikke gå i detaljer med, hvor mange og hvilke selskaber, der er i søgelyset, eller hvor store beløb, sagerne handler om.

Tilsynets fokus omfatter alle, der handler på engrosmarkedet for el og gas, og mistanken om urent trav er opstået på baggrund af henvendelser fra aktører i markedet og fra Acer, der er en særlig EU-institution, som har til opgave at overvåge de europæiske energimarkeder for at spotte ulovlig adfærd. 

Forsyningstilsynet kan selv træffe afgørelse, men det kan også vælge at sende en sag videre til politiet med henblik på en strafferetlig forfølgelse, hvis sagen er tilstrækkelig grov. 

»Ja, der er sager blandt dem, vi arbejder med, som kan føre til politianmeldelse,« siger Carsten Smidt. 

Markedsmanipulation på energiområdet kan opstå, hvis man for eksempel lægger falske og kunstigt høje købsbud i markedet og derefter sælger i stedet og opnår en højere pris, end det ellers havde været muligt. 

Insiderhandel kan handle om, at en trader får kendskab til forhold, som ikke er kendt af markedet, og handler på det. Det kan f.eks. være viden om en energiproducent, der må skrue så meget ned for produktionen, at det får betydning for prisdannelsen. 

Sådanne overtrædelser kan straffes med bøder, konfiskation og i yderste konsekvens fængsel, og ifølge en opgørelse fra Acer er det kun sket tre gange tidligere, at et dansk selskab er blevet taget i markedsmanipulation. 

To af tilfældene vedrører det andelsejede Energi Danmark, der fik en bøde på 750.000 kr. i 2018 og endnu én på knap 1,5 mio. kr. i 2021. Sidstnævnte var i Tyskland. 

Derudover har det tidligere Neas - i dag Centrica Energy Trading - fået en bøde på 150.000 kr. i 2019. 

Forbuddet mod markedsmanipulation og insiderhandel på energimarkedet har rod i en EU-forordning, der trådte i kraft i 2011. 

Per Nikolaj Bukh er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, og han mener, at der er gode forklaringer på, at der netop nu er en række sager på vej. 

For det første fordi markedet har været meget usædvanligt det seneste år. For det andet fordi det er myldret frem med tradingselskaber de seneste år. 

»Når du pludselig har 10 gange så mange medarbejdere, er der alt andet lige 10 gange så stor sandsyndighed for, at nogen gør noget galt. Faktisk bliver sandsynligheden nok endnu større, fordi det bliver lidt et cowboymarked. Dem, der er i markedet, er ikke folk, der har arbejdet 10 år i sektoren og har reglerne på rygraden,« siger han. 

Der var store prisudsving på energimarkederne i 2022. Grafen viser udviklingen i de såkaldte day-ahead priser på de europæiske elmarkeder. Kilde: Acer

Finans har kontaktet en række af de største danske energihandlere, men Norlys, Energi Danmark, Danske Commodities og MFT Energy afviser alle, at de er genstand for efterforskning. 

Green Power Denmark, der er brancheorganisation for energivirksomhederne, har heller ikke kendskab til konkrete sager og har derudover ingen kommentarer. 

Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.