Fødevarepriser sætter ny rekord i danske supermarkeder
Efter en kort opbremsning stiger prisen på fødevarer nu yderligere i danske supermarkeder. I februar nåede forbrugerpriserne på fødevarer det højeste niveau nogensinde.
Prisen på fødevarer er den seneste måned steget til det højeste niveau nogensinde i de danske supermarkeder.
Det viser nye opgørelser fra Danmarks Statistik.
Det fremgår, at forbrugerpriserne på fødevarer efter et kortvarigt dyk i december fortsatte med at stige i januar og i februar er accelereret yderligere til et rekordhøjt niveau.
Der er tale om en stigning på 3 indekspoint i februar, hvilket indebærer, at fødevarepriserne nu er steget med i alt 17,8 pct. på 13 måneder.
Efter en lang periode med stabile priser begyndte fødevarepriserne for alvor at stige i januar 2022. Da Rusland en måned senere angreb Ukraine, udbrød der panik på råvarebørserne, og prisen på korn og andre landbrugsråvarer steg eksplosivt. Dette prischok forplantede sig de følgende måneder gennem fødevareindustrien og videre ud til detailhandlen, hvor fødevarepriserne steg yderligere.
Priserne nåede en foreløbig top i juli. De følgende måneder så det ud til, at fødevarepriserne havde stabiliseret sig på det nye høje niveau, og i december kunne forbrugerne tilmed glæde sig over lidt lavere priser. Det var dog især drevet af supermarkedernes traditionelle tilbud i ugerne frem mod jul, og efter nytår fortsatte prisernes himmelflugt.
I februar har Danmarks Statistik blandt andet registreret følgende prisstigninger sammenlignet med januar: Sukker 14,8 pct., æg 9,8 pct, olivenolie 9,3 pct, mel og gryn 7,2 pct., smør 6 pct.
Priserne fortsætter således i vejret, selv om der i løbet af vinteren har været store prisfald på energi og landbrugsråvarer. De fortsatte prisstigninger kan dels skyldes at en stor del af handlen er bundet op på kontrakter med en vis løbetid, som indebærer, at prisudsving først forplanter sig gennem værdikæden med en vis forsinkelse. En anden faktor kan være, at lønningerne nu for alvor begynder at stige i både fødevareindustrien og detailhandlen, hvilket er med til at holde prisen oppe.