Erhverv

Lego-familien giver stor del af magten til ny fond

Kjeld Kirk Kristiansen har overført en stor del af kontrollen over familiepengetanken til en ny fond, K2 Fonden. Den skal forhindre fremtidige familiefejder, men vil ikke få flere stemmer end Thomas Kirk Kristiansen.

Artiklens øverste billede
Lego-familiens pengetank ligger i selskabet Kirkbi, som nu har fået fonden K2 Fonden som en stor magtfaktor. Her er ejerfamiliens medlemmer (fra venstre) Sofie Kirk Kristiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Camilla Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Kristiansen. Foto: Kirkbi

Præcisering: Kirkbi uddyber, at den nye fond ikke kan få en stemmeretsandel, større end den, der ligger hos den aktive ejer, som fremover vil være Kjeld Kirk Kristiansens søn Thomas Kirk Kristiansen.

Familien Kirk Kristiansen har gennemført et reelt magtskifte i familiens pengetank, der ejer 75 pct. af legetøjskoncernen Lego.

Hidtil har Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Kristiansen, ejet omkring en fjerdedel af kapitalen, mens Kjeld Kirk Kristiansen har siddet på 62 pct. af stemmerne i Kirkbi og dermed kontrollen.

Men i forbindelse med Kjeld Kirk Kristiansens bebudede tilbagetrækning dette forår har en ny fond, K2 Fonden, nu sat sig på en stor del af stemmerne.

Det fremgår en af meddelelse fra Erhvervsstyrelsen.

Ifølge meddelelsen sidder Kjeld Kirk Kristiansen nu på 28 pct. af stemmerne. Resten af sine stemmer har han overført til K2 Fonden, som sidder på 33,95 pct. Lige nu har Kjeld Kirk Kristiansen og den nye fond dermed til sammen de 62 pct af stemmerne.

Kjeld Kirk Kristiansens tre børn deler lige nu de resterende 38 pct.

Stemmeandelen på 33,95 pct. vil fonden beholde, når Kjeld Kirk Kristiansen trækker sig. Men hans nuværende stemmer vil overgå til hans efterkommere.

I udgangspunktet er den en almennyttig fond, der kan uddele penge.

»Som medejer har fonden desuden mulighed for at træde til og evt. bruge sin stemmeret, hvis der måtte opstå uenighed blandt familiemedlemmerne,« skriver Kirkbi i en kommentar torsdag morgen.

»Det er en fond, hvis stemmeandel vil være mindre end den stemmeandel, der tilfalder den mest aktive ejer i familien efter generationsskfitet er endeligt gennemført,« uddyber fonden. Den aktive ejer er Thomas Kirk Kristiansen.

Det betyder også, at fonden ikke har nogen indvirkning på forretningsmæssige beslutninger i de enkelte selskabers bestyrelser og direktioner.

Familien har længe været optaget af at beskytte Lego mod evt. familiefejder, som man tidligere har set i andre familieejede virksomheder rundt om i Danmark og verden.

Kirkbi forklarer i udtalelsen, at Kirk Kristiansen-familien igennem flere år har haft planer om at etablere en mindre almennyttig fond, der igennem en ejerandel i Kirkbi kan være en ”støttende faktor for det langsigtede ejerskab.”

I december 2017 fortalte Kjeld Kirk Kristiansen i et interview med Berlingske, at han ville lave en fond.

»Så længe jeg lever, har jeg temmeligt meget indflydelse, men vi etablerer en ny, lille, meget mere anonym fond, der sammen med den mest aktive ejer kan call the shots i en kritisk situation. Indtil videre har vi kaldt den »Kjelds fond«,« forklarede Kjeld Kirk Kristiansen.

Thomas Kirk Kristiansen, Kjeld Kirk Kristiansens mellemste barn, har fået rollen som familiens aktive ejer. Det er ham, der overtager farens post som bestyrelsesformand i Kirkbi, ligesom han er formand i Lego.

Den kritiske situation, som Kjeld Kirk Kristiansen ønsker at undgå, er f.eks., at familien bliver internt uenige om magten i Kirkbi. Så skal fonden kunne bilægge striden, forklarede han i 2017.

Den nye fonds potentielle indflydelse på magten i Lego er ikke rettet mod den generation, der tager over efter Kjeld Kirk Kristiansen. Her ligger det fast, at det er hans søn, der af familien og dermed også sine egne søskende er udpeget til at være den aktie ejere. Det er snarere fremtidige generationers potentielle uoverensstemmelser, den kan bruge sin stabiliserende faktor på. 

Målt på kapitalen ejer Kjeld Kirk Kristiansen nu 25,53 pct. af kapitalen i Kirkbi, halvanden pct. ligger i K2 Fonden, mens Sofie, Thomas og Agnete Kirk Kristiansen hver ejer lige under en fjerdedel hver.

Michael Halbye, tidligere McKinsey-konsulent og bestyrelsesmedlem i Kirkbi, sidder i bestyrelsen for den nye K2 Fonden.

Det samme gør Søren Thorup Sørensen, der er adm. direktør i Kirkbi og en betroet og nær samarbejdspartner med familien Kirk Kristiansen.

Det sidste bestyrelsesmedlem af K2 Fonden er advokat Hans Severin Hansen, der er en af landets de førende skatteeksperter og arbejder i advokatfirmaet Plesner.

Det er endnu ikke lykkedes Finans at få en kommentar fra Kirkbi eller familien Kirk Kristiansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.