Erhverv

Endnu en energidirektør indrømmer: Indgik bonusaftaler uden loft

Adm. direktør i Norlys Niels Duedahl fortæller, at han trak i håndbremsen, da det i september sidste år stod klart, at bonusser i koncernens tradingselskab var ved at løbe løbsk.

Artiklens øverste billede
Niels Duedahl er adm. direktør i Norlys, der er ejet af 800.000 andelshavere i Jylland. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Efter flere ugers tavshed tager Norlys’ topchef, Niels Duedahl, nu bladet fra munden i debatten om voldsomme bonusser i energibranchen. 

I et interview med Finans indrømmer han nu, at der også i Norlys’ handelsselskab, Norlys Energy Trading, har eksisteret bonusaftaler uden loft med en række nøglemedarbejdere. 

Men ledelsen greb ind, da bonusserne begyndte at stikke af, og derfor er situationen en helt anden end den, som Finans har afsløret i Energi Danmark, hvor to ledende medarbejdere optjente bonusser på 250 og 300 mio. kr., siger han: 

»Vi er overhovedet ikke i nærheden af trecifrede millionbeløb,« siger Niels Duedahl, der dog afviser at svare på en lang række specifikke spørgsmål om bonusserne.

Han vil således ikke svare på, hvor stor den største bonus er. Om der er tale om tocifrede millionbeløb endsige hvor meget der samlet er udbetalt. Eller hvor mange medarbejdere, der har haft bonusaftaler uden loft. 

»Det kan vi ikke udtale os om ud fra hensynet til privatlivets fred,« siger Niels Duedahl, som dog oplyser, at der kun for »en meget lille gruppe« har været tale om bonusser uden loft. 

»Når årsregnskabet foreligger, vil det fremgå, at den gennemsnitlige løn for alle 168 medarbejdere (på tværs af alle faggrupper, red.) i Norlys Energy Trading vil ligge på lige over 2 mio. kr. i gennemsnit. Vi synes, det sætter tingene en lille smule i perspektiv. Er 2 mio. kr. mange penge i gennemsnitsløn? Ja, det er det. Men det er ikke skandaløst, og det er ikke unaturligt i et år, hvor indtjeningen har været så stærk, som den har været,« indskyder Ulf Lund, chef for stakeholder relations i Norlys, der sidder med i interviewet sammen med Niels Duedahl. 

Norlys Energy Trading blev etableret i sommeren 2020, og Norlys ejer det sammen med Eurowind Energy, som Norlys ejer sammen med brødrene Jens og Søren Rasmussen.

Niels Duedahl fortæller, at selskabet ret hurtigt rekrutterede over 100 medarbejdere, og da virksomheden gik ind i 2022, skete det med »et meget lille budget for, hvad vi skulle tjene«.

»Så oplevede vi en anden virkelighed, hvor resultatskabelsen blev mangefold i forhold til det, som vi havde regnet med,« siger han. 

Energipriserne blev ekstremt volatile i 2022, og i et sådan marked kan der være store penge at tjene - men også store risici - for energihandlerne. De lever af at købe energi i et land, hvor energien er billig, og sælge den videre til et område, hvor den er dyrere, eller ved at spekulere i prisens udvikling over længere perioder. 

Niels Duedahl vil ikke ud med, hvor mange penge Norlys Energy Trading har tjent i 2022, men »det ramte et niveau, som vi ikke havde fantasi til at forestille os«, som han siger. 

Særligt i slutningen af august stak priserne af, og det var omkring det tidspunkt, at Duedahl selv blev bekendt med, at der fandtes bonusaftaler uden for loft for en lille gruppe af medarbejdere i Norlys Energy Trading, siger han. 

»Vi greb naturligvis ind med det samme og indførte lofter på de ganske få medarbejdere, der var tale om,« fortæller Niels Duedahl. 

I praksis skete det ved, at de pågældende medarbejdere blev opsagt og tilbudt en ny ansættelse med en ny ansættelseskontrakt. Den bonus, medarbejderne allerede havde optjent, har de fået udbetalt, men som nævnt vil han ikke afsløre beløbsstørrelserne. 

Da selskabet gik ud af 2022, var der indført loft på alle bonusaftaler, siger han. 

»Dermed fik vi sat en prop i hullet ret hurtigt, og det er også derfor, vi kan sige, at vi er ikke nærheden af de niveauer, der bliver omtalt i medierne. Vi mener også, at vi har udvist rettidighed, for den resultatskabelse kom selvfølgelig bag på os. Det er uden for fatteevne, at det kunne udvikle sig, som det gjorde.«

»Når vi siger, at vi slet slet ikke kan genkende os i den historie, I har skrevet om Energi Danmark, så handler det også om governance. Der er ikke tale om bonusaftaler indgået uden for nummer. Vi greb ind, så snart vi opdagede, at der var et issue i september. Der er intet problem fremadrettet, og derfor har vi ikke noget som helst problem med, om nogen foreslår bonuslofter som et lovkrav, så længe det gælder for alle selskaber. Så er det fint for os,« supplerer Ulf Lund.

Der er ingen tvivl om, hvem der bærer ansvaret for de indgåede aftaler.

»Naturligvis var jeg ikke inde og se alle ansættelseskontrakter, men det er klart, at det er et ansvar, jeg vedkender mig. Det følger med som bestyrelsesformand, at man er ansvarlig for, hvad der sker i selskaber. Det var en menneskelig fejl, og det handler om, hvem der har ansvaret, og om man handler rettidigt« siger Niels Duedahl.

Menneskelig fejl begået af hvem?

»Det er ligegyldigt. Jeg sidder ikke og udleverer nogen. Det er uinteressant. Det er mit ansvar.«

Forgyldte energikøbmænd

Mens forbrugerne har været ramt af voldsomme prisstigninger på energi, har det været gyldne tider for dem, der handler på energimarkederne. I denne artikelserie sætter Finans fokus på energikøbmændene.

Ved du noget? Kontakt journalisterne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235.

Norlys vil heller ikke ud med, hvordan de nye bonusaftaler med loft ser ud. 

»Der er også konkurrencemæssige elementer i det. Der er jo et ret crowded arbejdsmarked omkring disse elhandlere, så vi kan ikke sidde her og udlevere, hvad vores vilkårspakker er, men der er absolut et loft, og det er på et fornuftigt og beskedent niveau,« siger Niels Duedahl. 

Men I vil ikke oplyse, hvad et fornuftigt og beskedent niveau er?

»Så kommer vi ind i detaljerne i de individuelle aftaler igen, og det vil vi ikke. Men jeg tror godt, vi kan sige, at vores aftaler i dag hverken vil chokere eller forarge nogen,« siger Ulf Lund.

Vi har talt med branchekilder, som siger, at der var en aggressiv jagt på medarbejdere i forbindelse med etableringen af Norlys Energy Trading, og at det i sig selv har været med til at flytte løn og bonusser i en opadgående retning. Hvad er din kommentar til det?

»Det kan jeg 100 procent afvise,« siger Niels Duedahl.

Hvordan reagerede medarbejderne på, at I opsagde deres aftaler?

»Vi vil ikke sidde og sige, hvordan et forhandlingsforløb med individuelle personer har udspillet sig. Jeg kan bare sige generelt, at det var et krav fra koncernens side, og det blev selvfølgelig gennemført.«

Hvorfor var det et krav?

»Af helt åbenlyse grunde. Det var aldrig intentionen, at enkelte af vores medarbejdere skulle nå nogle niveauer, som var uden for al rimelighed, og derfor var det naturligt for at gribe ind, da vi så det.«

Hvorfor lavede I bonusaftaler uden loft til at begynde med?

»Hør engang, bonusser er normale i sådan et tradingselskab, og ud af 168 rekrutteringer er der nogle enkelte, der er glippet i ansættelseskontrakterne. Det gik stærkt med at onboarde rigtig mange mennesker, og jeg tænker, at det er en menneskelig fejl. Når man har et ansvar, så handler det om at være rettidig i forandringer, og det var vi.«

Hvordan tænker du, at bonusaftalerne ser ud for jeres ejere, der har lidt under høje energipriser i 2022?

»Vi har lige gennemført dialogmøder med vores repræsentantskab, hvor vi har fortalt om processen og meget af det, jeg fortæller her. Det er ikke en historie, vi er stolte af, men vi er stolte af resultatskabelsen. Vi mener faktisk, at der er rigtigt meget i denne værdiskabelse, der også kommer ejerne til gode,« siger Niels Duedahl. 

»Selskabet kommer til at betale tæt på 1 mia. kr. i skat, og overskuddet vil ruste os til investeringer i den grønne omstilling, så de vil blive omsat til noget godt.«

Hvem er det, der har betalt for, at I har kunnet tjene milliarder på energihandel?

»Den primære driver for resultatskabelsen i 2022 er nogle gaspositioner mellem Holland, Belgien og Tyskland. Det er ikke danske forbrugere, der har betalt for dette. Langt den overvejende del af resultatskabelsen er skabt i udlandet.«

Ændrer det noget for jer, om det er danske eller udenlandske forbrugere, der betaler jeres overskud?

»Gastransmission er jo en del af at flytte energi rundt i Europa. Vi er aktører i et europæisk liberaliseret energimarked, hvor der er brug for nogen til at flytte energi rundt. Det system har sikret os utroligt lave priser de sidste 30 år og en meget stabil forsyning. Så har vi haft nogle positioner i Tyskland, som har skabt noget værdi for vores koncern, og som vi kan tage hjem, betale noget i skat og investere i grøn omstilling. Det er faktisk ikke noget, vi har dårlig samvittighed over,« siger Niels Duedahl.

Hvordan har I det med den debat, der er opstået i kølvandet på historierne om bonusser i energibranchen?

»Vi har fuld sympati for, at det er vanskeligt at forstå i en tid, hvor forbrugerne og vores ejere har meget svært ved at betale regningerne. Vi er også kede af at bidrage til en dårlig historie. Det er fint, at der kommer fokus på emnet, og vi tager vores del af ansvaret for, at vores ageren har skabt en dum bivirkning.«

»Det eneste, vi kan sige, er, at vi greb ind, så snart vi så det, og vi løber ikke fra noget ansvar, og vi mener også, at denne lønsomhed kommer det danske samfund til gode både via skat og en accelereret grøn omstilling. Det er vel det, vi kan koge det ned til, men vi forstår absolut godt reaktionen.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.