Erhverv

12 gode råd, der kan booste dit madbudget

Der er tusindvis af kroner at spare, hvis man tænker sig om.

Artiklens øverste billede
Det behøver ikke være en straffeekspedition at spare penge på madbudgettet, mener forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea.

Selvom dagligvarer fylder mindre i danskernes budget end tidligere, er det stadig en udbredt folkesport at spare penge på mad- og drikkevarer.

Nogle danskere kører gerne byen tynd for at spare en femmer på osten, mens andre vælger den lette løsning, snupper det første og bedste. Men gider man ikke bruge tid og kræfter på en vild tilbudsjagt, er der andre måder at spare penge på madbudgettet.

Det behøver ikke være en straffeekspedition, ifølge forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, der har oplistet en række gode råd.

”Det handler om at gøre det sjovere, klogere og mere behageligt for os at spare penge på madbudgettet. Vi skal nyde processen. Vi er mennesker og ikke maskiner, så det skal ikke være forbudt eller umuligt at nyde turen. Man skal kunne lade sig inspirere af forretningens vareudbud. Som forbrugere holder vi af nydelse og forkælelse, og det kan vi få, selvom vi passer på pengene og tænker os om,” siger hun.

De 12 råd skal ikke nødvendigvis følges alle sammen, understreger Ann Lehmann Erichsen. Lidt kan også gøre det.

12 gode råd

  1. Undgå madspild. Frys evt. mindre rester ned og tø flere pakker op en dag, så der er "gratis" fastfood i form af  restemad og nok til alle om bordet.
  2. Køb varer i sæson. Undgå agurk og tomat om vinteren – vælg noget andet.
  3. Lav mad fra bunden. Lav din egen pizza frem for at købe den. Lav din egen marmelade af frugt fra haven eller fra nogen, du kender. Bag din egen leverpostej. Bag dit eget brød (og dine egne kager). Brød fylder meget i ethvert budget, men det, du selv bager, koster dig kun omkring 1/10 af det købte. Hjemmebagt brød luner i ethvert budget, og desuden fylder det mere i maven end købebrød.
  4. Brug mere grønt. Frosne grøntsager er lige så gode som friske grøntsager. Brug også rodfrugter og traditionelle grøntsager som kål, løg m.m.
  5. Brug mindre kød. Tjek de billige udskæringer, der skal koge eller stege længe.
  6. Udnyt tilbud og køb ind de billige steder. Tjek nye supermarkeder ud. Ikke to supermarkeder er ens, de kan noget forskelligt. Nogle er meget billige med basisvarer, som rengøringsmidler køkkenruller o.l. Find din favorit og køb stort ind af de ting engang i mellem. Du kan sagtens skifte mellem at handle forskellige steder hen over en måned, alt efter hvad du er ude efter.
  7. Drop fastfood. Det er en meget dyr måde at blive mæt på. Lav hellere nogle store gryderetter og frys en portion ned til en dag, hvor du ved, at faren for at falde i og købe færdigmad er overhængende. På den måde har du din egen sunde fastfood.
  8. Lav en madplan. Så slipper du for madspild og køber kun det, du skal bruge. Husk, at en madplan er en investering, som kommer tilbage igen og igen. Madplaner kan genbruges, og du bestemmer selv hvor ofte.
  9. Saml dine indkøb til én eller to gange hver uge. Det vil spare dig både tid og penge. Vi ved, at vi lader os friste i butikken og kommer hjem med mere end planlagt.
  10. Tjek tilbud – og gør det nemt for dig selv. Alle tilbudsaviser findes på nettet eller som apps. Hvis du bruger meget af bestemte varer, så køb ind i store mængder, når de er på tilbud.
  11. Lav de billige retter. Lav æbleflæsk, når naturen bugner med æbler, og hvad blev der af forloren hare, farsbrød og kartoffelsuppe?
  12. Tjek supermarkedernes ”private labels.” Når du ser kritisk på alle varerne i dit køleskab, vil du opdage, at mange af de madprodukter, du bruger, findes i en billigere version som supermarkedernes egne ”private labels.” Skifter du fra mærkevarer til disse og prøver dig frem, kan du høste penge.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.