Flere kvinder indtager magten i de største virksomheder
Der kommer flere kvinder i bestyrelserne, men stadig meget få kvinder sidder helt øverst i virksomheden.
I de store virksomheder i Europa sætter flere og flere kvinder sig i stolene i bestyrelseslokalerne. På bare to år er andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer steget med over 28 pct., så kvinderne i dag sidder på 20,3 pct. af bestyrelsesposterne i de største virksomheder i Europa. Dermed fortsætter en tendens, som har været i gang i et stykke tid. I 2004 var det f.eks. kun 8 pct. af bestyrelsesmedlemmerne, der var kvinder.
Europa ligger langt foran på mangfoldighed i forhold til virksomheder fra hele verden, hvor kvindeandelen i bestyrelserne kun er på 11,6 pct. Det viser tal fra den globale rekrutteringsvirksomhed Egon Zehnder, som hvert år undersøger mangfoldigheden i virksomheder, som har en markedsværdi på over 4 milliarder euro, over hele verden.
Kvindekvoter trækker op
Når antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er steget så meget på bare to år, skyldes det bl.a. det massive fokus, der har været på mangfoldighed i virksomhedernes ledelser.
”I nogle lande har man indført kvoter, og i andre har man indført forskellige måleredskaber for kvinder i bestyrelser. I Danmark skal de største virksomheder f.eks. opstille måltal for kvinder i bestyrelserne. Det betyder, at virksomheder nu skal tage stilling til det. Og så er der ingen tvivl om, at når de første kvinder er valgt ind, har det en effekt, for så vælger man også kvindernes netværk ind. Det handler om synlighed og tilgængelighed af kvinderne for virksomhederne,” siger Aase Hoeck, der er headhunter og indehaver af jobbasen BestyrelsesProfiler, til Finans.
20,2 pct. af de danske bestyrelsesmedlemmer er kvinder, og dermed ligger vi meget tæt på gennemsnittet for de europæiske virksomheder på 20,3. Men kigger vi til vores naboland Norge, sidder der væsentligt flere kvinder i bestyrelserne. I de norske bestyrelser, som er underlagt kvindekvoter, er hele 38,9 pct. af bestyrelsesmedlemmerne kvinder. I Finland er kvindeandelen 32,1 pct., i Frankrig er den 28,5 pct., mens den i Sverige er på 27,5 pct. Danmark bliver altså slået af en lang række af vores nabolande, når det kommer til mangfoldighed i bestyrelserne.
”Mange af de lande har lavet nogle lovmæssige tiltag, som betyder, at der vil ske en hurtigere stigning i antallet af kvinder. I Danmark ønsker man i stedet, at det skal komme via fødekæden fra de videregående uddannelser og topposter i erhvervslivet, hvor der er flere og flere kvinder,” siger Aase Hoeck.
Ingen danske bestyrelsesformænd
Mens antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i europæiske virksomheder stiger, og europæiske virksomheder ligger langt foran de ikke europæiske virksomheder her, ser det noget anderledes ud, når man kigger på hvem, der sidder helt i toppen af virksomhederne. Kun 2,6 pct. af europæiske virksomheders bestyrelsesformænd er kvinder, mens der på verdensplan er 3,7 pct. kvinder på disse poster. I Danmark er ikke en eneste af bestyrelsesformændene i de største virksomheder kvinder.
Når det kommer til kvinder i topledelsen af de store virksomheder, ligger Danmark dog foran det europæiske gennemsnit. Her er 6,3 pct. kvinder i Danmark, mens det for hele Europa er 4,5 pct.
”Det skyldes to ting. Vi har både en god fødekæde i form af mange kvinder på de videregående uddannelser, og for mange danske virksomheder er det pinligt ikke at have kvinder i topledelsen, fordi det er naturligt i mange af de lande, de handler med. Det handler altså også om branding af virksomheden,” siger Aase Hoeck.
Du europæiske lande som har færrest kvindelige bestyrelsesmedlemmer er Portugal med 5,2 pct., Luxembourg med 8,9 pct., Ungarn med 9,3 pct., Grækenland med 9,9 og Østrig med 10,7 pct.