Erhverv

Anders Runevad vil sparke døren ind til det kinesiske vindmøllemarked

Kina er Vestas' smertensbarn. Det er mere end et år siden, at Vestas offentliggjorde nye Kina-ordrer. Næste uge vil topchef Anders Runevad løfte sløret for en ny angrebsstrategi i Kina. I finansverdenen forholder man sig afventende.

Artiklens øverste billede
Topchef Anders Runevad løftede i foråret sløret for en ny Vestas-strategi. Ny følger en ny strategi for Kina.

Vestas-topchef Anders Runevad er klar til at angribe det kinesiske vindmøllemarked.

Angrebet sker med en ny Kina-strategi, som Runevad vil løfte sløret for næste uge.

»Det kinesiske marked udvikler sig fortsat. Vores nye Kina-strategi er designet til at reagere effektivt på de ændringer, idet vi forpligter os til at videreudvikle vindenergi i Kina ved at levere produkter og service af høj kvalitet til vores kinesiske kunder,« fastslår Vestas kortfattet om den nye forretningsplan.

Vestas-toppen ønsker ikke at uddybe, hvad de kinesiske kunder og selskabets mere end 160.000 ejere kan forvente, når Anders Runevad på tirsdag offentliggør den nye strategi på Four Seasons Hotel i Beijing.

Men uanset indholdet falder den nye strategi på et meget tørt sted, lyder det fra Sydbank.

»Den sløje tendens, der har været på ordresiden i Kina, viser, at der er brug for, at man får rusket op i hele Vestas’ engagement i og omkring det kinesiske marked,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

Siden 2009 har Kina siddet tungt på den globale vindmølletrone, og sidste år tegnede Kina sig alene for 46 pct. af væksten på verdensmarkedet.

Som verdens største vindmølleproducent burde det alt andet lige betyde, at Vestas har travlt på sine kinesiske fabrikker. Det er ikke tilfældet.

Ingen klapper i finansverdenen

Tværtimod fylder Kina mindre og mindre i Vestas-forretningen samtidig med, at der bliver opstillet mere og mere vindkraft i det store land mod øst.

Sidste år blev der opstillet vindmøller med en samlet vindkraft på mere end 16.000 megawatt (MW), og de kommende år ventes den årlige vækst at ligge omkring 20.000 MW i jagten på det officielle kinesiske mål om at råde over 200.000 MW vindkraft i 2020.

Til sammenligning overleverede Vestas sidste år godt 4.800 MW til kunder rundt om i verden.

Derfor burde den nye Kina-strategi alt andet lige være godt nyt for Vestas. Alligevel er det svært at høre klapsalverne hos Vestas-analytikerne.

Flere analytikere forklarer tavsheden med, at Vestas på ingen måde er en novice i Kina.

»De seneste fem år har Vestas haft de ting, der skal til for at slå igennem i Kina: lokal produktion og dermed mulighed for at konkurrere på omkostningerne. Samtidig udpegede de en ny landechef i januar,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

Han har derfor svært ved at se, hvilken forskel en ny strategi vil gøre på Vestas’ slukørede indsats i Kina.

At Anders Runevad tydeligvis får svært ved at sælge den nye Kina-strategi som en genvej til ny vækst i den hårdt pressede toplinje, hænger givetvis også sammen med, at analytikerne og Vestas-investorerne tidligere har lagt øre til den samme Kina-sang.

Møllepris er alfa og omega

»Vi investerer meget store beløb i Kina, da vi har store forventninger til det kinesiske marked,« fastslog daværende Vestas-topchef Ditlev Engel i januar 2009.

2010 blev da også et rekordår i Kina med 857 MW overleveret vindkraft, inden nedturen for alvor satte ind.

I finanskredse er der enighed om, at de forholdsmæssigt dyre Vestas-møller bliver den helt store udfordring, når det gælder om at slå hul i den kinesiske mur.

»Der er ingen tvivl om, at omdrejningspunktet i det kinesiske marked er mølleprisen. Derfor er det der, at man bør sætte ind,« siger Michael Friis Jørgensen.

»Vestas har teknologien til at erobre Kina, men ledelsens store udfordring har været prisen. Og så har de ikke formået at få hul igennem til de rigtige kinesiske kunder,« siger Klaus Kehl, senioranalytiker i Nykredit Markets.

Af samme grund er han er afventende omkring hvad Anders Runevad vil annoncere omkring Vestas’ nye strategi i Kina.

»Indtil det modsatte er bevist, har jeg en meget forsigtig tilgang til Vestas’ fremtidige succes i Kina,« siger Klaus Kehl.

Vestas-top har alt at vinde

Om Anders Runevad er klar til at love kinesiske kunder billigere møller, er uvist.

Til gengæld er det tydeligt, at Vestas-formand Bert Nordberg udmærket er klar over, hvor skoen trykker.

»Der er en tendens til, at de kinesiske spillere får ordrerne, fordi de har en meget lav købspris på møllerne – selv om den måske ikke er så lav over tid,« fastslog Bert Nordberg overfor Ritzau i marts seks uger efter, at Vestas-ledelsen havde løftet sløret for, at fremtidens vækst især skal hentes i vækstlandene Brasilien, Indien og Kina.

Selv om forhindringerne står i kø for Vestas på det kinesiske marked, og resultaterne ikke spås at komme hverken i løbet af 2-3 år, vælger Jacob Pedersen fra Sydbank at se positivt på udsigten til Kina-strategi.

»Det kan meget vel være det tiltag, der får snebolden til at rulle. Og når alt kommer til alt, har Anders Runevad alt at vinde. Vestas kan jo ikke gøre det dårligere i Kina, end de gør i øjeblikket,« siger den erfarne Vestas-analytiker.

Vestas offentliggjorde senest en ordre fra Kina i september 2013.

Flere analysehuse opgjorde sidste år Vestas’ markedsandel i Kina til ca. 3 pct. I 2007 løb Vestas med 75 pct. af alle Kina-ordrer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.