Snart kan du blive fyret over e-boks
Når det offentlige indfører digital post kan også fyresedler sendes over nettet.
Du har sikkert set reklamer i tv, på læskure eller i radioen om, at du fremover får alt post fra det offentlige digitalt. Det lyder umiddelbart smart, at beskeder om alt fra boligstøtte over SU til indkaldelser til sygehuset kommer på computeren og ligger samlet et sted.
Men når alt post fra det offentlige pr. 1. november bliver digitalt, betyder det også, at mange offentligt ansatte kan få en fyreseddel, advarsel eller indkaldelse til tjenestemandssamtale over e-boks, som er det system, det offentlige sender posten gennem.
”Jeg tror, at det bliver realiteten for mange offentligt ansatte, at de får besked om deres opsigelse digitalt. Hvis man i dag skal have en advarsel eller opsigelse, når man f.eks. er sygemeldt, så får man det med posten. Så jeg kan ikke forstille mig, at det ikke skulle ske via e-boks fremover,” siger Anette Nilsson, der er cand.jur. og chef for Juridisk Center København hos fagforeningen Krifa, til epn.dk
Da Folketinget tilbage i 2012 vedtog loven om digital post, banede man dermed også vejen juridisk for, at offentligt ansatte kan fyres med en besked i e-boks. Loven har ingen indflydelse på de private virksomheder, men ifølge Anette Nilsson vil også privatansatte kunne se frem til at blive fyret over e-boks.
”For privatansatte er der ikke noget retspraksis, der kan fortælle os, om en fyring over e-boks holder rent juridisk. Men der har været sager, som har vist, at det er lovligt at fyre medarbejdere over en sms eller en e-mail. Derfor kan man sandsynligvis også gøre det via e-boks,” siger hun.
Hos Krifa oplever de i dag sager, hvor deres medlemmer, der er ansat i private virksomheder, bliver fyret over både sms’er eller e-mail uden at blive varslet mundtligt først.
”Vi synes som udgangspunkt ikke, at det med at opsige skriftligt, om det så er pr. mail, brev eller i e-boks, er en okay måde at gøre det på. Vi mener, at man skal tage de her ting ansigt til ansigt, fordi det en meget mere værdig måde. Det er jo et alvorligt indgreb i den enkeltes liv, når man får en advarsel eller ligefrem bliver fyret,” siger Anette Nilsson.
Hun medgiver, at hvis en medarbejder er sygemeldt, kan man ikke holde en samtale med vedkommende, men ifølge Anette Nilsson kan arbejdsgiveren som minimum ringe med en så alvorlig besked.
Når så vigtige ting som en fyreseddel kan havne i den digitale postkasse fra 1. november, opfordrer Anette Nilsson alle til at få tilmeldt sig digital post eller søge om fritagelse fra det.