6.000 klager over flyselskaberne
Når europæerne klager over dårlig behandling hos virksomheder, er det især flyselskaberne, som står for skud.
Aflyste fly og ingen besked fra flyselskabet, overnatninger i lufthavne pga. overbookede fly og forsvundet bagage uden erstatning. Det er bare noget af det, som kunderne har været udsat for, når de har rejst med europæiske flyselskaber. Men forbrugerne finder sig ikke i hvad som helst, og det har resulteret i 6.000 klager over flyselskaber til forbrugernetværket Forbruger Europa.
Dermed er flyrejser suverænt den vare, som europæerne klager meste over.
”Flyrejser er klart det område, vi ser flest klager over. Der er stadig alt for mange situationer, hvor de rejsende ikke får ordentlig besked, når deres fly bliver aflyst eller forsinket. Desuden ser vi ofte, at flyselskaberne afviser forbrugernes klager, så de ikke får den kompensation, de har ret til,” siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europas danske center.
Forbruger Europa er et netværk med forbrugercentre i alle EU-landene, som samarbejder om at behandle klager, når forbrugere i et EU-land handler i et andet. Sidste år behandlede Forbruger Europa, som støttes af EU-kommissionen og i Danmark af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 32.000 klager.
Over 18 pct. af klagerne handlede om flytransport. Derefter er det husholdningsapparater, sports- og kulturoplevelser og timeshare-produkter som de europæiske forbrugere er mest utilfredse med. Ser man isoleret på klagerne fra danske forbrugere, er det også flyrejserne, som danskerne klager mest over. 30 pct. af de klager, som Forbruger Europa modtog i Danmark, var således om flyrejser.
”Det er rigtig, rigtig højt, synes jeg. En del af forklaringen er, at flyrejser er et af de områder, hvor man ofte handler med selskaber, der ligger i andre EU-lande. Men vi mærker også, at der er en klar uoverensstemmelse mellem, hvad forbrugerne har ret til efter EU’s regler, og hvordan selskaberne overholder kravene til f.eks. erstatning,” siger Lars Arent til epn.dk.
Udover flyrejserne er det helt generelt nethandel med f.eks. vores nabolande Tyskland og Sverige, som danskerne klager over. Det er især når kunderne ønsker at sende produkter retur, at der opstår uenigheder.
Forbruger Europa løser 30-40 pct. af de sager, som forbrugerne henvender sig om, ved at virksomhederne går med til en aftale. I resten af sagerne henviser Forbruger Europa til klageinstanser i de enkelte lande.
”Vores oplevelse er, at afvisninger af krav om erstatninger er blevet lidt for automatiserede hos nogle virksomheder. Når der kommer en organisation som Forbruger Europa, er det nogle gange det, der skal til for at finde en løsning. Vores styrke ligger i, at vi lader kontakten med virksomheden foregå via et kontor i det pågældende land og på det pågældende sprog,” siger Lars Arent.