Erhverv

Danmarks hotelkæmper er en broget flok

Skrækregnskaber ser man stadig, men der bliver færre af dem.

Artiklens øverste billede

Med store underskud, konkurser og kriser har den danske hotelbranche i mange år været fedtet ind i dårlig stemning. Hotellernes gæster har kunnet sove roligt om natten – det har hotelejerne ikke.

Men efterhånden har branchen lært at tjene penge, omsætningen er stigende, flere værelser bliver fyldt, nye hoteller bygges, og der er blevet ryddet ud i nogle af de skræktal, som fik iagttagere af branchen til at spærre øjnene op.

Læs også: Danske hoteller har hul i kassen

Finans.dk har sammensat en liste over Danmarks fem største hotelkæder og set på, hvordan de respektive kæder klarer sig.

1. Scandic Hotels

Antal hoteller: 22

Omsætning i 2013: 928,7 mio. kr.

Årsresultat i 2013: -59 mio. kr.

Selvom man er den største, behøver man ikke være den bedste. Det er Scandic Hotels et godt eksempel på.

Danmarks største hotelkæde med godt 3.800 værelser spredt over hele landet formåede ellers at øge sin omsætning i 2013 med 54 pct. sammenlignet med året før, men bundlinjen viste alligevel et underskud på 59 mio. kr.

Det var femte år i træk med underskud for Scandic-kæden, der dermed har tabt over 300 mio. kr. på sin hoteldrift i Danmark siden 2008.

Flere store hotelkæder i Danmark har de senere år tabt store millionbeløb, fordi de før finanskrisens udbrud lejede sig ind i ejendomme på dyre og lange kontrakter, der siden var umulige at komme ud af. Det er imidlertid ikke problemet for Scandic Hotels, har finansdirektør Tonny Poulsen tidligere forklaret til Børsen.

Scandic Hotels har hovedsæde i Sveriges hovedstad, Stockholm, og driver desuden hoteller i Tyskland, Polen, Holland og Belgien. I Danmark har kæden flest hoteller i København (otte) og Aarhus (to).

2. Arp-Hansen Hotel Group

Antal hoteller: 12

Omsætning i 2013: 744,6 mio. kr.

Årsresultat i 2013: 77,8 mio. kr.

Arp-Hansen er Københavns største hotelgruppe og nummer to på listen over landets største hotelkæder. Den danskejede koncern, der blev grundlagt i 1960 af murermester Alf Arp-Hansen, har sat turboen til på flere fronter.

Både omsætningen og bundlinjen blev forbedret drastisk i 2013, og tidligere på året åbnede Arp-Hansen et nyt Wakeup Copenhagen-hotel med 498 værelser i Borgergade i København.

I 2016 skal et nyt 12-etagers hotel stå klar i Tivoli i København. Det nye hotel, der er tegnet af arkitekt Kim Utzon (søn af Jørn Utzon), og opføres i samarbejde med Tivoli, bliver et tematiseret forretningshotel med plads til 6.000 gæster.

Pris: Et trecifret millionbeløb.

Arp-Hansen Hotel Group er kun til stede i København og råder over både eksklusive hoteller som det firestjernede Copenhagen Island Hotel samt lavprishotellerne Wakeup Copenhagen. Kæden har mere end 3.000 hotelværelser.

3. Comwell

Antal hoteller: 17

Omsætning i 2013: 670,6 mio. kr.

Årsresultat i 2013: 3,1 mio. kr.

Comwell, der har specialiseret sig i spa- og konferencehoteller, er landets tredjestørste hotelkæde med en omsætning på den gode side af en halv milliard kroner.

Overskuddet i 2013 landede på beskedne 3,1 mio. kr., hvilket var en nedgang på 6,5 pct. sammenlignet med året før.

Comwell, der også driver to hoteller i Sverige, har haft travlt i 2014. I marts åbnede det nye Comwell Køge Strand i det tidligere Hotel Hvide Hus, som konkurrenten Helnan Hotels havde drevet i seks år, men måtte opgive på grund af kroniske underskud.

Comwell har desuden haft æren af at indvie sit nye hotel i Aarhus, der er byens største med 240 værelser.

4. Cabinn Hotels

Antal hoteller: 9

Omsætning i 2013: Cabinn offentliggør ikke omsætning, men havde et overskud på 34,2 mio. kr.

Cabinn Hotels, der er grundlagt og ejet af den danske entreprenør Niels Fennet, er landets fjerde største hotelkæde med otte hoteller spredt ud over de fem største byer i Danmark (fire hoteller i København og ét hotel i hhv. Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg).

Sidste år købte Niels Fennet det kendte hotel Fredensborg Store Kro, som havde stået tomt i flere år efter den tidligere ejers død, og efter en gennemgribende renovering åbnede hotellet i sommers.

Skrækregnskaber kender Cabinn ikke til. Lavpriskæden med branchens mindste værelser har haft overskud 11 år i træk, og Niels Fennet har bl.a. forklaret det med, at kæden selv ejer sine bygninger og dermed ikke er bundet af lange, dyre lejekontrakter.

Ligesom flere af sine konkurrenter har Cabinn store byggeplaner. I begyndelsen af næste år skifter kæden sit nuværende hotel i Aarhus ud med et nyt et af slagsen og udvider dermed sit værelsesantal i Østjyllands hovedstad fra 192 værelser til cirka 400 værelser.

Næste år forventer Cabinn også at slå dørene op til en ny hotelbygning, Cabinn Village i Ørestaden, der skal ligge i forlængelse af det eksisterende Cabinn Metro.

På nuværende tidspunkt har Cabinn cirka 2.200 værelser på det danske hotelmarked.

5. Carlson Rezidor Hotel Group (ejer Radisson Blu og Park Inn)

Antal hoteller: 9

Omsætning i 2013: Carlson Rezidor Hotel Group driver hoteller verden over og havde i 2013 en samlet omsætning på 6,8 mia. kr. og et årsresultat på 316,5 mio. kr.

Regnskabet sammenfatter ikke tal for det danske marked alene, men de fleste af kædens danske Radisson Blu-hoteller leverede millionoverskud i 2013.

Carlson Rezidor Hotel Group driver otte Radisson Blu-hoteller i Danmark – tre i København og ét i hhv. Aarhus, Aalborg, Odense, Silkeborg og på Bornholm – samt Park Inn-hotellet i Københavns Lufthavn.

Med lidt over 2.000 værelser er hotelkæden den femte største på det danske marked, men i de kommende år udvider kæden sine forretninger i Danmark.

Radisson Blu Scandinavia Hotel på Amager Boulevard i København skal udvides med 10 etager i højden og i samme ombæring gennemgå en omfattende renovering.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.