• Opdateret 28/10/2014 kl. 13:10
Erhverv

Landmænd flygter fra Axelborg

Mere end 50 landmænd har meldt sig ud af Landbrug & Fødevarer, fordi de mener, at foreningen arbejder for dårligt for landmændene.

Artiklens øverste billede
50 landmænd har meldt sig ud af deres lokale landboforening, fordi de er utilfredse med Landbrug og Fødevarer. De mener ikke, at Landbrug og Fødevarer gør nok for at pleje landmændenes interesser.

I forrige uge meldte 11 medlemmer sig ud af LandboSyd, fordi de var utilfredse med Landbrug & Fødevarer (L&F). I dag melder yderligere 22 medlemmer sig ud af LandboSyd, og 24 medlemmer har meldt sig ud af LandboNord.

Lars Staugaard Bertram, der er landmand ved Sønderborg, er en af de 11 landmænd, som meldte sig ud af LandboSyd i forrige uge.

Han gør det klart, at man ikke har et problem med LandboSyd, men kun med L&F. Landmændene mener, at L&F gør alt for lidt for at varetage landmændenes interesser.

»Hele Danmarks jord er ved at være udpint, fordi det mangler kvælstof. Vi får ikke lov til at gøde markederne nok. Udadtil siger Landbrug og Fødevarer, at vi skal have lov til at gøde mere. Men i stedet har man samarbejdet med Naturstyrelsen om en ny naturplan, hvor det tyder på, at vi får flere reguleringer på vores forbrug af kvælstof,« siger Lars Staugaard Bertram.

Han er glad for at se, at flere er begyndt at melde sig ud af deres lokale landboforeninger, fordi de også er utilfredse med L&F.

Lars Staugaard Bertram erkender, at man mister al indflydelse, når der bliver diskuteret politik i landboforeningen, fordi man har meldt sig ud. Han håber dog, at medlemsflugten sender et signal.

»Vi har sendt mange mails og lavet mange opkald til Landbrug og Fødevarer. Man føler bare, at man får en sludder for en sladder. Derfor må det her være på den hårde måde. Det skal gerne sende et signal til Landbrug og Fødevarer om, at der er noget galt, når så mange melder sig ud,« siger Lars Staugaard Bertram.

Claus Bruun Jørgensen er en af de landmænd, som melder sig ud af LandboSyd i dag. Han fortæller, at der i går oprindeligt var 10 medlemmer, som ville melde sig ud i dag, men det tal er siden i går steget til minimum 22.

Dermed har 33 medlemmer meldt sig ud af LandboSyd den seneste uge.

Han har længe været modstander af, at man melder sig ud, fordi man mister sin stemme, når der bliver diskuteret politik internt i organisationerne.

»Jeg har selv sagt til en generalforsamling, at hvis man melder sig ud af et politisk parti i protest mod den måde, som det parti arbejder på, mister man også indflydelsen. Men nu er det simpelthen for dårligt det, som Landbrug og Fødevarer laver, og det kan jeg ikke støtte mere,« siger Claus Bruun Jørgensen.

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug og Fødevarer, mener, at det er en dårlig løsning at melde sig ud af sin landboforening, fordi man er utilfreds med L&F.

Han peger på, at han som viceformand ikke længere hører de utilfredse landmænd, fordi de har meldt sig ud. Dog tager han de nuværende udmeldinger med ro.

»Det er jo stadig en fåtal, som har meldt sig ud. Der er knap 26.000 medlemmer i alt. Det er ikke sådan, at det er en faneflugt. Det her bunder i, at der er nogen, som har lavet nogle telefonkæder og lavet et spin, som er forkert,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han synes, at der er ærgerligt, når landmændene mener, at L&F ikke varetager deres interesser godt nok.

Lars Hvidtfeldt mener, at grundlaget for udmeldingerne er svagt, og det stammer fra fra vandrehistorier og myter, som er usande.

»Vi havde ingen indflydelse på Naturplan Danmark, der er nævnt, som en af årsagerne til udmeldingerne. Havde vi haft det, var der nogle ting, som havde set markant anderledes ud. Der er nogle enkelte landmænd, der har set sig sure på os og sat nogle vandrehistorier i gang,« siger Lars Hvidtfeldt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.