Erhverv

Usbekisk milliardfirma gemmer sig bag danske regler

Vladimir Putin kan have haft adgang til et dansk K/S - en selskabsform der kan være magnet for lyssky aktiviteter.

Et nyt dansk ejerregister over selskaber skulle egentlig skabe åbenhed om, hvem der ejer danske firmaer og dermed bidrage til at bekæmpe international økonomisk kriminalitet og terrorfinansiering.

Men kommanditselskaber bliver ifølge Erhvervsstyrelsen ikke en del af ejerregisteret.

Det betyder, at kriminelle udlændinge kan fortsætte med at udnytte den særlige danske selskabstype til at skjule ejerskabet og kanalisere penge fra korruption, skattesvig og anden kriminalitet videre i skattely.

Hvis ejerskabet af kommanditselskaberne bliver holdt ude af ejerregisteret, lever Danmark ikke om til EU's hvidvaskdirektiv, mener Anne Birgitte Gammeljord, der er formand for de europæiske advokaters arbejdsgruppe inden for hvidvask.

- Jeg forstår det faktisk ikke. Hvis Danmark ikke registrerer kommanditselskabers ejerkreds, kan vi ikke opfylde vores undersøgelses- og indberetningspligt efter hvidvaskloven. I værste fald kan Danmark blive misbrugt som et sted, hvor man går i ly, siger Anne Birgitte Gammeljord til P1 Dokumentar.

I værste fald kan Danmark blive misbrugt som et sted, hvor man går i ly.

Anne Birgitte Gammeljord, formand for de europæiske advokaters arbejdsgruppe inden for hvidvask.

Der er snesevise af kommanditselskaber i Danmark, hvor de virkelige ejere kan skjule sig. Men P1 Dokumentar afslører torsdag de egentlige ejere bag et af de største kommanditselskaber, det usbekiske olieselskab Aria Petroleum K/S, som har en omsætning på flere milliarder kroner.

Aria Petroleum K/S er et oliehandelsfirma i Usbekistan. Det har haft juridisk hovedsæde i Danmark siden 2010, men er nu i gang med at lukke. Da firmaet var størst, havde det en omsætning på knap 10 milliarder kroner.

Det er mere end eksempelvis Jyske Bank eller B&O. I løbet af årene er der trukket over 200 millioner kroner ud i udbytte til ejerne, fremgår det af selskabets regnskaber.

Man kan ikke få oplyst, hvem der ejer Aria Petroleum K/S. Men P1 Dokumentar har ved hjælp af blandt andet aktindsigter i mailkorrespondancen mellem selskabet og Erhvervsstyrelsen fundet frem til, at Aria Petroleum K/S via selskaber på Cypern og i Belize dels er ejet af det russiske oliehandelsfirma Gunvor Group, dels af privatpersoner i Centralasien.

Gunvor Group er stiftet af Gennady Timchenko, der betegnes som en af den russiske præsident, Vladimir Putins, nærmeste støtter.

Ifølge det amerikanske finansministerium har Putin adgang til aktiver i Gunvor Group. Selskabet selv afviser, at Putin har nogen forbindelse.

De andre ejere af Aria Petroleum er 'privatpersoner i Centralasien', oplyser direktøren for Aria Petroleum UK til P1 Dokumentar.

Ifølge den usbekiske eksilpolitiker Pulatjan Ahunov skal man finde ejerne af Aria Petroleum K/S blandt højtstående usbekiske ministre. Ahunov mener, at de har brugt kommanditselskabet i Danmark til at hvidvaske penge, der stammer fra korruption i Usbekistan.

Manglen på åbenhed er en åben invitation til skatteunddragelse og en bunke andre korrupte ting.

John Christensen, Tax Justice Network.

Aria Petroleum afviser beskyldningerne. I en mail til P1 Dokumentar skriver selskabet, at det er fuldstændigt usandt og ikke bygger på fakta.

Usbekistan er et af verdens mest korrupte lande ifølge Transparency International, og forsker i Centralasien ved Københavns Universitet Flemming Splidsboel siger til P1 Dokumentar, at det er helt almindeligt, at der er korruption i statslige usbekiske selskaber, som det Aria Petroleum K/S handler med.

Den usbekiske eksilpolitiker Pulatjan Ahunov er overrasket over, at Danmark huser firmaer som Aria Petroleum.

- Danmark må ændre sin lovgivning, så man ikke kan sløre, hvem der ligger bag mystiske firmaer som Aria Petroleum, siger Pulatjan Ahunov.

Også John Christensen fra organisationen Tax Justice Network mener, at den danske kontrol af kommanditselskaber er for dårlig.

- Manglen på åbenhed er en åben invitation til skatteunddragelse og en bunke andre korrupte ting, siger John Christensen til P1 Dokumentar.

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen vil ikke stille op til interview med P1 Dokumentar. I et skriftligt svar forklarer han, at han har bedt Erhvervsstyrelsen om at foretage en analyse af reguleringen af kommanditselskaber. I den forbindelse skal styrelsen se på, om ejerregistret skal udvides til at omfatte ejere af kommanditselskaber.

Kilde: DR P1

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.